PLENKOVIĆ O PREDSJEDNIKU

‘Milanović se nenormalno ponaša otkad mu je uhićen prijatelj Kovačević. ZTC? Naložio sam smjenu šefa‘

Premijer je kazao i kako nam predstoji nam napor oko zajedničke cijene plina u Europskoj uniji

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon redovne sjednice Vlade gdje se uglavnom govorilo o ekonomskom rastu koji je, kako je rekao premijer, nadmašio sva očekivanja, Andrej Plenković obratio se javnosti.

- Obećavamo manje, a izvršavamo više - kazao je Plenković podsjetivši na ono što je ranije danas govorio na Vladi oko MMF-ove procjene gospodarskog rasta, prenosi Dnevnik.hr

- Nakon što je Europska unija banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala svoje prognoze, tako je i MMF naveo svoje prognoze. Mi smo bili poprilično skromni prije nekoliko mjeseci, a naše su sada procjene da su ljudi mirni u pogledu cijena hrane i proizvoda. Učinili smo sve da pretpostavke za iduću godinu budu oko šest posto. Siguran sam da ćemo biti među članicama u EU koje će imati najveći rast u 2022. godini - kazao je premijer.

- Pustit ćemo u javno savjetovanje Strategiju digitalizacije - najavio je Plenković i kazao da nastavljaju reformu pravosuđa.

Premijer je kazao i kako nam predstoji napor oko zajedničke cijene plina u Europskoj uniji. Povodom toga je naglasio i kako ih sve čeka važan sastanak idućega tjedna u Bruxellesu.

- Krajem mjeseca očekuje da će se izglasati to da Hrvatska postaje članica Schengena. Ulazimo u najuži krug 15-ak zemalja i očekujem da agilnim pristupom dođemo do rezultata - rekao je premijer, javlja N1.

Na spomen predsjednika Milanovića, Plenković je kazao kako se ovaj čudno ponaša od početka mandata, a naročito se, kako kaže Plenković, nenormalno počeo ponašati otkako mu je uhićen prijatelj Kovačević.

- Nisam znao sigurno. Je li on znao? - upitao je Plenković novinare kad su tražili da komentira izjave predsjednika koji je njega i ministra obrane nazvao dronovima samoubojicama.

- Milanović je na poziv prijatelja Kovačevića, glavnog čovjeka za antikorupciju u Ini, kojeg Grmoja i Most, Milanovićevi mališani, zovu na Antikorupcijsko vijeće. To je kao da obiteljskog nasilnika, koji mlati ženu i djecu, zovete na simpozij o borbi protiv nasilja. … Milanovićev prijatelj Kovačević ga zove, u vremenu lockdowna, na hranu, da se ne baci. A pazite sad ovo, to sam doznao nedavno, tamo vuče sa sobom Hranja. I to je ekipa koja će nama tumačiti da smo mi izdajnička vlada koja bi trebala biti uokvirena u dva podnaslova: “Korumpirani lopovi, HDZ” i drugi, “Izdajnici”. Taj isti Milanović, u svim izjavama ima razumijevanja za Putina”, rekao je Plenković.

Njegovi ministri su bili u Kovačevićevom “klubu”, ali ne u vrijeme lockdowna, kaže premijer. “To nije isto”, smatra premijer.

Na pitanje novinara zašto inzistira na tome da je Milanović nervozan zbog Kovačevićevog uhićenja, premijer kaže da novinari to mogu ispitati.

- Vi ispitajte, vi zovete kredibilne goste s kraljevskim tretmanom u dnevnicima pa njih pitajte”, poručio je Plenković.

Činjenicu da je Kovačevića upravo njegova vlada imenovala na čelno mjesto Janafa, a on ga optužio da je upravo premijer dao zeleno svjetlo za memorandum koji je doveo do zatvaranja sisačke rafinerije premijer je prokomentirao riječima da ne vidi vezu između aktualne afere u Ini koju je otkrio odjel Ministarstva financija u njegovoj vladi, prenosi N1.

- To govori da je naša vlada privržena borbi protiv korupcije i da je ona ključno obilježje našeg mandata. Tisuću puta ću ponoviti, borba protiv korupcije nema imena, prezimena, uvida u tajne izvide, utjecaja… Postoje samostalna, neovisna tijela. Ovaj konkretan slučaj otkrilo je Ministarstvo financija. Banke su javile, ali nisu provele analizu, mi smo donijeli i zakonski okvir za AML (anti money laundring)… “, kaže.

