NA PANTOVČAKU

Milanović s predstavnicima Jadranske aero-svemirske asocijacije A3 razgovarao o lansiranju prvog hrvatskog satelita

Govoreći o projektu „Perun 1“ rekli su kako im je plan lansirati u lipnju 2023.
Predsjednik Milanović s predstavnicima Jadranske aero-svemirske asocijacije A3
 Tomislav Bušljeta/Ured Predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnike Jadranske aero-svemirske asocijacije A3, nevladine, neprofitne i neovisne udruge koja je osnovana s ciljevima poticanja, istraživanja i razvoja u aero-svemirskom sektoru, posredovanja u projektima kao „point of contact“, obrazovanja i savjetovanja te međunarodne suradnje, priopćeno je u četvrtak iz Ureda predsjednika.

Predstavnici Asocijacije na sastanku su upoznali predsjednika Milanovića sa svojim aktivnostima i suradnjom sa stručnjacima u tvrtkama i institucijama iz sektora znanosti i obrazovanja, a koji su voljni sudjelovati u aero-svemirskom programu Republike Hrvatske kroz osmišljavanje i izvedbu projekta u Hrvatskoj i na međunarodnoj razini.

Razgovaralo se i o razvijanju, montiranju i lansiranju prog hrvatskog satelita 2U CubeSat pod nazivom projekt „Perun 1“. Govoreći o projektu „Perun 1“ rekli su kako im je plan lansirati u lipnju 2023. te su predsjednika Milanovića upoznali s troškovima lansiranja satelita. Naglasili su kako je lansiranje njihov kratkoročni cilj, no da rade sa studentima i mladima koje žele podučiti svim segmentima organizacije i provedbe ovakvog projekta jer im je dugoročan cilj edukacija i otvaranje sveučilišnog smjera.

U izaslanstvu Jadranske aero-svemirske asocijacije A3 bili su predsjednik prof. dr. sc. Slobodan Danko Bosanac, savjetnik za srednje školstvo Stevče Arsoski, voditeljica projekta Perun 1 Mirela Obrić, voditeljica Projekta Perun 1, student VU Algebra i tehnički voditelj Projekta Perun 1 Filip Kisić te savjetnica za inovacije i poslovno planiranje A3 Ida Srdić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 11:12