SJEDNICA VLADE

MILANOVIĆ 'Proračun nije savršen nego realan, a javne financije kontroliramo bolje nego ikad prije'

Proračunski deficit u 2015. iznosit će 12,5 milijardi kuna. U odnosu na ovu godinu, to je smanjenje deficita za nešto više od tri milijarde kuna
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Zoran Milanović u četvrtak je na sjednici Vlade istaknuo da prijedlog proračuna za 2015. nije savršen niti "razvojan i socijalan", već realan i odgovoran.

Vlada je u četvrtak Saboru uputila prijedlog državnog proračuna za 2015. godinu u kojem su prihodi planirani na razini od 106,4 milijarde kuna, a rashodi 118,9 milijardi kuna, pa planirani deficit državnog proračuna za 2015. iznosi 12,5 milijarde kuna. U odnosu na ovu godinu, to je smanjenje deficita za nešto više od tri milijarde kuna.

KARAMARKO 'Ne vjerujem u Vladine projekcije, svake godine krivo isplaniraju deficit'

Prijedlog proračuna za iduću godinu temeljen je na projekciji gospodarskog rasta od 0,5 posto, dok se za 2016. godini predviđa rast od 1,3 posto, a u 2017. rast od 1,5 posto.

Vlada očekuje smanjenje planiranog proračunskog manjka s ovogodišnjih 5 posto BDP-a na 3,8 posto u 2015. godini.

MORNAR PODIJELIO VLADU Prijetio ostavkom pa izmolio 100 milijuna kn i razbjesnio ministre

Na visinu prihoda i rashoda državnog proračuna značajno utječe primjena odredbi Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojima je propisan izlazak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz sustava državne riznice od 1. siječnja 2015. godine.

Premijer Milanović kazao je da prijedlog proračuna za 2015. nije savršen niti "razvojan i socijalan", kako se to često u prošlosti govorilo, već realan i odgovoran.

Napomenuo je i da se plaće i mirovine više ne mogu smanjivati te da Hrvatska kontrolira javne financija bolje nego ikad prije.

Proračun za 2015., po njegovim riječima, ne jamči automatski gospodarski rast, koji, kako je rekao, po svim pokazateljima ipak slijedi. "Hrvatsku čeka bitka za veću zaposlenost i smanjenje siromaštva", istaknuo je Milanović.

Predstavljajući prijedlog proračuna, ministar financija Boris Lalovac naglasio je da su prihodi i rashodi planirani realno i da su zaštićene najosjetljivije socijalne kategorije te da nisu "dirane" plaće u javnom sektoru i mirovine.

Ministar branitelja Predrag Matić zahvalio je na povećanju sredstava za njegovo ministarstvo, a premijer mu je odgovorio da je to politika Vlade, bez obzira na aktualne braniteljske prosvjede.

LALOVAC 'U idućoj godini očekujemo rast gospodarstva od 0,5 posto'

ZAGREB - Prihodi državnog proračuna u 2015. godini iznosit će 106,4 milijarde kuna, a rashodi oko 118,9 milijardi kuna, pa će proračunski deficit iznositi 12,5 milijardi kuna, a proračun se temelji na blagom rastu gospodarstva, istaknuto je u četvrtak na sjednici Vlade.

"U idućoj godini očekuje se rast gospodarstva od 0,5 posto, zahvaljujući rastu izvoza i bruto investicija u kapital", kazao je ministar financija Boris Lalovac obrazlažući prijedlog proračuna. To je, istaknuo je, realno, jer i Europska komisija procjenjuje da će bruto domaći proizvod blago porasti za 0,2 posto.

Naglasio je i da se proračun za iduću godinu ne može izravno uspoređivati s prethodnima, zbog strukturnih promjena, jer su u proračun uključene i neki korisnici proračuna koji dosad nisu bili. Time je usklađen i sa ESA 2010, novom metodologijom europskog statističkog ureda Eurostat.

Na visinu prihoda i rashoda u prijedlogu državnog proračuna za 2015. značajno utječe primjena odredbi Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojima je propisan izlazak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz sustava državne riznice od 1. siječnja 2015. godine.

HZZO postaje izvanproračunski korisnik državnog proračuna na čiji financijski plan daje suglasnost Hrvatski sabor. Prihodi od doprinosa za zdravstveno osiguranje, prihodi od participacije i dopunskog zdravstvenog osiguranja te ostali prihodi HZZO-a po posebnim propisima, isključeni su iz prihoda državnog proračuna. Ti prihodi, kao i rashodi koji se iz njih podmiruju sastavni su dio financijskog plana HZZO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:09