IZBORI UŽIVO

Milanović se opet oglasio, Orešković otkrila što joj je bilo najvažnije u pregovorima

Pratimo najvažnije događaje oko parlamentarnih izbora

Zoran Milanović

 Tom Dubravec/Cropix

Nino Raspudić: ‘Milanović je promijenio politiku. Ako se još odrekne queer foruma SDP-a, može doći po našu člansku iskaznicu‘

22:10 - Mostov Nino Raspudić je, gostujući u programu RTL-a, odgovorio na pitanje uzima li im Milanović dio tema i retorike.

‘Ma ne mislim da nam uzima teme. Istina, poremetio se taj plan predstavljanja kandidata jer je ta politička bomba grunula taj dan kad je naš kandidat izašao u javnost. Našeg kandidata je ‘pojeo‘ taj Milanovićev ulazak u igru. A s druge strane sada se stvara jedna polarizacija pa se želi uvjeriti javnost da se sve svodi na borbu Milanovića protiv HDZ-a, dakle, da ćemo i dalje gledati film koji gledamo 34 godine, a to je smjenjivanje SDP-s i HDZ-a.‘

Milanovićev stil komunikacije, smatra, nije primjeren.

‘Mi takvu razinu komunikacije ne govorimo. Mi govorimo iste stvari, možda sadržajno i teže o HDZ-u jer smo se puno predantnije bavili njihovim kriminalom i korupcijom, ali puno veću snagu ima to kada se sadržaj i problem stavi u prvi plan. Ali s malo uspješnijom i primjerenom retorikom.‘

Suradnju s SDP-om ne odbacije ‘ako bi im antikorupcija bila u prvom planu‘.

‘Ako im je antikorupcija u prvom planu - mogu podržati našeg kandidata i naš program, a ako im u političkoj praksi ta naša vlada bude, ne znam, previše desničarila slobodno je mogu oni srušiti, pa idemo na nove izbore. Ako bude takva situacija da nam budu trebale njihove ruke‘, rekao je Raspudić.

Što se tiče predsjedničke pozicije, Raspudić ne odbacuje tu mogućnost.

‘A sigurno je da nisam nezainteresiran, ostaje vidjeti. Vrlo je moguće da ćemo imati kroz dva, tri mjeseca i na predsjedničke izbore‘, rekao je Raspudić i dodao: ‘Mogao bih biti kandidat.‘

Više pročitajte OVDJE.


Branko Bačić optužio Milanovića i SDP: ‘Oni pokušavaju stvoriti politički kaos‘

21:10 - Nositelj HDZ-ove liste u 10. izbornoj jedinci Branko Bačić u četvrtak je optužio predsjednika Republike Zorana Milanovića i SDP da pokušavaju stvoriti politički kaos te je pozvao Milanovića da, ako želi biti kandidat za premijera, podnese ostavku na mjesto predsjednika države.

"Zoran Milanović i SDP pokušavaju napraviti politički kaos tako da najviši dužnosnik krši Ustav i zakone RH, te ga mi u HDZ-u pozivamo da, želi li biti kandidat za premijera, podnese ostavku na sadašnjoj dužnosti i uđe u političku utakmicu u kojoj postoje pravila i sudac", rekao je Bačić navečer u Splitu prije sastanka sa stranačkim kolegama iz 10. izborne jedinice.

Više pročitajte OVDJE.


‘Krstičević ide na izbore jer je vidio kaos koji stvaraju Milanović i SDP, a i omiljen je u tom kraju‘

21:05 - HDZ je u četvrtak u Splitu predstavio svoje kandidate. Prije četiri godine prvi na listi u desetoj izbornoj jedinici bio je Vili Beroš. Tada je i osvojio najviše preferencijalnih glasova. Ovog puta prvi na listi je Branko Bačić, potpredsjednik HDZ-a koji je dao izjavu za Dnevnik.hr.

