TJEDAN ODLUKE

Milanović sazvao prvu sjednicu Sabora, sutra prima Plenkovića na Pantovčaku!; DP će Jurčevića izbaciti iz stranke?!

Događaje i sve reakcije nakon što je objavljeno da je sastavljena Vlada pratimo iz minute u minutu

Andrej Plenković 

 Ronald Gorsic/Cropix

Ključni događaji:

- Plenković potvrdio: ‘Prikupili smo 76 potpisa‘

- HDZ i DP dogovorili se oko sastavljanja vlade

- DP dobiva tri ministarstva i mjesto potpredsjednika Sabora

- Bartulica ima nove zahtjeve za HDZ

- Dabro potvrdio da DP-ovac Jurčević neće dati svoj potpis Plenkoviću

- Milanović za 16. svibnja sazvao prvu sjednicu Sabora

- Jurčević će biti izbačen iz Domovinskog pokreta?

- Hrebak: ‘S DP-om će biti izazovno i teško‘

- Grbin o dogovoru: Potrebno je zadovoljiti apetite za foteljama

- Benčić: ‘Plenković se vratio na početne postavke Karamarkovog HDZ-a‘


NOVO 21:07 Malenica je progovorio o razlozima odlaska iz Vlade. Više čitajte OVDJE.


20:30 Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primit će predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske, u petak 10. svibnja 2024. godine u 10 sati, u Uredu predsjednika Republike.

Predstavnici medija nisu predviđeni na sastanku nakon kojeg će Ured predsjednika Republike objaviti priopćenje za medije.


18:27 Nezavisni saborski zastupnik Nino Raspudić gostovao je u Newsroomu na N1 gdje je komentirao sastav nove vlade.

“Očito je taj deal postojao i prije izbora”, tvrdi Raspudić, a zatim dodaje: “Možda sam očekivao da će malo ipak ideološki probati zamutiti stvari, možda čak Ministarstvo kulture da će im dati, ali sada se vidi da je to bio goli brutalni interes ekipe Radić – Vujnovac gdje je bilo nešto korisnih domoljubnih budala.”

Smatra da će koalicija izdržati do kraja mandata: “U nizu afera poput plin za cent smo vidjeli pripadnike Domovinskog pokreta kako su došli na saborsko povjerenstvo pokušavajući braniti Vujnovca. To nije nikada bila odvojena ekipa, sada su stvari samo eksplicitne. Izdržat će do kraja i gledat ćemo ih iduće četiri godine.”

“Domovinski pokret nije politički fenomen nego poslovni projekt Marija Radića, Pave Vujnovca i nekoliko ortaka. Prije četiri godine zamalo nisu uspjeli u ovome što su uspjeli sada, a to je da dobiju svoj komad plijena. Sva domoljubna i ideološka priča je bila magla za sitnu domoljubnu raju”, objašnjava.

Okarakterizirao je Domovinski pokret kao “politički mrtvu stranku” te pojasnio: “Sada imamo nekakve aktere koji se vade i peru, ljude iz desnih medija koji se posipaju pepelom i govore da su silno razočarani, a žele sebi oprati obraz i zadržati utjecaj kod tog biračkog tijela, da bi opet za četiri godine mogli prodati novu priču.”

“Od svog tog silnog domoljublja i ideološke priče, na kraju vidi čuda – uzeli Ministarstvo energetike i poljoprivrede. Ne mislim da je to ustupak HDZ-a. Oni su im dali nekakav minimum koji je ovima bio dovoljno zadovoljavajući da održe Plenkovićevu vlast”, dodao je.


18:25 Sandra Benčić iz Možemo gostovala je u Newsroomu na N1 gdje je komentirala koaliciju HDZ-a i DP-a.

Što se tiče konstituiranja Sabora kaže da će se on vjerojatno konstituirati 16. svibnja zahvaljujući političkoj trgovini HDZ-a i DP-a.

“Ne možemo reći danas to čudi, ali kada imate situaciju da se DP, i prije, i u kampanji predstavljao kao alternativa HDZ-u i netko tko će skinuti HDZ s vlasti i obećavao svojim biračima da neće s njima. To je jedna vrsta prevare, meni je to i osobno neshvatljivo. Kako jedan dan možeš govoriti jedno, a onda napraviti drugo. Đon-obraz”, rekla je.

“Ovo je poraz Plenkovića u smislu da ga je vratilo na početne postavke Karamarkovog HDZ-a. Sve ono što je govorio u 8 godina, da će promijeniti HDZ, i Hrvatsku s europskim vrijednostima, sada ovo postaje njegova sudbina, da ide s DP-om”, dodala je.

“Imali su izbor, postoji neka granica, mi smo našim biračima rekli koja je granica i toga smo se držali. Činjenica da nacionalne manjine nisu ostale jedinstvene predstavlja poraz jedne dugogodišnje politike. Oni (DP) su rekli da srpska manjina ne može dati ni potpis za Plenkovića kao mandatara, a kamoli biti u Vladi. To pokazuje koliko se Plenković morao vratiti na postavke Karamarka”, navela je.

“Vidimo po izboru resora da je DP s pričom o isključivosti i širenja mržnje radi na bacanju magle unutar koje im je cilj domoći se zajedničkih i javnih resursa u području energetike i poljoprivrede”, smatra Benčić.

“Budite sigurni da stvarni šef DP-a pušta da Bartulica i Penava pričaju jedno jer tako dobivaju birače, ali njih zapravo zanimaju resursi. Naš prvi zadatak je napravit sve što možemo institucionalno kako bi se zaštitila bilo kakva privatizacija važnih tvrtki poput HEP-a i poljoprivrednog zemljišta”, istaknula je.

“To je ireverzibilno, jednom kada se to napravi više se vratiti ne možete”, upozorila je.


18:16 Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak gostovao je u N1 Newsroomu gdje je komentirao sastav nove vlade.

“Nova Vlada od mene nema bezuvjetnu, ali ima potporu. Svaka Vlada to ima u svojim početcima. Netko će reći da smo mi i u prošlom mandatu Vladu podržali bezuvjetno, ali bilo je tu nekih uvjeta”, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i osvrnuo se na svoje tvrdnje kada je govorio da nema šanse da idu s Domovinskim pokretom.

“Kada sam vidio da Andrej Plenković može sjesti s Domovinskim pokretom ili Peđa Grbin, onda sam razmišljao, a zašto i mi ne bismo mogli. Kada bismo gledali sve ono protiv onda nitko ne bi s nikim koalirao. Morate nekad preuzeti odgovornost i mi smo preuzeli tu odgovornost prije četiri godine”, otkrio je Hrebak.