Upitan za ZTC, ruske trgovce vojnom opremom i ministra obrane Marija Banožića te je li znao za sastanak. "Nikakve informacije o tome nismo imali. Kako da mi znamo tko dolazi kome na sastanak u neku firmu?‘‘

- Mislite da Vlada ima neki ekran na kojem titraju žute, plave, zelene točkice pa zna kad tko kome dolazi na sastanak? Mislite da SOA prati sve ljude, telefone i mejlove u Hrvatskoj? Pa što je vama, ljudi? Nije ovo Big Brother. Mislite li da je Banožić znao za sastanak? Koliko ja shvaćam nije... Hrvatska nije Big Brother da postoji netko tko gleda tko se s kim sastaje i kada. To što je netko ministar, premijer... da ta osoba dobiva brifing tko se s kim sastaje. Koja država tako funkcionira? Da smo znali unaprijed, rekli bismo - možda nije najpametniji sugovornik‘, kazao je Plenković i otkrio da je naložio smjenu ravnatelja ZTC-a Zdravka Klanca.

Na pitanje o rasti plaća dužnosnika premijer je kazao kako “oni mijenjaju stvari na način da ne naraste plaća dužnosnicima.“

- Znate da je situacija sada apsurdna, da ima službenika koji imaju veću plaću nego dužnosnici… Mi se nismo nešto trudili povećati si plaće, svjesni smo okolnosti - ustvrdio je premijer.

- Ako Vlada poveća neoporezive primitke daje mogućnost poslodavcu da radniku da veća primanja a da to nije oporezivo. Nitko ne spominje, ali ne zaboravimo da smo mi smanjili cijenu struje. Toliko smo pomogli gospodartvu da oni jednostavno tu situaciju, ako su fer, a neki očito jesu, žele podijeliti sa svojim zaposlenicima - objasnio je premijer.

Upitan zašto se ne odaziva na pozive Antikorupcijskog vijeća premijer pita: “Kome da se odazivam?“ I

-Imate ekipu koja dovodi kao glavnog aktera čovjeka koji je orkivljenik ili otpuženik za korupciju megarazmjera. I sad bi taj netko, s takvim kredibilitetom, trebao biti prava osoba da nam priča o svojim vještinama. O čemu govorimo? S druge strane je Most koji, otkad sam ih izbacio iz Vlade, ima samo fiks ideju da ruši Vladu. Samo zbog toga postoje. Kome da idem tamo? To je zlorabljenje tog tijela. Svejedno mi je koga će zvati i tko će im se odazivati. Ja neću - kaže premijer.

Na pitanja o istražnom povjerenstvu za Inu, kaže kako ono što je u okviru sudbenog pitanja ne može biti predmet istražnog povjerenstva.

- Naš je cilj vratiti Inu u hrvatske ruke i promijeniti način upravljanja. Ovako dalje nema smisla - kaže.

Poruku je, dodaje, prenio mađarskom premijeru. Govori i kako je važno imati instrumente poput HEP-a i Ine te da vidi koliko je Hrvatska ograničena u odnosu na to kako bi bilo kad bi te instrumente imala u potpunosti u svojim rukama.

Upitan je li pretjerao s izjavama o vanjskim neprijateljima, kaže kako postoji sprega.

- Imate despota Grbina koji meni govori da sam mali tiranin. Čovjek koji je izbacio ne znam koliko organizacija SDP-a i šutnuo dvojicu zastupnika u zagrebačkoj organizaciji, jedan meni jako simpa, Maras, s kojima sam imao sportski odnos, a jedan sveučilišni profesor… On se usudi o meni govoriti kao o tiraninu. Otišlo mu je 17, 18 zastupnika u saborskom Klubu, to je kao da meni ode 32, 33. Vrlo je ozbiljna situacija u kojoj predsjednik države za Vladu govori da je izdajnička. Predlažem Hajdašu Dončiću da hitno pita SOA-u otkud to. Meni ne treba SOA da vidim tko se za što zalaže. Dovoljno je da izvrtim film do ruske agresije i vidim što je tko govorio - kaže premijer dodajući kako su oni možda samo “korisni idioti”. Grbina je nazvao i “tiraninom, despotom iz Kragujevca”.

Premijer je komentirao i stanje u BiH. - Komisija je kao ključnu stvar stavila nastavak izborne reforme i to nakon što je Schmidt unatoč najvećim Milnovićevim uvredama, pomogao Hrvatima - zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 15:34