"Na razni predsjedništva HDZ-a ocijenili smo da će u ovom trenutku Beroš svoj najveći doprinos pružiti u 6. izbornoj jedinici, a ja sam preuzeo nositelja liste u svojoj izbornoj jedinici u kojoj 7. puta idem po povjerenje građana", rekao je Bačić i dodao kako su tamo njegovi korijeni.

Upitan o ulasku Damira Krstičevića u izbornu utakmicu, potpredsjednik HDZ-a kazao je: "Krstičević je omiljen u tom kraju. On je tu i on je ocijenio da je ovaj kaos koji stvaraju Milanović i SDP izvan svakih demokratskih procesa, on je to procijenio i ušao u utakmicu".

Rekao je i s kojim programom HDZ ide pred birače u Dalmaciji.

Više pročitajte OVDJE.


Orešković otkrila što joj je bilo najvažnije u pregovorima: ‘Dala sam ime i prezime da se to ostvari‘

21.03 - Predsjednica Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković u Dnevniku Nove TV govorila je o nadolazećim izborima, koaliciji s SDP-om i aktualnoj političkoj situaciji, piše Dnevnik.hr.

Na pitanje je li joj kod ulaska u koaliciju s SDP-om bio važniji program ili ideološka pozicija Orešković odgovara da joj je najvažnija - pobjeda.

"Najvažnija mi je bila pobjeda, dala sam na raspolaganje sve što imam, pa i svoje ime i prezime, da se to postigne", rekla je Dalija Orešković dodajući da je Hrvatska sada "na rubu provalije".

"Nalazimo se u tom stanju već dugo, ne postoji vladavina prava, ne postoji pravna sigurnost za naše građane, ne postoje institucije koje imaju kapaciteta obavljati zadaće koje su im dane, bez toga kao da i nismo", rekla je.

Više pročitajte OVDJE.


Hrvatsko veleposlanstvo u BiH poziva birače da se registriraju za izbore: ‘Rok istječe 6. travnja‘

19:40 - Hrvatsko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini uputilo je u četvrtak poziv na registraciju svim hrvatskim državljanima koji na dan izbora za Hrvatski sabor kane iskoristiti svoje glasačko pravo.

Glasanje za novi saziv Hrvatskog sabora u BiH će biti organizirano 16. i 17. travnja u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banja Luci, Livnu, Vitezu i Orašju.

U pozivu hrvatskog veleposlanstva za aktivnu registraciju birača stoji kako se on odnosi na hrvatske državljane s prebivalištem u Hrvatskoj koji će na dan izbora boraviti u BiH kao i na one bez prebivališta u Hrvatskoj.

Više pročitajte OVDJE.


Jandroković: ‘Ono što rade predsjednik RH i SDP nije ni razborito ni korisno‘

18:00 - "Dok predsjednik Republike Hrvatske i SDP ne samo da potiču kaos i sukobe, već pokazuju i očito nepoštivanje zakona naše zemlje, želim naglasiti sljedeće...", piše Gordan Jandroković u objavi na Facebooku te objašnjava da "biti strastven znači imati energiju i biti predan svojim uvjerenjima", a biti "razborit znači imati sposobnost promišljanja, suradnje i donošenja najboljih odluka".

Samo sjedinjujući te osobine možemo postići pozitivne promjene i napredak u društvu, istaknuo je.

Ono što trenutno gledamo od strane predsjednika Republike i SDP-a, ocjenjuje, "jest ostrašćeno, ali nije razborito ni korisno već može proizvesti nestabilnost i ozbiljne društvene podjele".

Zato čuvajmo ono što smo stvorili u ove 34 godine - demokraciju, ustavni poredak i pravnu državu. Očito je da te vrijednosti više ne možemo uzimati zdravo za gotovo, poručuje Jandroković u objavi.

Više pročitajte OVDJE.


Milanović: ‘Okupljam koaliciju za Treću republiku, to je Vlada nacionalnog spasa‘

17:50 - ‘Okupljam koaliciju za Treću republiku, to je Vlada nacionalnog spasa‘, napisao je Zoran Milanović na Facebooku.