“Ako želite da se vlada dogovori, onda svi moramo napraviti neki kompromis, a najveći su napravili DP i HDZ. Ono što je meni kao predsjedniku HSLS-a važno je to da kultura i obrazovanje idu istim smjerom kao što su išli prije četiri godine. To je bio naš glavni zahtjev”, dodao je.

Hrebak je dodao i da je liberalima i manjinama važno da su od premijera dobili garanciju da se postojeća razina ljudskih prava u Hrvatskoj neće smanjivati.

“Mislim da će biti izazovno, teško i da će trebati puno komunikacije i razboritosti da se ovakva većina održi. Mi smo prije izbora obećali hrpu stvari, ali znamo svojih pet politika koje ćemo ispuniti. Kad budemo imali 50 mandata onda možemo razgovarati o mijenjanju Hrvatske”, rekao je.

Dodao je i da će podržati Stjepu Bartulicu u gradnji muzeja žrtava komunizma, ali smatra da u Hrvatskoj postoji puno više problema od gradnje novih muzeja. Zadovoljan je i tim što je DP uzeo ministarstvo u kojem je energetika.

“Čim su uzeli to ministarstvo bit će pod povećalom, ali i trebaju biti. Neka se dokažu. Da sam ja na njihovom mjestu, nikad ne bih uzeo energetiku, ali mi je drago da su uzeli to, a ne kulturu i obrazovanje”, otkrio je Hrebak.

Dodao je i kako ga u ovom trenutku ne zanima da bude ministar u novoj Vladi.

“Meni je sada prioritet, barem u iduće četiri godine, da završim posao koji sam započeo u svom gradu”, zaključio je.


17:45 Povjesničar Josip Jurčević će biti izbačen iz Domovinskog pokreta nakon što je odbio dati svoj potpis Andreju Plenkoviću za mandatara, ekskluzivno doznaje 24 sata.

Jurčević se usprotivio koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti konačnu odluku.

- Mi smo jasno razgovarali o opcijama, ušao je na našoj listi u Sabor i mogao nam je reći da on ni u slučaju sporazuma neće dati svoj potpis za novu većinu i mandatara. Smatramo da se nekorektno ponio prema nama, ali konačna odluka je na časnom sudu.

On je jednostavno odbio poslušati odluku predsjedništva i za to mora biti sankcija. Mi smo zaista demokratični, ali on je ipak pretjerao. Bilo je još dvoje članova predsjedništva koje nisu bili za sporazum, ali kada ga je izglasala velika većina, onda tu odluku treba poštovati kao što su je i oni poštovali – kazao je izvor iz vrha Domovinskog pokreta za 24 sata.

Još sinoć je glavni tajnik stranke Josip Dabro rekao da Jurčević neće snositi nikakve posljedice i da je demokratski da je postupio kako želi. Međutim, očito je sada došlo do promjene. DP je osvojio 14 mandata, ali prvo se pregovorima s HDZ-om usprotivio Mislav Kolakušić. Bez Jurčevića su na 12 mandata u Saboru, piše 24 sata.


17:14 HDZ-ov Tonči Glavina na Facebooku je kritizirao bračni par Puljak. Objavu prenosimo u cijelosti:

‘Vidim da trgovački lanac Puljak od jučer vrlo aktivno komentira formiranje nove parlamentarne većine i istodobno nastavlja nabacivanje blatom.

E sad, obično svi pregovori, bilo poslovni ili politički imaju neku prelomnu točku. Trenutak u kojoj jedna ili obe strane shvate da postoji realno samo jedno ispravno, logično i moguće rješenje.

Uvjeren sam da se taj prijelomni trenutak u ovom pregovaračkom procesu dogodio 29.04., na pregovorima ljevice sa Domovinskim pokretom, a na kojima je gospođa Marijana Puljak bila jedna od glavnih pregovarača. Uvjeren sam da su kolege iz Domovinskog pokreta upravo u tom trenutku shvatili da sa gospođom Puljak i ljudima koje ona vodi oni sigurno ne mogu.

Ovim putem se javno zahvaljujem stranci Centar i trgovačkom lancu Puljak što su svojim političkim radom i zalaganjem svjesno ili nesvjesno doprinjeli bržem formiranju nove parlamentarne većine.

Također im zahvaljujem što su u potpunosti uništili splitski SDP i u dobroj mjeri naštetili SDP-u na nacionalnoj razini. Prilično sam siguran da im je to i bio jedan od skrivenih ciljeva. Čestitam im na njihovim trgovačkim sposobnostima, mi svi skupa puno od njih možemo naučiti na tu temu.‘, napisao je Glavina u svojoj objavi.


17:03 Iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića objavili su da je sazvao prvu sjednicu sabora.

Prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora održat će se u četvrtak, 16. svibnja 2024. godine u 11,00 sati u zgradi Hrvatskoga sabora u Zagrebu.


16:30 Josip Jurčević, koji je osvojio saborski mandat kao kandidat Domovinskog pokreta (DP), predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću nije dao svoj potpis za sastavljanje Vlade jer, rekao je u četvrtak Hini, ima puno razloga za nepovjerenje prema njemu i smatra da je DP u pregovorima oštećen.

Više čitajte OVDJE.


15:24 - Zastupnik i član Nacionalnog odbora HDZ-a Davor Ivo Stier izjavio je u četvrtak kako je uvjeren da će timovi HDZ-a i DP-a uskladiti program vlade, referirajući se na zahtjeve koje je član Predsjedništva DP-a Nikola Bartulica iznio za podršku novoj Plenkovićevoj vladi.

„Kao što su do sada sve faze uspješno završene, sasvim sigurno da će naši timovi uskladiti program vlade koji će biti prezentiran u Saboru i dobiti potporu saborske većine”, rekao je Stier novinarima nakon predstavljanja programa i kandidata HDZ-a za izbore za Europski parlament.

Mislim da će to biti uspješna vlada desnoga centra, koja će odraziti ono što je bila volja hrvatskih birača na izborima 17. travnja, dodao je.

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić kaže da nije čuo što je Bartulica izjavio o zahtjevima pa ne može komentirati.

„Mi smo u razgovorima s Domovinskim pokretom, dogovorena je vladajuća većina i stabilna vlada, tek kada vidim što je rekao mogu komentirati”, izjavio je Bačić.

Bartulica je na konferenciji za novinare nabrojao točke za koje će tražiti da budu uvrštene u koalicijski sporazum HDZ-a i DP-a kao preduvjet za podršku budućoj vladi. To su zaustavljanje "ideološke kolonizacije", otvaranje novih konzularnih ureda za južnoameričke iseljenike, istraga o pandemiji covida i osnivanje muzeja žrtava komunizma u Zagrebu.


