POTRES U SDP-u

MILANOVIĆ PROGOVORIO O SMIJENJENOM MINISTRU 'Linić? Ako ima nešto konkretno, neka kaže. Ne djeluje mi baš uvjerljivo...'

Šef Vlade i SDP-a kaže da je za njega epizoda sa smijenjenim ministrom financija završena
 CROPIX

BRUXELLES - Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović izjavio je u utorak u Bruxellesu da je za njega slučaj s bivšim ministrom financija Slavkom Linićem završen.

"Za mene je taj slučaj, ako ga mogu tako nazvati, gotov. Dakle, ja sam jasno postavio pravila ponašanja, djelovanja i etiku u svojoj vladi. Oni koji ih po meni ne zadovoljaju, dok sam ja predsjednik vlade, a danas jesam, a sutra ne moram biti, oni ne mogu biti članovi vlade i za mene je to gotovo. Sve drugo su spekulacije. Ako netko ima nešto konkretno neka to slobodno kaže. Malo mi je to zakašnjelo i ne djeluje baš uvjerljivo", rekao je Milanović, zamoljen da komentira najave da će Linić javno istupiti protiv njega kao što je i najavio kada je sminjene s dužnosti ministra financija.

Na pitanje strahuje li od turbulencija u stranci i vladi, Milanović je odgovorio: "Sad sam doletio iz Sarajeva, bilo je turbulencija u letu, ali kažu da je let bio potpuno siguran".

'Hrvatska ne može biti predmet donatorske konferencije'

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović izjavio je da pitanje donatorske konferencije, čije je sazivanje najavila slovenska premijerka Alenka Bratušek, nije tema večerašnjeg sastanka čelnika EU.

Bratušek je po dolasku na neformalni summita EU-a posvećen izborima za Europski parlament i njegovim rezultatima, najavila da će predložiti sazivanje donatorske konferencije za pomoć Srbiji, BiH i Hrvatskoj zbog golemih šteta od poplava.

"Ja ću to s dužnom pažnjom razmotriti, međutim, nisam siguran da je to tema današnjeg sastanka. Drugo, EU ima fondove za tu namjenu. Ako ih nema direktno za Bosnu i Hercegovinu, možda se može naći način da ih se nađe. Za Hrvatsku su pravila jasna, ona je članica EU i ne može biti predmet donatorske konferencije", rekao je Milanović zamoljen da komentira najavu slovenske premijerke.

Najavio da će kada se utvrdi razmjer šteta tražiti određenu nadoknadu od Europskog fonda solidarnosti, ako se utvrdi da je šteta veća od 0,6 posto BDP-a, jer se samo u takvim slučajevima može dobiti pomoć iz toga fonda.

Milanović i svi socijaldemokrati za Junckera, neki u EPP-u protiv

Socijaldemokratski čelnici EU-a, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, podržavaju kandidaturu J ean-Claudea Junckera za predjsednika Europske komisije, ali čini se da nema potporu unutar svih unutar svoje Europske pučke stranke.

"Smatram da je to ispravno. Pučani su dobili za nijansu više glasova, Junckerova opcija je dobila najviše glasova i tu nema stranačkih podjela, to su pravila do kojih ja držim", rekao je Milanović po dolasku na neformalni susret 28 čelnica zemalja članica EU-a, koji će tijekom radne večere razgovorati o rezultatima izbora za Europski parlament i njihovim implikacijama.

Milanović je prije početka neformalnog summita sudjelovao na sastanku čelnika iz Stranke europskih socijalista, koji podržavaju Junckera za predsjednika EK-a.

Milanović je za Junckera rekao da je "proeuropski nastrojena, razumna i kompetetna osoba, koja je puna liberalnija od mnogih pučana".

Ne ulazeći u to koliko je sustav isticanja vodećih kandidata za predsjednika Europske komisije u skladu s Lisabonskim ugovorom, Milanović je rekao da bi sada bila "prevara birača" ako bi se išlo tražiti nekog trećeg ili četvrtog kandidata.

"Znali smo to unaprijed, i pučani i socijalisti koji su podržavali svoje kandidate. Drugo je pitanje je li to potpuno u skladu s Lisabonskim ugovorom, ali sada je kasno za to pitanje", rekao je Milanović.

Potporu Junckeru kao budućem predsjedniku Europske komisije dala je i njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Jean-Claude Juncker je naš vodeći kandidat za dužnost predsjednika Europske komisije", rekla je Merkel, dodajući da se sada moraju obaviti konzultacije s Europskim parlamentom i da će predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy dobiti manat da vodi te konzultacije.

Čelnici političkih skupina u Europskom parlamentu dogovorili su se u utorak da kandidat najjače parlamentarne frakcije Jean-Claude Juncker prvi pokuša formirati većinu u Europskom parlamentu.

"Kandidat najveće skupne J ean-Claude Juncker bit će prvi koji će pokušati formirati traženu većinu", kaže se u zajedničkoj izjavi šefova parlamentarnih skupina, koji su se okupili prije neformalnog sastanka čelnika zemalja članica.

Ta izjava je donesena uz potporu političkih skupina koje predstavljaju 645 članova dosadašnjeg saziva Europskog parlamenta i najmanje 561 člana novog saziva, koji će preuzeti dužnost 1. srpnja.

Šefovi najvećih zastupničkih klubova Joseph Daul (EPP) i Hannes Swoboda (socijalisti) predali su tu izjavu predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyu i informirali ga o odluci konferencije predsjednika, foruma koji okuplja političke skupine u Europskom parlamentu.

Francuski Le Monde je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da Junckera podržavaju svi socijaldemokratski čelnici, jer na mjestu predsjednika Europske komisije ne žele vidjeti predsjedicu Međunarondog monetarnog fonda Christine Lagarde, koja se u kuloarima često spominje kao moguće ime.

Čelnici parlamentarnih skupina u svojoj su izjavi obvezali da će kroz "dijalog i konzultacije pokušati odrediti kandidata za predsjednika Europske komisije iz političke obitelji koja može formirati potrebnu kvalificiranu većinu u Europskom parlamentu".

Šef zastupničkog kluba socijalista u Europskom parlamentu Hannes Swoboda izjavio je utorak nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem kako očekuje da će čelnici EU-a, koji se navečer okupljaju na neformalnom summitu, podržati Junckera kao kandidata koji prvi treba pokušati dobiti većinu u Europskom parlamentu.

Međutim, Junckera ne podržava mađarski premijer Viktor Orban, čija je stranka Fidesz članica EPP-a, a rezerve pokazuje i švedski premijer Fredrik Reinfeldt, također pučanin.

Uz njih dvojicu, Junckeru se oštro protivi i britanski premijer David Cameron.

"Mi nikada nismo bili za ideju vodećih kandidata", rekao je Reinfeldt, dodajući da ne želi imenovati nijedno ime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:48