‘HDZ treba maknuti s vlasti na demokratski način i tko god dođe, bit će bolji. I ponovit ću: tko god nije vidio problem u tome kako je Hrvatska dobila državnog tužitelja ili ne razumije ili, još gore, ima nekakve interese, sliježe ramenima i pristaje na svaku vrstu poniženja.‘


Grbin prelomio, u Dalmaciji bijesni, protiv i potpredsjednici SDP-a: ‘Ukupno imaju 11 mjesta!‘

17:15 - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin dogovorio je koaliciju s pet stranaka centra, među kojima je i stranka splitskog gradonačelnika Ivice Puljka, unatoč žestokom protivljenju splitske organizacije i dalmatinskih SDP-ovaca.

Grbin Centar smatra jednim od važnijih partnera, pa je prema njima bio široke ruke uz predstavljanje suradnje kao ključno za buduće izbore. Ivica Puljak tako je dobio dva sigurna ulazna mjesta u X. izbornoj jedinici, te jedno rubnu, ali vrlo visoko 4. u IX. izbornoj jedinici.

Splitski gradonačelnik bit će na petom mjestu na listi, a njegova supruga i saborska zastupnica Centra Marijana Puljak na drugom.

Više pročitajte OVDJE.


Paus uzvratio Milanoviću: ‘Za razliku od SDP-a, IDS-om ne vladaju bivši predsjednici‘

16:45 - Predsjednik IDS-a Dalibor Paus izjavio je u četvrtak, komentirajući izjavu Zorana Milanovića da "IDS ima lidera koji se javlja iz nekakvog tajlandskog resorta i upravlja strankom", misleći na Ivana Jakovčića, da za razliku od od SDP-a, IDS-om ne vladaju bivši predsjednici.

"Ako sam ja dobro shvatio, IDS će na kraju podržati mene za premijera. To je dobro, ja navijam za njih, dižem palac gore za njih. Mi ćemo se ponovno negdje naći, kao što sam odlično surađivao godinama s Borisom Miletićem. On i IDS su 2015. godine dali ruke kad je trebalo suzbiti Karamarka u tom užasno teškom i napornom vremenu", istaknuo je Milanović dodavši kako vjeruje da IDS više nema nikakve veze s Jakovčićem.

Više pročitajte OVDJE.


Predstavljena nova politička stranka Demokršćani: ‘Sudjelovat ćemo na svim izborima‘

16:30 - Demokršćani su nova stranka na hrvatskoj političkoj sceni, a u četvrtak su je predstavili čelnik Antun Krešimir Buterin i predsjednik Glavnog odbora Ante Lučić, koji su najavili da će stranka sudjelovati na parlamentarnim, europskim, predsjedničkim i lokalnim izborima.

„U odnosu na postojeće stanje, sigurni smo da ćemo kao Demokršćani konstruktivno doprinijeti adresiranju i rješavanju gorućih problema. Optimizam, nada i motivacija u srži su demokršćanskog svjetonazora, a naše političke elite uništavaju nam samopouzdanje i vjeru u vlastite snage", poručio je na konferenciji u središnjici stranke u Zagrebu predsjednik Buterin, novinar i urednik, koji kao volonter vodi udrugu za poslovno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske.

Više pročitajte OVDJE.


Butković uzvratio Milanoviću

14:45 - Nastavlja se i okršaj ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića (HDZ) i predsjednika Milanovića. Podsjetimo, Milanović je Butkovića prozivao zbog navodnih poslova koje njegov brat dobiva od države i ministarstva, što je Butković oštro negirao i nazvao "notornim lažima".

Sada je Butković na Facebooku napisao da "čovjek koji ne drži do tuđe obitelji, ne drži ni do svoje obitelji", očito aludirajući na predsjednika Republike.


Anušić bocnuo Milanovića

14:40 - Ministar obrane, HDZ-ov Ivan Anušić, na Facebooku je bocnuo predsjednika Zorana Milanovića zbog njegovih vanjskopolitičkih stavova .

- Boriti se za otvaranje pristupnih pregovora BiH i pomoći Hrvatima u BiH je strateški interes. Dok je Milanović jedino uspješan u međunarodnoj izolaciji, napisao je na Facebooku.


