URED PREDSJEDNIKA

Milanović razgovarao s predstavnicima Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje

Inicijativa „12 i 5 za mentalno zdravlje“ je pokrenuta da bi se potaknulo usvajanje Nacionalne strategije mentalnog zdravlja 2020.-2030
 Ured Predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u ponedjeljak predstavnike Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje, a povod je inicijativa „12 i 5 za mentalno zdravlje“ koju je savez pokrenuo da bi potaknuli usvajanje Nacionalne strategije mentalnog zdravlja 2020.-2030.

Predsjednica Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje i predsjednica udruge Ludruga Vlatka Ročić Petak upoznala je predsjednika Milanovića s razlozima pokretanja inicijative, te upozorila kako je donošenje strategije preduvjet za osiguranje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike.

image
Ured Predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas

Osim hitnog uvrštavanja već pripremljene Nacionalne strategije razvoja mentalnog zdravlja u saborsku proceduru i njenu što bržu implementaciju u praksi, predstavnici Saveza istaknuli su i potrebu za uvrštavanje usluga Mobilnih timova i Grupa peer podrške u zajednici u popis postojećih psihosocijalnih usluga koje financira HZZO.

Isto tako, ukazano je i na problem u iznalaženju načina kontinuiranog financiranja programa i projekata udruga koje se bave pružanjem psihosocijalnih usluga u zajednici, navodi se u priopćenju.

Udruge koje se bave mentalnim zdravljem pružaju brojne usluge kojih u sustavu zdravstvene i socijalne skrbi nema ili su nedostatne, rečeno je na sastanku. Istaknuto je kako svoje usluge, koje su besplatne, financiraju projektno, upitne su održivosti i na rubu preživljavanja, a ne mogu dobiti potpore za očuvanje radnih mjesta za vrijeme trajanja pandemije.

image
Ured Predsjednika Republike Hrvatske/Filip Glas

Osim predsjednice Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje Vlatke Ročić Petak, na sastanku su sudjelovali Ksenija Kapelj i Robert Janeš iz Udruge Ludruga, Tin Pongrac i Marko Bakić iz Udruge Životna linija, Kristina Jandrić iz Udruge Svitanje, suradnica u Klubu liječenih alkoholičara Zaprešić Irena Rojnić Palavra, voditeljica projekata Udruga Koalicija za rad sa psihotraumom i za mir Vukovar Sandra Marić, Marina Vidović i Ivana Parčina iz Udruge Feniks Split, predsjednica Udruga Susret i tajnica saveza Radmila Stojanović Babić te koordinatorica organiziranog stanovanja Udruga Susret Sabina Hotić Copetti, navio je u priopćenju glasnogovornik Ureda predsjednika Republike, Nikola Jelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 02:47