NE ZVUČI MU DOBRO

Milanović protiv ukidanja županija: ‘Kad Dalmacija postane regija, čuvajmo se!‘

Ustvrdio je da je sadašnji sustav lokalne samouprave nastao 1993., kad je Hrvatska bila u najvećim problemima

Zoran Milanović

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Općina Viškovo danas je na prigodnoj svečanosti proslavila 30. godišnjicu osnutka uz nazočnost hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je, uz čestitke na jubilarnoj godišnjici, govorio i o mogućem preustroju lokalne samouprave.

Milanović smatra da su postojećim sustavom "više-manje svi donekle zadovoljni".

"Županije su tu, takve kakve jesu, većina njih nema povijesno utemeljenje, ali funkcioniraju kao transmisija ili buffer između države i ljudi na terenu", istaknuo je Milanović.

Usprotivio se stvaranju regija kao alternative županijama. "To je i politički problematično zato što je ova država i nacija povijesno nastajala u političkom jedinstvu, a regije su uvijek bile kamen spoticanja nekih drugih identiteta i apetita prema Hrvatskoj", naveo je.

"Kad Dalmacija postane regija, čuvajmo se. Kad Zagorje i sjeverna Hrvatska postanu regija, to će biti država u državi. Ne vidim da je to dobro za Hrvatsku", istaknuo je predsjednik.

"Ne bi se mogli dogovoriti o novom sustavu, ne bi došli ni do prvog zavoja"

Ustvrdio je da je sadašnji sustav lokalne samouprave nastao 1993., kad je Hrvatska bila u najvećim problemima. O tome je odluku donijela parlamentarna većina i to je tada realno jedino bilo moguće, podsjetio je.

Od tada traju rasprave o nužnosti promjena sustava, a kad bismo danas krenuli u preustroj i prekrajanje, ne bismo došli ni do prvog zavoja, dodao je. Milanović je ustvrdio da se ne bismo mogli dogovoriti o novom sustavu te istaknuo da ne vidi koja općina bi se mogla ukinuti ili pripojiti susjednoj.

Pozvao je na aktivnije povlačenje europskog novca. Ustvrdio je da zajednička sigurnosna politika EU "sutra može biti pitanje glave na ramenu, rata i mira, i to rata u koji se ne ulazi po našoj politici i volji, nego o tome odlučuje netko drugi". "I zato oprezno, ako treba i sebično", naveo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:00