Otkrivamo zašto su zapeli pregovori SDP-a i Možemo!

14:30 - Pregovori SDP-a i Možemo! oko točkaste koalicije, koji su trebali biti dovršeni još u srijedu prema svim najavama iz stranke Peđe Grbina, odužili su se jer su na stolu dva prijedloga koja nisu usuglašena, piše naš novinar Goran Penić.

Više pročitajte OVDJE.


Peović osupnuta glasinama iz SDP-a

NOVO 13:55 - "RF nije ništa uvjetovala, a kamoli ucjenjivala. Razgovarali smo o mjestima u Osmoj i Četvrtoj izbornoj jedinici. SDP je sam predložio da RF dobije četvrto mjesto u Četvrtoj i peto u Osmoj, s time da ako se dogovore oko točkaste koalicije s Možemo! da se nas pomakne na peto u Četvrtoj. Jedini razgovor i jedini prigovor, što mislim da će se svatko složiti da nije ni nerazuman ni ucjenjivački, je da bi bilo dobro da u Osmoj ja dobijem četvrto mjesto s obzirom na to da su SDP-ovci na prva četiri mjesta stavili potpuno nepoznate ljude. RF nije postavljao nikakve uvjete - takvu ponudu dobili smo od SDP-a!, rekla je Katarina Peović našoj novinarki Željki Godeč.

Više pročitajte OVDJE.


Boris Malešević o kampanji i prijedlozima za HDZ i SDP

13:30 - Dizajner Boris Malešević radio je neke od najuspješnijih političkih kampanja za Ivicu Račana, Stjepana Mesića, SDSS, Milana Bandića... Bio je na čelu Design­systema, karijeru je počeo kao DJ, pa je dizajnirao glazbene plakate, potom novine Polet i Danas. Bavio se i korporativnim dizajnom. Što predlaže strankama za aktualnu kampanju provjerila je naša Patricia Kiš Trbovec.

Više pročitajte OVDJE.


Neočekivani udar na SDP od strane SDSS-a?

12:10 - SDP-u, odnosno njihovoj koaliciji "Rijeke pravde" najveća konkurencija u sedmoj izbornoj jedinici najvjerojatnije će biti lista SDSS-a.

- Nemamo još konačnu odluku. Već dulje o tome razgovaramo, a ako bismo išli na opće izbore onda bi to bilo samo u jednoj izbornoj jedinici - kazao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji nije želio potvrditi, ali ni opovrgnuti, da se razmatra samostalni izlazak na izbore u sedmoj izbornoj jedinici. Samo je napomenuo kako će SDSS konačnu odluku donijeti vrlo brzo.

Više pročitajte u tekstu Ivanke Tome koji možete naći OVDJE.


Milanović u Puli o izborima

12:00 Predsjednik Zoran Milanović danas je u Puli gdje je novinarima dao izjavu.

“Kad se konji sedlaju, digne se dosta prašine i bude gušenja i kašljanja, ali to ne znači da je IDS bio bilo kakva meta”, rekao je Milanović i dodao kako će se opet negdje naći, baš kao što je surađivao i s Miletićem kad je trebalo suzbiti Karamarka 2015. Što je još poručio, pročitajte OVDJE.


Benčić o Milanoviću i izborima

12:00 - O tome je li predsjednik Zoran Milanović svojim blitzkriegom uoči izbora pomrsio račune Možemo!, kakva je stvarna težina tog njegovog poteza te koja je razlika između njih i SDP-a s lidericom Možemo! Sandrom Benčić razgovarala je naša novinarka Željka Godeč.

Više pročitajte OVDJE.


Nuklearna opcija Milanovića

11:20 - Dok predsjednik Milanović nastavlja izazivati ustavne suce - barem onih devetero koji su glasali za tekst upozorenja - politički i medijski kuloari bruje o tome je li moguće da Milanović baci još jednu "bombu" prije nego što se u srijedu 17. travnja otvore birališta na kojima će građani birati novi saziv Sabora. Više pročitajte u tekstu Marka Špoljara koji možete naći OVDJE.