14:31 - Dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u novoj bi vladi mogao biti ministar pravosuđa i uprave, javlja Tportal pozivajući se na izvor blizak HDZ-u.

- Habijan je logičan izbor: diplomirani je pravnik i odvjetnik s dugogodišnjim iskustvom, a u Saboru i Vladi stekao je političko iskustvo, rekao je za tportal sugovornik iz HDZ-a.

HDZ-ov Ivan Malenica prema tome neće biti ministar u trećoj vladi Andreja Plenkovića, a 24 sata piše da je on sam odustao od vođenja ministarstva te se povlači na osobni zahtjev.


14:13 - HDZ je na društvenim mrežama objavio riječi Andreja Plenkovića, koji je potvrdio da ima 76 potpisa za formiranje Vlade.

- Već danas smo prikupili 76 potpisa za formiranje nove, stabilne Vlade RH - otkrio je premijer Andrej Plenković na predstavljanju naše pobjedničke liste za europske izbore, stoji u objavi HDZ-a.


14:06 - Demograf Stjepan Šterc je za HRT potvrdio da je kreirao demografski program Domovinskog pokreta, no demantirao je navode da će on biti novi ministar demografije.

Na pitanje je li resor demografije uhljebljivanje ili ključno ministarstvo za Hrvatsku Šterc je rekao da je ta razina uvrede nevjerojatna i da ona pokazuje svu iracionalnost političkog djelovanja.

- To su ne samo političke uvrede, nego i osobne uvrede. Ali i sada neki ismijavaju ove demokracije. Kako je moguće uopće to postaviti na ideološku razinu, kad ljudska populacija, stanovništvo je ključni faktor svih djelatnosti oko nas, dakle u njoj ovisi svi temeljni sustavi, ako vaš hoćemo i ukupni razvoj. Prije tome to negirati je zapravo potpuno anacionalno, da ne kažem, jednostavnije protuhrvatsko djelovanje, rekao je Šterc za HRT.


13:46 - Stjepo Bartulica obraća se medijima. Navodi što će sve tražiti od HDZ-a za potporu novoj vladi.

- Tražit ću da se osnuje Muzej žrtava komunističkog terora, kazao je Bartulica.

Više pročitajte OVDJE.


13:39 - Ivana Kekin iz Možemo! je u programu N1 televizije govorila o sastavljanju nove vlade HDZ-a i Domovinskog pokreta.

- DP vrlo redovito, to je radio i u oporbi, a sigurno će i na vlasti, stvara maglu mržnje prema određenim skupinama u društvu i stvara podjelu među građanima. To služi da u toj magli oni sakriju svoje prave interese, koji su sada vrlo jasni. Nisu na kraju išli po kulturu ili obrazovanje, nego su išli po energetiku i gospodarstvo, poljoprivredu. Radić, pravi šef imovinskog pokreta, je više puta komentirao i najavljivao da bi se državna poljoprivredna zemljišta i također dio HEP-a trebali privatizirati. Sada vidimo da imovinski pokret ulazi u Vladu da bi strateške resurse privatizirali i stavili pod svoju kontrolu, rekla je Kekin.


13:21 - Trebat će godina dana samo da formiraju ministarstvo demografije u novoj Vladi i da ono zaživi, a da ne govorimo o tome da demografija ovisi o više resora. Stoga ne mogu vjerovati da su se u Domovinskom pokretu u potpunosti razotkrili i da im je ideološka priča bila samo krinka za ostvarivanje interesa, ovo je za Slobodnu Dalmaciju izjavio Nikola Grmoja iz Mosta, koji je među prvima reagirao na vijest o sastavljanju Vlade.

- Čestitike Vujnovcu! Ako je bilo dvojbe, sad je više nema, postao je stvarni gospodar Hrvatske - napisao je na X-u.

Više pročitajte OVDJE.


13:02 - Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić ustvrdila je u četvrtak kako su pregovori o sastavljanju nove vlade potvrdili da Domovinski pokret ne zanima ideologija nego imovina, te da im je krajnji cilj privatizacija dijela HEP-a i državnog poljoprivrednog zemljišta.

"Ne, nisu uzeli kulturu, nisu uzeli obrazovanje ni MUP, već one resore gdje će moći upravljati resursima", izjavila je Benčić na konferenciji za novinare, komentirajući formiranje nove vlade u kojoj će DP, uz ostalo dobiti gospodarstvo i energetiku te poljoprivredu.

Više pročitajte OVDJE.


13:01 - Zastupnik HDZ-a i član Nacionalnog odbora HDZ-a Andro Krstulović Opara izrazio je uvjerenje da će vladajuća većina odnosno koalicija HDZ-a s Domovinskom pokretom biti uspješna, a za navodno nezadovoljstvo DP-a jer nisu dobili Ministarstvo kulture rekao je kako je to njihov problem.

„Domovinski pokret je treća politička snaga u Hrvatskoj, oni su na kvalitetan, sustavan i konstruktivan način pristupili sastavljanju vladajuće većine i siguran sam da će ona biti uspješna, dobra i nadasve pristojna”, kazao je u četvrtak Krstulović Opara uoči predstavljanja programa HDZ-a za izbore za Europski parlament.

O navodnom nezadovoljstvu DP-a jer nisu dobili resor Ministarstva kulture rekao je da je to njihov problem. „Ministarstvo kulture se ne dobiva, to nije plijen i ako je netko ljut to je njihov problem..... niti jedno ministarstvo nije plijen, raspodjela dužnosti u vladi je sastavni dio kvalitetnog koalicijskog ugovora”, izjavio je.

U pregovorima s Domovinskim pokretom dogovoreno je da tri resora pripadnu toj stranici, poljoprivreda, gospodarstvo i demografija zbog čega će se osnovati novo ministarstvo.

Na pitanje boji li se pritisaka na Ministarstvo kulture Krstulović Opara je odgovorio kako nije neuobičajeno da su ministri pod nekim pritiskom ali i da im odolijevaju jer se drže koalicijskog ugovora i programa te prate politiku vlade.

Napomenuo je također da je hrvatsko društvo hrvatsko i ne treba ga dodatno kroatizirati, a što je dio izbornog programa DP-a. Jedan sam o glavnih pokretača donošenja Zakona o hrvatskom jeziku, pogledajte tko nije glasao za taj zakon, istaknuo je.

Upitan o tjedniku Novosti Krstulović Opara poručio je pak da gašenje ičega uopće nije na dnevnom redu. „Nipošto, uvjeren sam da to nije moguće, gasiti medije, to nitko ne radi”, naglasio je i dodao da izostanak financiranja na ovakav ili onakav način ne znači i gašenje medija.


