StoryEditor
NESHVATLJIVO

MILANOVIĆ REAGIRAO NA PRIVOĐENJE NOVINARA 'Ovaj nalog došao je s vrha, ovo je režimska stvar koja nas kao društvo gura natrag, zakopava nas'

Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednički kandidat Zoran Milanović komentirao je u utorak postupanje policije protiv novinara Indexa Gordana Duhačeka.

- Ne mogu govoriti o onome što ne znam, a ne znam detalje njegova privođenja - je li se odazivao na pozive, je li bio ispravno prijavljen. Tu sam sklon vjerovati policiji. Određena razina povjerenja u policiju mora postojati...

Ono o čemu želim govoriti jest da je čovjek prijavljen, procesuiran i osuđen zbog tvitova. I to godinu dana kasnije nakon nekakvog tvita u kojem se ruga policiji. To je meni neshvatljivo. Koliko god to može biti uvredljivo policiji, ovaj nalog došao je s vrha, ovo je režimska stvar. Ovo je stvar politike. Takvo nešto nas kao društvo gura natrag, zakopava nas - rekao je Zoran Milanović, a prenosi N1.

Također je istaknuo kako ovakva reakcija zapravo dovodi do uvođenja jednog supkulturnog pokliča u mainstream.

- Jedan supkulturni poklič 'ACAB' sad se probio u potpunu javnost i postao mainstream. Sad će policiji trebati 20 godina američkih donacija da u marice strpaju sve koji će se s time sprdati.

Istaknuo je kako je to upravo način da se izazove otpor i prkos kod građana. Također se referirao na hajku koja se prije nekoliko tjedana podigla zbog izjave Milorada Pupovca.

- Ja postavljam pitanje - prije dva tjedna bila je cijela hajka radi izjava Milorada Pupovca - zašto njega nisu uhapsili ili mu skinuli imunitet? Postoje ne dvostruki, nego potpuno šizofreni kriteriji.

Također je rekao kako je "prije nekoliko dana na jednoj nogometnoj utakmici grupa od više stotina muškaraca urlala i pozivala na linč i ubijanje cijele jedne skupine građana. Je li to poziv na mržnju? Zašto tu ništa nije napravljeno?".

- A da ne govorimo o ovoj pjesmici zbog koje je novinar jednog portala u formi rugalice, parodije, parsiflaže također prijavljen zbog narušavanja i udara na moralne vrijednosti i osjećaje građana. Ne pozivam da se pale zastave Republike Hrvatske, izruguje s himnom, ali ovo je vrsta slobodnog, građanskog govora, zbog čega se ljude ne može procesuirati, privoditi...

Istaknuo je i kako je cijela "konstrukcija promašena. Ništa ne valja u toj priči, sve je pogrešno."

- Ovome smo se rugali u socijalizmu kad smo na klupicama pjevali 'Vilu Velebita' - bez obzira na motive - samo da isprovociramo nekakvu reakciju režima - izjavio je Milanović, a prenosi N1

Podsjetimo, novinar Indexa priveden je u ponedjeljak ujutro zbog dva tvita. U jednom je napisao "ACAB", a u drugom je satirički prepjevao pjesmu "Vilo Velebita".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2020 00:51