Za koga biste glasali?

11:00 - Podsjećamo vas na našu anketu - da su dana izbori, za koga biste glasali? Link na anketu možete naći OVDJE.


Grbin: Naša koalicija zvat će se ‘Rijeke pravde‘

10:40 - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je konferenciju za medije u četvrtak ujutro, dan nakon sastavljanja izbornih lista SDP-ove koalicije i na početku poručio.

- Kada nas partneri obavijeste da su stranačka tijela, njihova, donijela odgovarajuće odluke, obavijestit ćemo o tome kad će se parafiranje dogoditi. Naša koalicija će se zvati ‘Rijeke pravde‘, rekao je šef SDP-a, a piše N1.

Rijeke pravde dolaze 17.4., dolaze na proljeće i Hrvatska će tad biti bolja. Koristim ovu priliku da sve građane Zagreb, Rijeke, Splita, Varaždina i Splita pozivam da nam se pridruže ovu subotu od 11 i da s nama kažu da im je dosta laži, korupcije i HDZ-a. Isto tako, pozivam ih da, zajedno sa svim građanima, izađu na izbore. Bez njih nema rijeke pravde. Jer, Hrvatska mora biti bolja za pojedince, a ne brojne druge koji su se okoristili i nadam se da će zbog toga odgovarati, rekao je Grbin pa dodao.

- I onda se netko hvali rezultatima BDP-a, a ne govori kako se to raspodijelilo. Za radnike i umirovljenike rijeke pravde dolaze na proljeće.

Inače, u jednom trenutku Grbin je umalo rekao da Zoran Milanović kreće u pobjedu, što ne bi smio reći zbog upozorenja Ustavnog suda.

- SDP kreće u pobjedu. Koalicija Rijeke pravde kreće u pobjedu...i Z... ne smijem to reći, kreće u pobjedu. Zoran Milanović? Jesam li nešto prekršio? On od ponedjeljka ne smije sudjelovati u ovakvim stvarima i mi smo rekli da ćemo sve odluke poštovati, objasnio je Grbin.

Grbin je također ispričao što se sinoć događalo na Predsjedništvu SDP-a.

- Ono što je jedna stvar koju volim u SDP-u, jest da naša stranačka tijela ne traju pola sata. Ne dolazim i kažem da je to tako pa da vidimo hoće li netko nešto reći, kao u HDZ-u. Kod nas se na stranačkim tijelima razgovara, nakon toga se odluke donose i provode. Nikad nisam komentirao, niti ću komentirati što je tko od mojih kolega i kolegica rekao. Za mene je taj prostor svet. Kroz raspravu su ukazane neke dobre i loše stvari, a morat ćemo se s njima suočiti do izbora, morat ćemo na njih paziti. Odluka je donesena većinom glasova i koalicija kreće po pobjedu. Predstavio je i raspored lista, ali imena nisu definirana, bit će na Odboru u ponedjeljak (25. ožujak). Isto je i s koalicijskim sporazumom, kad ga sva stranačka tijela prihvate u obliku kako je dogovoren, onda možemo o tome javno govoriti.

Šefa SDP-a također se upitalo je li bio previše darežljiv prema manjim strankama s kojima izlaze na izbore.

- Neki će reći da sam bio, neki da nisam dovoljno. Istina je u oku promatrača, kratko je rekao.

Grbin se osvrnuo i na predsjednika Milanovića.

- Zoran Milanović od ponedjeljka ne smije sudjelovati u ovim stvarima, a mi smo stranka koja poštuje Ustav, pa na vlastitom primjeru želimo pokazati da Hrvatska ne može postati boljom ako se uništavaju institucije. Na ovom primjeru pokazujemo koliko smo odlučni i spremni za ono što dolazi nakon 17. travnja. Pobijedit ćemo i pobjeda će građanima biti slađa jer će vidjeti što je zvijer HDZ spremna da ostane na vlasti. Ovo je za Hrvatsku presudno i želim da ostane u svijesti svih ljudi – ovo su najvažniji izbori od 2000. jer su izbori za slobodu Hrvatske.

