MIŠLJENJE PREMIJERA

Milanović: rebalans je tehničko, a proračun za 2015. političko pitanje

 Nikša Duper/CROPIX

Rebalans proračuna u ovome trenutku je gotovo tehničko pitanje, a proračun za sljedeću godinu političko, izjavio je danas premijer Zoran Milanović, dodavši da će se pritom štititi branitelje, umirovljenike i najugroženije socijalne kategorije.

"Morat ćemo opet štititi branitelje, umirovljenike, najugroženije socijalne kategorije, ali sve više i više osvješćivati da ono što nemamo ne možemo potrošiti, a da nismo svjesni da to moramo vratiti", odgovorio je premijer Milanović na pitanje novinara o rebalansu proračuna.

Dodao je da je to kultura koja u Hrvatskoj teško hvata korijene, ali da "ono što nemaš, možeš pozajmiti, ali to moraš vratiti".

Milanović je rekao je da je isto s monetizacijom autocesta te da je bolje što prije se razdužiti, nego plaćati 25 godina kamate.

"Nema novog rješenja. Rješenje je da ostane kao što je sada, da nas kamatare sljedećih 25 godina i da onda to bude naše, ali potpuno naše, ili da ih damo u neku vrstu upravljanja i našim mirovinskim fondovima ako pobjede na natječaju, i da onda opet bude naše, a da mi dobijemo gotovinu kojom ćemo vratiti najveći dio duga", zaključio je premijer u Slanome, gdje je prisustvovao svečanom obilježavanju početka radova na novoj ACI-jevoj marini.

Prijedlog rebalansa proračuna ovaj će se tjedan naći na sjednici Vlade. Vrlo brzo, do 15. studenog, pred Vladom bi trebao biti i prijedlog proračuna za iduću godinu, najavio je danas ministar financija Boris Lalovac na panelu "Aktualna porezna politika i reforma" održanom u organizaciji Visoke škole za financije i pravo Effectus.

Izjavio je pritom kako očekuje značajno smanjenje rashodovne strane proračuna, jer oslanjati se samo na prihodovnu stranu proračuna da se pokrpa deficit više neće biti moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:55