12:59 - Neslužbeno doznajemo da je svoj potpis Andreju Plenkoviću dala i Vesna Vučemilović, za koju se i pretpostavljalo da će to učiniti. To znači da bi za većinu HDZ-u trebalo još samo dva potpisa zastupnika manjina.


12:46 - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ponovno se oglasio na Facebooku. Objavio je fotografiju s ministrom obrane Ivanom Anušićem i ponovno se obratio predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

Više pročitajte OVDJE.


12:42 - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan potvrdio je u četvrtak da će Domovinski pokret (DP) u raspodjeli vladinih resora preuzeti gospodarstvo i energetiku, dok će HDZ-u ostati zaštita okoliša, te ustvrdio da time nije razočaran.

U izjavi nakon sjednice tehničke vlade potvrdio je da će Domovinski pokret preuzeti gospodarstvo i energetiku.

Istaknuo je da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja obuhvaća niz područja - klimatsku prilagodbu, održivi razvoj, zaštitu okoliša, energetiku, gospodarstvo, industriju, trgovinu, vodno gospodarstvo, strategiju pametnih specijalizacija itd.

"Dakle, jedan doista širok dijapazon resora i mini resora. Smatram da je apsolutno normalno i pogodno, o tome je čak bilo riječi i prije, da se to ministarstvo podijeli", rekao je Habijan.

Na pitanje je li razočaran takvim raspletom, odgovorio je da ne vidi razloga razočaranju.

"Dapače", dodao je.

Nije želio odgovoriti hoće li on biti novi ministar zaštite okoliša.

"Bit će onako kako se dogovorimo i kako predsjednik Vlade odluči", izjavio je Habijan, rekavši da je na nove izazove spreman i da im se veseli.


12:38 - Počelo je skupljanje potpisa. Domovinski pokret upravo u Banske dvore nosi svojih 12 potpisa među kojima nije, kao što smo ranije izvijestili, potpis Josipa Jurčevića. Očito je plan da do kraja tjedna Andrej Plenković ode po mandat kod predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Ako Vesna Vučemilović da svoj potpis za mandatara, uz 61 mandat HDZ-a i 12 Domovinskog pokreta, za većinu će biti potrebna još minimalno dva potpisa zastupnika nacionalnih manjina.


12:17 - Na sastanku Predsjedništva Domovinskog pokreta (DP) prihvaćeno je sklapanje sporazuma o sastavljanju Vlade s HDZ-om, izvijestili su iz DP-a u četvrtak uz naglasak da u budućoj Vladi nitko neće u potpunosti kontrolirati resore, već će DP u svakom provoditi dio svojih politika.

"U svakom resoru će i DP provoditi dio svojih politika. U sporazumu o suradnji s HDZ-om usuglasit će se međusobne politike, što DP-u osigurava da u buduće politike ugradi velik dio svoga programa", priopćili su iz te stranke nakon jučerašnjeg sastanka Predsjedništva koji je potrajao dugo u noć.

Nakon sastanka smanjio se broj potpisa koje DP daje predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje Vlade jer Josip Jurčević, jedan od trinaestorice koji su iz DP-a izborili mjesto u novom sazivu Sabora, neće dati svoj potpis.

Glavni tajnik DP-a Josip Dabro potvrdio je Hini da je razlog nezadovoljstvo Jurčevića jer DP nije dobio i Ministarstvo kulture. Prema dogovoru, DP dobiva resore poljoprivrede, gospodarstva i demografije, za što će se osnovati novo ministarstvo.

"U skladu s ključnom točkom koju smo isticali u predizbornom vremenu, a to je strateško pitanje demografije, DP vodit će Ministarstvo demografije, koje će biti ključno za provođenje pronatalitetnih politika, ali i useljeničke politike, kao i dijelom za zaštitu hrvatske granice", naglašavaju iz DP-a.

Navode kako samodostatnost u proizvodnji hrane, uz demografsku obnovu, povratak mladih, obnovu sela i promjenu općedruštvene klime, ostaje njihov ključni cilj.

"Sada smo dobili priliku situaciju mijenjati u praksi time što ćemo voditi Ministarstvo poljoprivrede. Osim toga, preuzimamo odgovornost i u resoru gospodarstva, koje je jedno od ključnih za postizanje ekonomskog prosperiteta", dodaju.

Borba za bolju Hrvatsku tek počinje. Svjesni smo da do promjena ne može doći u jednome danu, no već će mjeseci pred nama pokazati našu spremnost i odlučnost u provođenju nacionalnih politika, poručuje DP.


12:14 - Dogovor HDZ-a i Domovinskog pokreta komentirala je i Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom).

- Očito im je to bio cilj - zasjesti u fotelje i podijeliti plijen, rekla je o Domovinskom pokretu i dodala mišljenje o Andreju Plenkoviću:

- Označit ću Andreja Plenkovića kao trojanskog konja i trulu jabuku Europske unije, rekla je Orešković, prenosi N1.


12:12 - Nezavisna kandidatkinja na listi HDZ-a Marijana Petir je u programu N1 televizije govorila o sastavljanju Vlade između HDZ-a i Domovinskog pokreta.

- Znamo svi da je politika umijeće mogućeg. Ja pazim da kada govorim o suparnicima, ne koristim teške riječi, u ovoj kampanji je bilo svašta rečeno, a u nju se i protuustavno upleo i predsjednik Republike Zoran Milanović. Suparnički tabori nisu štedjeli jedni druge, nakon toga puno je teže sjesti za stol. Pregovori su trajali malo duže, možda bi oni bili lakši da se nisu teške riječi, teška artiljerija koristila se u predizbornoj kampanji. DP je uvijek ostavljao prostor i nije isključivao mogućnost suradnje, kaže Petir.


12:05 - Šef zagrebačkog ogranka HDZ-a Mislav Herman je uoči sjednice Nacionalnog odbora HDZ-a komentirao suradnju s Domovinskim pokretom.

- Nemaju razloga sada lagati. Držimo veliki dio vlade u svojim rukama, prema tome, njima nije u interesu nešto što ne bi bilo istinito...

Na pitanje očekuje li u koaliciji probleme kao s Mostom, Herman kaže - ne.

- Očekujemo da će biti lojalni partneri.

Na pitanje zanima li njega mjesto ministra zaštite okoliša, Herman odgovara:

- Mene kao ginekologa, to bi bilo jako, jako dobro mjesto...

Osvrnuo se i na interese DP-a o pitanju okoliša.

- To nije jednostavan resor. Ostavit ćemo njima na veselje ovaj dio ministarstva.