Šef SDP-a je poručio i da ‘neće plakati za onima koji su krenuli svojim putem‘:

- Želim im uspjeh na izborima, ali na njih se više neću obazirati.

Razgovori s Možemo o točkastoj koaliciji, kaže, potrajat će još nekoliko dana.

- U Hrvatskoj ima još razumnih ljudi, nisu svi pomahnitali. Oni koji još znaju pročitati Ustav i zakone i međunarodne povelje. Iako i od ovih devet koji su glasali za ovo ima onih koji sve razumiju, ali glasaju iz interesa”, osvrnuo se na izdvojeno mišljenje ustavnih sudaca.

Upitan je i o izjavi ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića koji je koaliciju oporbe nazvao potočićem.

- On je kandidat na ovim izborima, bit će nositelj u 6. izbornoj jedinici. Nakon toga, okupio je oko sebe policajce i koristi hrvatsku policiju za izbornu promidžbu. Taj čovjek je dvoličan, radi što ne bi smio, ali ne vidim da su DIP ili Ustavni sud skočili da bi ga zaustavili. A što se tiče potočića, on odlazi u rijeku, od nekud krećemo.

Osvrnuo se i je li opcija da Milanović bude kandidat na europskim izborima, kao hoće li možda i u posljednji trenutak dati ostavku, piše N1.

- O tome se nije raspravljalo na stranačkim tijelima. Ta misao na moj um do ovog trenutka pala nije, a hoće li u narednim danima, to vam ne mogu reći. A predsjednikova ostavka… Naši partneri vam smiju odgovoriti, HDZ vam može odgovoriti, ali ja vam zbog Ustavnog suda ne smijem odgovoriti. A imao bih što reći.


Milanović se opet oglasio na Facebooku

10:23 Predsjednik Zoran Milanović maloprije se ponovno oglasio na Facebooku. Postavio je anketu u kojoj pita što će Andrej Plenković danas raditi u Bruxellesu.

Što mislite? AP će danas u Briselu:

a) produžiti do Luksemburga i dati iskaz europskim tužiteljima

b) spašavati svoju europsku fotelju


Orešković: Dogovorila sam se s SDP-om

10:05 Predsjednica Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković bila je gošća Tihomira Ladišića u Novom danu N1 televizije.

Orešković kaže da je postignut koalicijski dogovor sa SDP-om koji sada mora proći stranačka tijela.

Prema neslužbenim informacijama, Orešković će biti druga na listi u prvoj izbornoj jedinici. “Mogla bih govoriti o svemu, ali bilo bi poštenije da to kažemo svi zajedno. To je zajednička ideja, zajednički projekt”, kaže.

Govoreći o posljednjem HRejtingu, Orešković kaže kako ti rezultati znače da su na pragu pobjede. “To je jedna lijepa vijest za sve naše građane. Mi smo na pobjedničkom valu da pokažemo da možemo očuvati dostojanstvo ove kampanje”, rekla je.

Osvrnula se i na izdvojena mišljenja ustavnih sudaca oko odluke da se Milanoviću zabrani sudjelovanje u kampanji. Kaže kako je predsjednik Ustavnog suda nešto prejudicirao i da je to potpuno neprimjereno. “Obraz Ustavnog suda kao institucije upravo su sačuvala ta tri suca”, kaže.


DIP objavio pravila o financiranju kampanje

10:00 Nešto manje od 200 tisuća eura (199. 084) po listi, odnosno kandidatu, u svakoj izbornoj jedinici, iznos je koji se smije potrošiti na promidžbu za predstojeće parlamentarne izbore, 17. travnja, a iznos se nije mijenjao u odnosu na posljednje izbore.

To konkretno znači da će politička stranka, ili koalicija, koja svoje izborne liste istakne u svih deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, na promidžbu ukupno moći potrošiti gotovo dva milijuna eura.

‘Granica‘ potrošnje nije se mijenjala u odnosu na onu od prije četiri godine, jedina je razlika što su sada dopušteni iznosi izraženi u eurima, umjesto u kunama.

