KONVERZIJA KREDITA

Milanović s predstavnicima udruge Franak: ‘Zbog sudaca Vrhovnog suda ispašta slabija strana‘

‘Vrhovni sud mora ispuniti svoju dužnost i donijeti odluku kako bi se okončala pravna nesigurnost kojoj su građani izloženi već gotovo pet godina‘

Zoran Milanović

 Željko Hajdinjak/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u utorak s predstavnicima Udruge Franak koji su mu ukazali na ključne probleme vezane uz postupanje i odluke Vrhovnog suda RH u slučaju konverzije kredita u švicarskim francima.

Koordinator Udruge Goran Aleksić podsjetio je kako Vrhovni sud - ni sedam godina od provedene konverzije i gotovo pet godina nakon pravomoćne kolektivne presude - još uvijek nije donio odluku imaju li potrošači koji su izvršili konverziju kredita u švicarskim francima pravo na obeštećenje.

Aleksić tu činjenicu smatra velikim problemom posebno zbog toga što za 65 dana nastupa zastara potraživanja po pojedinačnim tužbama, čime bi oko 35 tisuća potrošača bilo trajno zakinuto za mogućnost tužbe i prava na moguće obeštećenje.

„Budući da je Ustavni sud potvrdio valjanost konverzije, Vrhovni sud treba samo odlučiti imaju li građani pravo na obeštećenje. No, Vrhovni sud već gotovo pet godina ne donosi odluku i građani su zbog toga obeshrabreni, ne znaju ima li smisla ili ne pokretati sudske postupke“, upozorio je Aleksić.

Objašnjavajući nezavidan pravni položaj građana koji su obavili konverziju, Aleksić je prozvao i Vladu zbog ignoriranja tog problema hrvatskih građana, ali to ga ne čudi jer je u svom očitovanju Sudu Europske unije Vlada tvrdila kako su se potrošači konverzijom odrekli svih potraživanja, što je neistina, tvrdi Aleksić.

Nakon razgovora s predstavnicima Udruge Franak, predsjednik Milanović je rekao kako je neprihvatljivo da suci Vrhovnog suda do zadnjeg časa, dakle gotovo do nastupanja zastare još nisu donijeli odluku o pravu na obeštećenje.

"Posljedica nedjelovanja sudaca Vrhovnog suda je pravna nesigurnost u kojoj ispašta slabija strana, a u ovom slučaju to su građani, a ne banke. Vrhovni sud mora ispuniti svoju dužnost i donijeti odluku kako bi se okončala pravna nesigurnost kojoj su građani izloženi već gotovo pet godina", kazao je.

Ne ulazi, kaže, u sadržaj same odluke, no smatra kako nema opravdanja za nerješavanje tog višegodišnjeg spora. "U cilju ostvarivanja pravne sigurnosti i ravnopravnosti svih građana pred zakonom, suci Vrhovnog suda već su morali donijeti ovu odluku i tako ispuniti svoju ustavnu obvezu“, poručio je Milanović, a priopćeno je iz njegovog Ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 08:01