PREMIJEROVA ANALIZA

Milanović: 'Prošle godine bila je suša, pa su seljaci stavili novac u džep. Ove godine traže pomoć države'

Premijer Zoran Milanović večeras je u HTV-ovoj emisiji Nulta točka komentirao štrajk seljaka, europske uhidbene naloge, Pelješki most i uhićenje prosvjednika u Kninu.

Premijer je kazao da u poljoprivredi postoji granica, i to ne samo onoga što je realno, već i onoga što Vlada zapravo može učiniti.

Stao je u obranu ministra Jakovine i rekao da seljaci prosvjeduju samo kad je loša godina.

- Prošle godine je bila suša i seljaci su na višoj cijeni pšenice zaradili. Ove godine je situacija drugačija i seljaci će jedva pokriti svoje troškove. Kad je tržište dobro - novac u džep, kad nije - tu je država - kazao je Milanović.

- Ovo nije prvi put da se traži smjena ministra. Javljaju se optužbe da to orkestrira oporba... Meni je stvarno žao zbog toga. A isto tako mi je žao kad čujem da seljaci paradiraju u skupim traktorima, nije njima lako, ali određenu razinu rizika moraju preuzeti. Sama činjenica da je to sektor koji prima poticaje govori o tome da Europska unija nakon 50 godina prihvaća činjenicu da biti proizvođač hrane nije isto kao biti proizvođač pamučnih majica - kazao je premijer.

Milanović je kazao da niti Europska unija ne može svakom proizvođaču jamčiti da će biti uspješan.

- Strateški interese je svake države imati vlastitu proizvodnju, ali ne pod svaku cijenu - rekao je Milanović.

Što se tiče ratifikacije sporazuma s Bosnom i Hercegovinom, Milanović je kazao da taj sporazum nije idealan, ali se njime rješava više od tisuću kilometara granice.

- Vjerujem da je taj sporazum dobar i Franjo Tuđman ga nije potpisao jer je bio star čovjek na odlasku, već ga je potpisao je je znao da je dobar - kazao je premijer.

- Moja prva zamisao bila je mogućnost koridora kao brzo, efikasno i jeftino rješenje. Nama BiH nije neprijateljska država. Europska komisija traži da koridor bude izuzet od organa BiH, ali to neće ići. Kad smo se nakon nekoliko mjeseci osvjestili, rekao sam suradnicima da sada krećemo u razgovore o mostu. To nije riješena stvar, ali vjerujem da ćemo uspjeti.

Također, Milanović je komentirao da je bio protiv mosta kad su otvarali gradilište, a nisu bila osigurana sredstva, zbog čega su, kaže, mnoge tvrtke propale.

Smatra da bi mosta trebao 50 posto biti sufinanciran od EU jer do sada za velike infrastrukturne projekte od njih nismo dobili ništa.

- Ovo je jedini projekt koji bi očekivali EU. A on bi spajao teritorij EU i EU. Ne govorimo o velikoj stvari financijski za EU. Na tome ću inzistirati - kazao je.

Milanović je komentirao i privođenje u Kninu zbog zviždanja i dobacivanja za vrijeme njegova govora na središnjoj proslavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

- Ono nije bilo zviždanje nego urlanje i grčevito nastojanje da se premijera onemogući da govori. Bio sam iznenađen kada su ga priveli, do određene granice je to posao policije, ipak ne možemo reći nas se to ne tiče. U konkretnom slučaju u provođenju zakona, naše nije da se uplićemo - rekao je.

- Čak i ako baci pomidor, ako me pogodi - pogodi, ili jaje, stvar je političke kulture. Kod nas nije kao u Italiji, tamo je pomidor dopušten. Ako treba novi zakon mi ćemo ga napisati, a policija će ga provoditi - kazao je Milanović.

O europskom uhidbenom nalogu Milanović je kazao da niti povlačenje Lex Perkovića, niti promjena Ustava, ne bi omogućilo izručenje odgovornih za ubojstvo Stjepana Đurekovića.

- Zašto u Hrvatskoj nisu pokrenute radnje da se prekine tijek zastare? To pitanje postavite gospodi koji su sada najglasniji. Zašto tada čelnik POA-e i državni odvjetnik nisu pokrenuli procesne radnje? Da se to učinilo, zastare za to kazneno djelo ne bi bilo. Ovako na hrvatsku sramotu o tome se sudi u Bavarskoj. Ja bih volio da se u Hrvatskoj pokrene istraga o tome - zaključio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 11:28