Odgovorio je i na pitanje kada bi trebala biti poznata kadrovska pitanja.

- Sve bismo trebali znati do kraja idućega tjedna, zaključio je Herman.


12:03 - HDZ-ov Josip Đakić je uoči sjednice Nacionalnog odbora stranke komentirao suradnju s Domovinskim pokretom, a osvrnuo se i na činjenicu da jedan njihov zastupnik, Josip Jurčević, neće dati svoj potpis za Andreja Plenkovića.

-Jurčević uvijek ima svoje filozofije, nećemo o njemu, rekao je Đakić.

-Mislim da kad se treba raditi u interesu naroda da će se zaboraviti riječi od prije. Tomo Medved je jako dobar ministar za branitelje i mislim da bi trebao ostati ako ima snage i volje, ali to će premijer odlučiti, dodao je Đakić, prenosi N1.

Komentirao je i stav DP-a o Novostima.

- Novosti su imali svoje specifične nastupe na koje smo reagirali mi iz HVIDRA-e priopćenjem i trebalo ih je možda i prije upozoriti da ne mogu tako blatiti hrvatske branitelje i državu, dodao je Đakić.


11:56 - Stiglo je još fotografija članova HDZ-a koji stižu na sjednicu Nacionalnog odbora stranke.

image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Željko Reiner

Damjan Tadic/Cropix
image

Sjednica Nacionalnog odbora HDZ-a

Damjan Tadic/Cropix
image

Sjednica Nacionalnog odbora HDZ-a

Damjan Tadic/Cropix
image

Krunoslav Katičić, Tomo Medved, Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Tomo Medved

Damjan Tadic/Cropix
image

Sjednica Nacionalnog odbora HDZ-a

Damjan Tadic/Cropix
image

Josip Đakić

Damjan Tadic/Cropix
image

Vladimir Šeks

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix
image

Damir Habjan

Damjan Tadic/Cropix
image

Vili Beroš

Damjan Tadic/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/Cropix

10:55 - HDZ je danas održao sjednicu Predsjedništva, a u 11 sati održat će i sjednicu Nacionalnog odbora. Naši su fotografi prilikom dolaska u strančke prostorije snimili Gordana Jandrokovića, Marka Milića, Tomu Medveda, Vilija Beroša, Ernesta Petryja, Dubravku Šuicu, Božidara Kalmetu, kao i Andreja Plenkovića.

image

Vili Beroš stiže na sjednicu Predsjedništva HDZ-a

Damjan Tadić/Cropix
image

Mako Milić

Damjan Tadić/Cropix
image

Tomo Medved

Damjan Tadić/Cropix
image

Andrej Plenković

Damjan Tadić/Cropix
image

Dubravka Šuica

Damjan Tadić/Cropix
image

Božidar Kalmeta

Damjan Tadić/Cropix
image

Ernest Petry

Damjan Tadić/Cropix
image

Božidar Kalmeta i Gordan Jandroković

Damjan Tadić/Cropix

10:45 - Mislav Kolakušić se još jednom oglasio na Facebooku i kritizirao Domovinski pokret zbog dogovora s HDZ-om.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

- Tko je doveo HDZ ponovo na vlast.

U prvom redu, doveo ga je Domovinski pokret. Jučer, pred očima cijele nacije. Direktnom prevarom svojih birača i nas kao koalicijskog partnera. Njihovo gromoglasno "Ni s HDZ-om ni sa SDP-om" pretvorilo se preko noći u piskutavo "uklonili smo SDSS iz vlade". I oni iz DP-a koji su govorili o mogućoj vlasti samo "s dijelovima HDZ-a na kraju su poljubili ruku samom Plenkoviću. Nikakvim "dijelovima HDZ-a" nego glavi hobotnice osobno, šefu hrvatske mafije. U prijevodu, apsolutna prevara birača.

No, Domovinski pokret je samo konačni izvršitelj opstanka Plenkovića na vlasti. Odgovornost za još 4 godine HDZ-a na vlasti leži kako na njima koji će sljedećeg tjedna na sjednici Sabora izdati svoje birače i poštene građane Hrvatske, tako i na onima koji niti u jednom trenutku nisu ni pomislili na bilo što osim pukog opstanka u Saboru pa do onih koji su zbog deluzija o vlastitoj snazi i veličini ostali daleko, daleko ispod izbornog praga. Svi oni, jedni zbog političkih i ljudskih slabosti, drugi zbog političkog oportunizma, a treći zbog političkog diletantizma uzimaju svoj dio krivnje za ovo što gledamo i sve što će uslijediti.

Mjesecima unazad pozivao sam sve suvereniste u jedan tabor, na jednu listu koja bi sinergijskim djelovanjem mogla osvojiti 30, 35 pa i 40 mandata. Ovako rascjepkane te su liste osvojile 25 mandata, pa je teza da bi u 6 mjeseci ujedinjene kampanje uzeli još veći broj mandata nerealna samo onima koji ne razumiju snagu ujedinjena i nade koju jedinstvo pruža.

Zašto sam pozivao na jedinstvo? Zato što znam da samo opcija koja ima 35-40 mandata može kontrolirati smjer vlade. Nikakvi minijaturni partneri nikada nisu i nikada neće određivati smjer vlade. Samo većinski ili ravnopravni partneri mogu kreirati politiku vlade, svi ostali samo statiraju.

Znajući to, pozvao sam na jedinstvo i Domovinski pokret i Most i Hrvatske suvereniste i Karolinu Vidović Krišto kao tada najistaknutije predstavnike suverenizma u Hrvatskom saboru. Ujedinjenjem tih 5 opcije (Pravo i Pravda, Most, DP, HS i OiP) hrvatski birači dobili bi na jednoj listi najistaknutije suverenističke opcije u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu.

To je bio jedini način da se ostvari maksimalni broj mandata i da se postane relevantan politički čimbenik. 7, 10 ili 13 mandata vodi ili u oporbu ili u izdaju birača jer nitko s takvim brojem mandata niti u koaliciji s HDZ-om niti u koaliciji s SDP-om ne može napraviti ništa drugo nego izdati svoje birače.

Karolina Vidović Krišto je odbila koaliciju s potpuno nerealnog i purističkog političkog stajališta, za nju su svi bili prevaranti, počevši od DP-a, preko mene do Mosta. Mjesecima je govorila da će OiP samostalno osvojiti vlast. U njenom slučaju jasno je da se radi o potpunoj odsutnosti bilo kakve političke realnosti.

