NEMA DOGOVORA

Milanović razgovarao s Kosor: Ne želim trgovinu ljudima!

Zagreb 120210.Predsjednik SDP-a dolazi na sastanak u Vladu. Zoran Milanovic sastao se sa premjerkom Jadrankom Kosor.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Vladajući i opozicija ni danas nisu postigli dogovor o naspornijoj izmjeni Ustava koja se tiče glasanja dijaspore. Nitko, ni HDZ ni opozicija, nije želio potvrditi da je u igri mogućnost da ubuduće bude fiksni broj zastupnika dijaspore. Zanimljivo je da se šef SDP-a Zoran Milanović danas po prvi put odvojeno sastao s premijerkom Kosor, kako je rekao „na njezin poziv“, i nije ostao na širem sastanku predsjednice Vlade s ostalim iz opozicije - HNS-om, HSU-om, HSP-om i HDSSB-om.

Podsjetimo, na početku rasprave o ustavnim promjenama prije nekoliko mjeseci SDP, HNS i IDS su čak izašli sa zajedničkim prijedlogom izmjena Ustava, da bi sada išli na odvojene sastanke s vladajućima.

- SDP i dalje inzistira da se glasa isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu. To je minimum poštovanja prema Republici Hrvatskoj i sukladno europskim standardima, da se više ne glasa na 150 improviziranih lokacija - rekao je Milanović novinarima nakon susreta s premijerkom. Na upit je li HDZ potvrdio da prihvaća opzicijski prijedlog da ubuduće bude fiksni broj zastupnika dijaspore u Saboru, Milanović nije direktno odgovorio.

- Čini mi se da je Vesna Pusić ranije spominjala jednog ili dva zastupnika dijaspore kao siboličku pristunost, ali mi ne želimo da ovo bude trgovina ljudima i cjenjkanje. Govorilo se i danas o kvotama, ali nisam čuo konkretiziran model - rekao je Milanović.

Premijerka Jadranka Kosor o odvojenom sastanku s Milanovićem nije željela govoriti jer je to „bio razgovor u četiri oka“, dok je za sastanak s ostalom opozicijom rekla da su „na dobrom putu dogovora oko modela“.

- Međutim, očito je ostalo još dosta posla, pa će se tehnički dio prebacili natrag u Sabor, pred povjerenstvo koje vodi Vladimir Šeks - rekla je predsjednica Vlade. Nije željela otkriti koji bi to bio model glasanja hrvatskih državljana s prebivalištem izvan Hrvatske niti jesu li vladajući na čelu s HDZ-om danas izašli s prijedlogom o fiksnom broju zastupnika dijaspore. Rekla je samo da više ne treba gubiti vrijeme te da treba ubrzati donošenje izmjena Ustava zbog pridruženja Europskoj uniji.

Ni Radimir Čačić (HNS) nije bio puno pričljiviji. Ustvrdio je samo da „postoji pomak prema rješenju“ iako ni danas, kako je rekao, „nije bilo čvrste ponude vladajućih“. Za odvojene sastanke opozicije s premijerkom Čačić je rekao da „SDP i HDZ de facto odlučuju ali da se treba voditi računa i o stotinama tisuća glasova izvan toga koje predstavljau ostale opozicijske stranke“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:19