OGLASIO SE PREDSJEDNIK

Milanović sazvao hitan sastanak sa šefovima Oružanih snaga i SOA-e: ‘Oštro osuđujem rusku agresiju‘

U Uredu predsjednika doznajemo i kako je Milanović stalno u kontaktu s premijerom Andrejem Plenkovićem

Zoran Milanović

 Ana Marija Katic/ured Predsjednika

Nakon napada Rusije na Ukrajinu u Uredu predsjendika Republike održan je sastanak vojnog i obavještajnog vrha. Predsjednik Zoran Milanović okupio je zapovjedni vrh oružanih snaga te šefove civilnih i vojnih obavještajnih službi, a na sastanku koji je, kako doznajemo, trajao gotovo dva sata, vrlo se detaljno razmatralo o značaju i posljedicama te mogućem ishodu Putinove agresije na Ukrajinu.

U Uredu predsjednika doznajemo i kako je Milanović stalno u kontaktu s premijerom Andrejem Plenkovićem u odnosu na krizu u Ukrajini, a čuli su se i razgovarali i jutros, nakon Ruske invazije na Ukrajinu. Njihovi stavovi prema Ruskoj invaziji su podudarni.

Priopćenje iz Milanovićeva ureda niže prenosimo u cijelosti:

- Predsjednik Republike Zoran Milanović oštro osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu, a napade ruskih vojnih snaga smatra neprihvatljivim kršenjem ukrajinskog suvereniteta. Predsjednik Milanović poziva Rusiju na prekid vojnih napada protiv Ukrajine, nada se brzom smirivanju situacije i nastavku diplomatskih aktivnosti u cilju pronalaženja mirnog rješenja. Predsjednik Milanović izražava žaljenje zbog ljudskih žrtava u Ukrajini. Republika Hrvatska kao članica NATO saveza i Europske unije postupat će u ovoj situaciji u okviru svojih obveza.

Zbog ratnog sukoba u Ukrajini, predsjednik Milanović sazvao je jutros hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i hrvatskih obavještajnih agencija. Na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera OSRH general bojnik Ivica Olujić, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Turkalj, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Ivica Kinder.

Vojni vrh i čelnici obavještajnih agencija informirali su predsjednika Milanovića o aktualnoj situaciji i mogućem razvoju događaja u Ukrajini. Uz predsjednika Milanovića na sastanku su bili predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.

Predsjednik Milanović razgovarao je jutros i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem s kojim je u stalnom kontaktu vezano uz situaciju u Ukrajini, poručuju iz Milanovićeva ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 02:02