Zašto je Most odbio koaliciju? Kako bi preduhitrili bilo kakav pokušaj koaliranja konstruirali su priču o Vujnovcu kao alfi i omegi Domovinskog pokreta iako nijedan dokaz za to nisu ponudili niti je on postojao. Domovinski pokret je nastao 2020. godine kada je Vujnovac već godinama bio milijarder zahvaljujući HDZ-u, HNS-ovom Vrdoljaku, a i MOST-ov biši ministar Panenić je kao ministar tehničke vlade na zadnjoj sjednici proglasio Vujnovčev kamp projektom od strateške važnosti za RH. Dakle, izmislili su priču oko Vujnovca kako bi isključili bilo kakvu mogućnost koalicije s DP-om, ali prije svega kako bi isključili bilo kakvu istinsku mogućnost okupljanja suverenista. Činjenicu da je Domovinski pokret sada pokazao da ga vode kratkovidni i slabi političari sada iskorištavaju kao pokriće po principu. "Govorili smo vam". Upitno je bi li se Domovinski pokret u toj alternativnoj stvarnosti u kojoj bi ujedinjeni suvernisti osvojili 35-45 madata, a HDZ 50-55, usudio izdati svoje birače i odabrao Plenkovića za svog gospodara.

Kod Mosta kao stranke se postavlja i pitanje samog bitka postojanja i djelovanja te stranke. Koji je bit postojanja te stranke? Godinama govorim o okupljanju za svrgavanje HDZ-a i u tom smjeru i djelujem. Ujedinio sam se prvo s Lovrinovićem i Sinčićem i smanjio broj stranaka s 3 na 1. Prije osnivanja stranke zvali smo Krišto da nam se pridruži, odbila je. Na Kongresu Prava i Pravde javno sam pozvao i Most i Krišto i Domovinski pokret i sve ostale manje stranke na ujedinjenje. Od prvog trena ulaska u politiku bio sam transparentan u svojim namjerama jer sam svjestan jedinog puta do promjena, a to je ujedinjenje. Što u isto vrijeme radi Most? Kandidira Grmoju za premijera. Sa 7% podrške u anketama. Ponavljam, za premijera sa 7% podrške u anketama, sa 4 stranke jače od sebe, dvije kilometrima jače, a dvije značajno jače. Nije li to istinski populizam i borba isključivo za što veći broj mandata i za što puniju stranačku blagajnu. Koja je svrha da nakon 4 godine rada umjesto 7 osvojite 9 mandata i ostanete u oporbi? Glavni cilj Mosta, uslijed političke bezidejnosti bio je preživjeti izbore neokrznut i osvojiti nove mandate za sve dosadašnje njihove zastupnike. Taj cilj je politički oportun i legitiman, ali niti u jednom trenutku on nije bio usmjeren na maksimiziranje potencijala za političke promjene. Postavlja se i pitanje svake buduće MOST-ove političke strategije? Sa 7% podrške gdje se godinama nalaze, s istim liderima čiji je politički potencijal testiran i iscrpljen nikada neće imati potreban broj zastupnika za usmjeravanje rada vlade. Odbijanjem ujedinjena toj stranci jedini dugoročni plan može biti opstanak u saborskoj oporbi ili glumljenje statista HDZ-u ili SDP-u.

Sa svim tim na umu, svi koji se nazivaju suverenistima u Hrvatskoj trebali bi se zapitati koji im je cilj. Glumiti desetljećima oporbu i oporbenjaštvo pretvoriti u životni stil ili napraviti sve da se ideje koje proklamiraju i ostvare. U to ne ubrajamo ponižavajuće koalicije sa zločinačkom organizacijom koje završavaju s rečenicom: "Molim tajnicu da pripremi razrješenje ministara" koju ćemo ponovno čuti za godinu ili dvijem, napisao je Kolakušić na Facebooku.


10:39 - Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro potvrdio je u četvrtak Hini da njihov zastupnik Josip Jurčević neće dati svoj potpis Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje nove Vlade zbog, kazao je, nezadovoljstva, između ostalog, što im HDZ nije dao resor kulture.

Više pročitajte OVDJE.


10:35 - Zastupnik Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica održat će konferenciju za medije danas u 13,30 sati, u Hrvatskom saboru, u dvorani Ivana Kukuljevića.

Kako je najavljeno u pozivu, tema konferencije su političke aktualnosti.


09:57 - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin dao je izjavu za medije u kojoj se osvrnuo na postignuti dogovor između HDZ-a i DP-a.

“Pola milijuna nas je manje i odgovor na to je osnivanje novog ministarstva. Potrebno je zadovoljiti apetite za foteljama i sve se svodi na to. Nismo čuli gotovo ništa o programima osim dvije riječi - povećanje plaća i uskrata financiranja jednom tjedniku”, rekao je Grbin.

Više pročitajte OVDJE.


09:25 - Analitičar Vlatko Cvrtila je u programu N1 televizije komentirao dogovor HDZ-a i Domovinskog pokreta. Kaže da je takav tijek događaja bio očekivan.

- Bilo je očekivano, naglo se promijenio narativ između HDZ-a i DP-a nakon izbora, samo je bilo pitanje vremena i kompromisa koji se mogu postići. Postoje određene razlike u nekim strateškim pitanjima između partnera i naravno da će većinski partner imati glavnu riječ, a postoji vjerojatnost da će na nekim pitanjima doći do sukobljavanja, rekao je Cvrtila.

Osvrnuo se i na to što bi sada moglo biti u fokusu:

- Obvezno služenje vojnog roka sad nije na dnevnom redu. S druge strane, DP se jasno usmjerio prema sigurnim granicama, fokusirali su se na ilegalne migracije, zazivali čak i slanje vojske, a HDZ govori da policija radi svoj posao i da čuva granicu EU-a. U narativu DP-a migranti općenito, čak i oni koji dolaze s radnim dozvolama, postavljeni su kao određena razina sigurnosnog rizika, a nijedni ni drugi nisu govorili o integraciju onih koji dolaze u Hrvatsku, dodaje Cvrtila.

Komentirao je još jednu ključnu temu - demografiju.

- Ono što se može iščitati jest da je demografija jedna od važnijih stvari, padamo u broju stanovnika, u broju novorođenih, imamo veliko iseljavanje. To je puno širi problem. Teško ćete bilo kakvim socijalnim ili financijskim davanjima povećati broj novorođenih. Samo Ministarstvo demografije ne može puno toga riješiti, zaključio je Cvrtila za N1.


09:22 - Čelnik DP-a Ivan Penava na Facebooku je objavio da je postignut dogovor, kao i detalje o raspodjeli resora. No u komentarima ispod objave nanizao se niz negativnih komentara, ovo je samo dio njih:

“Foteljaški pokret”, “A da vam skupljamo pare pa da se ne bavite politikom?”, “E nećeš više, izdajico”.

