StoryEditor
KRONIČNI 'KARTOMANI'

MILANOVIĆ REAGIRAO NA ORBANOVU OBJAVU 'Iritiraju nas, ali i svaki put iznova začude karte koje izranjaju sa stranica nekih vođa u komšiluku'

 
Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović reagirao je na jučerašnju Facebook objavu mađarskog premijera Viktora Orbana u kojoj je podijelio fotografiju globusa na kojem su iscrtane nekadašnje granice Mađarske koja obuhvaća i velike dijelove teritorija Hrvatske, Srbije i Rumunjske.

Fotografiju je objavio uz napomenu 'Ispit iz povijesti', što je aluzija na državnu maturu koja se u Mađarskoj održava ovih dana.

Milanovićevu objavu prenosimo u cijelosti:

- Povodom karte/globusa na kojemu se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susjedna i, u novijoj povijesti, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku kroničnih ‘kartomana’, moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu: Hrvatska je moderna europska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine europskih država kriju slične sadržaje.

Nemojte ih „šerati“ i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susjede. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude „povijesne“ karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih „vođa“ u komšiluku.

To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima. Učite iz povijesti, ali gledajte u budućnost, napisao je Milanović.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 02:15