Više pročitajte OVDJE.


09:14 - Sjednica Predsjedništva HDZ-a će se održati danas u 10 sati, a sjednica Nacionalnog odora HDZ-a u 11 sati.


09:10 - Premijer Andrej Plenković se uvodno obratio na početku sjednice Vlade.

- O daljnjim koracima u vezi formiranja buduće Vlade ćemo razgovarati sljedećih dana, kratko se Plenković osvrnuo o sastavljanju nove Vlade.

Više pročitajte OVDJE.


09:08 - Bivša premijerka Jadranka Kosor je na Twitteru komentirala dogovor DP-a i HDZ-a.

- Predsjednik DP-a ostaje gradonačelnik. Znači da neće u Vladu. To je isto jako logično i junački. Sklepano, napisala je Kosor.


7:42 - U četvrtak se održava sjednica Vlade. Početak sjednice se očekuje u 8.30 sati, a uvodni govor tehničkog premijera Andreja Plenkovića pratit ćemo uživo.


6:00 U emisiji Otvoreno HTV-a gostovali su Damir Habijan, HDZ; Josip Dabro, Domovinski pokret; Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i Vladimir Bilek, izabrani zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine.

- Predsjedništvo Domovinskog pokreta još uvijek traje i još će malo trajati, malo dulje od regularnog, rekao je Josip Dabro, inače glavni tajnik DP-a i član njihovog pregovaračkog tima, o sastanku na kojem čelništvo Domovinskog pokreta treba potvrditi dogovor postignut s HDZ-om.

Mi smo danas odradili telefonsku sjednicu, donijeli odluku o prikupljanju potpisa, da Domovinski pokret ide u prikupljanje potpisa za parlamentarnu većinu. Danas smo vis-a-vis svih naših članova Predsjedništva i novoizabranih zastupnika htjeli iskomunicirati, i na kraju krajeva, izbrusiti ključne točke programa Domovinskog pokreta, a isto tako, pomalo usaglašavati s dijelovima programa HDZ-a, tako da to bude korektno i s jedne i s druge strane i da vidimo što dalje i kako će izgledati budući koalicijski sporazum, kazao je Dabro.

Dodao je da DP ide s 12 potpisa, ali je negativno odgovorio na pitanje voditelja je li problem gospodin Jurčević.

- Nije nitko problem, mi smo demokratska stranka. Baš zato DP večeras malo dulje zasjeda, da vidimo što naši članovi predsjedništva i novoizabrani zastupnici žele da bude u koalicijskom sporazumu. Tako, da dok sam ja bio tamo, prije 15 minuta, sve je bilo uredu. Na 12, rekao je Dabro.

Damir Habijan kazao je da će HDZ u četvrtak na stranačkim tijelima proći sve ovo o čemu je danas bilo riječi i siguran je da će sve biti uredu.

- Mislim da treći put za redom prije svega pobijediti na izborima i treći put zaredom činiti vladajuću većinu u budućoj Vladi, mislim da možemo itekako biti zadovoljni, rekao je Habijan upitan jesu li u HDZ-u zadovoljni.

HDZ-ovih 61, 12 iz Domovinskog pokreta, čini 73, a koliko će potpisa dati zastupnici nacionalnih manjina, upitao je Vladimira Bileka Damir Smrtić, no on je odgovorio samo kako je sigurno da će Andrej Plenković imati dovoljno potpisa da može otići po mandat za sastavljanje nove Vlade.

- Evo, mi se u Klubu nacionalnih manjina koordiniramo svakodnevno, imamo mogućnost i telefonske sjednice, a kao što smo rekli u izjavama nakon sastanka s gospodinom Plenkovićem, gdje smo stvarno nakon osam godina suradnje dobili i određene garancije oko daljnjeg programa, oko onog što će se i kako razgovarati s Domovinskim pokretom. Mi vidimo da to ide u određenom dobrom smjeru. Pa vam mogu reći da, bez obzira na ovih 12 iz Domovinskog pokreta, da će sa zastupnicima Kluba nacionalnih manjina gospodin Plenković imati dovoljan broj potpisa da može otići po mandat kao mandatar nove hrvatske Vlade. Evo, vidjet ćemo sve uskoro, kazao je Bilek.

Predsjedništvo HSLS-a potvrdilo je dogovor o formiranju parlamentarne većine. Dario Hrebak rekao je kako nije bilo jednostavno i lako sve sve dogovoriti, pogotovo zbog toga što su imali suradnju odličnu s HDZ-om posljednje četiri godine - Liberali, manjine i HDZ kao najveća stranka.

- Sad smo dobili i novog koalicijskog partnera koji je, realno gledajući, dobio dosta veliki broj glasova potpore hrvatskih građana. Kad si liberal i dobiješ Domovinski pokret, naravno da će to biti teško funkcioniranje, rekao je.

Ipak, zadovoljan je načinom na koji su pregovori završili.

- Nama je bilo izuzetno važno da se ide u smjeru kao što nam je Andrej Plenković i rekao u ponedjeljak. Da ćemo probati svi na neki način popustiti do određene mjere. Domovinski pokret ide u ovom smjeru koji mislim da je dobar. Uzeli su resore kojima mogu pokazati svoje politike koje se neće kositi ni na koji način s liberalnim politikama. Primjerice, neke stvari koje planiraju napraviti u gospodarstvu koje su podudarne s nama, kazao je predsjednik HSLS-a.

Dodao je kako već može reći da postoje neke točke kompatibilnosti.

- Idemo tražiti one točke zajedničke programa koje su nam važne. DP insistira na samodostatnosti u proizvodnji hrane, nemam ništa protiv, rekao je i nastavio pomirljivim tonom, bez obzira na ono što se govorilo, pa i o ideološkim razlikama.

- Pustimo sad ono što je bilo. I ja sam izjavljivao svašta. Volja birača se treba poštivati. Stavili su nam neki okvir. Nama je važno da nema i vidimo i uvjeravamo da nema previše onog što su mnogi naši protivnici najavljivali, pa je jedan dio medija, da će biti jako puno ideoloških stvari. Zaboravimo taj dio, do određene razine. Međutim, najključnije i najbitnije je da ovaj zamah koji vidimo da postoji, rast BDP-a, padaju kamate, očekujemo dobru turističku sezonu.

- Pred nama je dobra turistička sezona, svi preduvjeti da hrvatskim građanima bude bolje. Tako da, bit će razlika. Međutim, moje mišljenje, ako ćemo komunicirati, ako ćemo raditi kao što smo radili do sada, svaki utorak politički sastanak, te razlike će biti sve manje i manje, ali ne možemo se ponašati i ne možemo gledati kao da one ne postoje. One će uvijek tu biti. Sad je na nama jesmo li dovoljno razboriti, jesmo li dovoljno odlučni da to sve stavimo na stranu i da nastavimo dalje smjerom kojim je Hrvatska išla ove četiri godine, poručio je Hrebak.


22:10 - U razgovoru za središnji Dnevnik HRT-a, član pregovaračkog tima HDZ-a Marko Milić je kazao kako mu je zadovoljstvo da je danas, nakon tri tjedna konzultacija, reći da Hrvatska ima novu parlamentarnu većinu.

- Što se tiče resora koje ste naveli, politički dogovor koji smo postigli, podrazumijeva da se resor gospodarstva, koji će se zbog objektivnih okolnosti i izazova - na neki način raspodijeliti zbog obima posla. Dio će pripasti DP-u, a dio većinskom partneru - HDZ-u, kazao je.

Govoreći o demografiji kazao je da "za budućnost Hrvatske je bilo najmanje spornih točaka u tijeku pregovora".

- To je naš zajednički prioritet i tema koja je najvažnija za budućnost i opstanak hrvatskog naroda. Naravno da je zajednički stav da bismo djelovali međuresorno i da će taj resor biti podignut na razinu ministarstva, istaknuo je.

Osvrnuo se i na to da je DP bio zainteresiran za kulturu i MUP te dodao da se tu čita "puno špekulacija u medijskom prostoru koje nisu tema u pregovorima".

- Ono čemu smo težili u podjeli resora je bilo usmjereno prema tome da očuvamo sklad, odnos i povjerenje među budućim partnerima u Vladi. Najvažnije od svega je da je ovaj dogovor koji smo postigli - dobar za Hrvatsku, naglasio je.

- Kad ste spominjali ove resore, naravno da je sve tema pregovora, a mi smo danas u fazi da smo razgovarali o ministarskim mjestima, nastavio je.

Komentirajući poziciju manjina, naglasio je kako im se želi zahvaliti na tome da su podržali Vladu Andreja Plenkovića.

- Bez njih ne bi bilo strateških postignuća, snažnog kriznog upravljanja i brojnih iskoraka koje smo ostvarili, dodao je.


20:20 - O detaljima oko dogovora HDZ-a sa Domovinskim pokretom u Dnevniku Nove TV govorio je jedan od članova HDZ-ova pregovaračkog tima i aktualni ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Na pitanje hoće li ostati potpredsjednik i ministar u novoj Vladi, Medved je rekao kako je to pitanje za mandatara.

"To je pitanje za sadašnjeg i budućeg predsjednika Vlade. Danas smo nakon intenzivnih, konstruktivnih razgovora s Domovinskim pokretom usuglasili parametre, parlamentarnu većinu i novu Vladu, odnosno dogovorili da će DP s HDZ-om sastaviti novu Vladu", rekao je Medved te ponovio da je pitanje o ministrima uvijek odgovornost mandatara te da o tome hoće li on ostati ministar treba pitati premijera.

Tomo Medved rekao je i kako se nakon formiranja Vlade donosi dokument, odnosno Program Vlade koji je obvezujuć za sve resore. Potvrdio je da će Domovinski pokret dobiti tri resora, a da je kod imenivanja ministara opet najveća odgovornost na predsjedniku Vlade.

"Što se tiče raspodjele državnih tajnika po resorima, neovisno o tome tko je iz koje kvote, odnosno iz koje političke stranke na čelu ministarstva, državni tajnici raspoređuju se iz drugih stranaka, jer to je odgovor na ona pitanja iz Vladinog programa", rekao je Medved.

O mogućem povratku bivšeg Mostovca u Vladu, Slavena Dobronića, Medved kaže kako se još uvijek ne komunicira o imenima koja će Domovinski pokret predložiti za ministre.

"Uopće ne želimo komunicirati ni jedno ime", odgovorio je na pitanje je li HDZ-u Dobronić prihvatljiv.

Komentirao je i zahtjev DP-a da se prestane državnim novcem financirati izdavanje tjednika Novosti Srpskog narodnog vijeća.

"Što se tiče tog lista, već duže vrijeme svjedočimo da oni odstupaju od nekih kriterija i standarda koji se odnose na isključivo zastupanje manjine. Pitanje o financiranju Novosti je jedno od pitanja o kojemu ćemo razgovarati u narednom periodu, i da budemo jasni, one se ne financiraju iz Vlade, ni odlukama Vlade", istaknuo je Medved.

Rekao je kako se nada da će do kraja tjedna imati potpise za traženje mandata za slaganje nove Vlade te da će biti predani predsjedniku države onako kako to nalaže Ustav i zakon.


20:16 - Gost RTL-a Danas bio je potpredsjednik Vlade Ivan Anušić. Govorio je o dogovoru između HDZ-a i Domovinskog pokreta, ali i o tome ostaje li on dio Vlade Republike Hrvatske.

Na pitanje hoće li ostati u Vladi, kaže:

‘To će odlučiti premijer. Slaže se nova Vlada, novi je mandat, poznate su okolnosti u kojima sam ja došao. Te okolnosti više nisu takve i vidjet ćemo. Ne treba govoriti da ili ne, kazao je na samom početku.‘

Što se tiče ostalih HDZ-ovih ministara, za sve će biti mjesta

‘Za sve će biti mjesta, kao što je rekao premijer. Nema nikakve dileme, nitko neće ostati bez funkcije u smislu da radi, kreira i nastavlja projekte koje je započeo. Tako i ministrica Vučković. Vjerojatno će se naći pozicija u kojoj će moći nastaviti politički djelovati. Naravno, i kroz resor koji je dosad vodila, ako se ministar poljoprivrede bude mijenjao‘, rekao je.

Partnerima idu tri ministarstva što je, kaže Anušić, matematička računica.

‘To je matematička računica koja je jasno stavljena na stol. Ne bih se nikad vezao striktno na broj ministarstava. Više bih gledao ono što ta ministarstva mogu napraviti. Odlična su platforma za njihovu profilaciju, posebno govorimo o demografiji i poljoprivredi‘, jasan je.

Ipak, nisu im dali MUP i Kulturu.

‘MUP i Kultura, ne. Pregovaralo se o tome, ali ostaju u sastavu HDZ-a.‘

Više pročitajte OVDJE.


19:20 - Prema informacijama koje je dobio Index od povjerljivog izvora iz Domovinskog pokreta, nisu svi saborski zastupnici sinoć bili na sastanku Predsjedništva DP-a gdje tim za pregovore obrazlaže konture dogovora s HDZ-om.

Koji je razlog tomu, još nije poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:56