Pogled unatrag otkriva da se s novim izborima troši više, pa je tako na onima 2016.godine, potrošeno 35, 3 milijuna eura (4, 7 milijuna eura), a na onima 2020. oko 44 milijuna kuna (5, 8 milijuna eura).

Vlastita sredstva i donacije

Parlamentarni izbori se financiraju iz dva izvora, iz vlastitih sredstava i donacija tj. dobrovoljnih uplata građana, obrta, tvrtki u novcu, uslugama i proizvodima, npr. usluga snimanja video spota, hrane za predizborno druženje, kapa, šalovima i sl.

Vlastita sredstva političke stranke su ona koja stranka sa svog središnjeg računa uplati na posebni, za izbore otvoreni račun, a vlastita sredstva neovisne liste su osobna sredstva pojedinaca, kandidata na listi.

Donatori, neovisno jesu li fizičke ili pravne osobe, dužni su primatelju donacije dostaviti izjavu da se protiv njih ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom, odnosno lokalnom proračunu ili zaposlenicima.

Za donacije vrjednije od 663,61 eura, donator s primateljem mora zaključiti ugovor i uz njega priložiti ranije spomenutu izjavu, nema li ugovora, takva se donacija mora prijaviti Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), a iznos uplatiti u državni proračun, najkasnije u roku od 15 dana od dana primljene uplate.

Pravna osoba pojedinoj političkoj stranci, koaliciji, neovisnoj listi i kandidatu za promidžbu može donirati najviše 26.544 eura, a fizička, uključujući i obrte, 3.981 eura.

Za aktualne parlamentarne izbore donacije se mogu prikupljati najkasnije do završetka izborne promidžbe, dakle do 15. travnja u ponoć.

Prvo izvješće o troškovima 9. travnja

Izborni sudionici u dva će navrata izvijestiti DIP, a time i široku javnost, o načinu na koji financiraju svoju promidžbu, prvi put sedam dana prije izbora, tj. 9. travnja, a drugi put 30 dana nakon održanih izbora, tj. 17. svibnja.

To znači da će DIP-u dostaviti svoja financijska izvješća na način da će ih unijeti u njegov informacijski sustav za nadzor financiranja, nakon čega će ih DIP objaviti na svojoj mrežnoj stranici prvog radnog dana od dana unosa.

U ‘pokrivanju‘ izbornih troškova političkim strankama, koalicijama i kandidatima, ali samo onima koji u konačnici izbore mjesto u Hrvatskom saboru, pomoći će naknada koju će dobiti od države.

Za svako osvojeno zastupničko mjesto, država je spremna dati 17. 918 eura, ukupno 2,76 milijuna eura.


Hoće li Penava s Kolakušićem?

09:50 Predsjednik Centra Ivica Puljak i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, gradonačelnici Splita i Vukovara, gostovali su jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 i komentirali aktualne događaje.

Puljak, koji je dio SDP-om predvođene lijevo-liberalne koalicije, rekao je da su stvorili snagu koja će zamijeniti HDZ i upravljati Hrvatskom u budućnosti i od nje napraviti modernu europsku zemlju u kojoj vlada red i u kojoj građani žive dostojanstveno.

Na pitanje je li točno da je i on na listi SDP-a, Puljak je odgovorio da će odluke o tome donijeti stranačka tijela Centra.

- To je zajednička lista koalicije i tko će biti na njoj sve, to ćemo još vidjeti u vrlo skoroj budućnosti, rekao je Puljak.

Što se tiče najava da će DP ići s Mislavom Kolakušićem, Penava je rekao da će puno toga biti jasnije već u subotu na skupu koji imaju u Zagrebu.

Odgovarajući na pitanje je li Milanović preuzeo teme desnice i je li postao hrvatski Donald Trump, Penava je rekao da u Hrvatskoj postoje ključne točke za koje vjeruje da ih i ljevica i desnica dijele, a to su vitalni nacionalni interesi, pri čemu je spomenuo demografski slom i ilegalne migracije.

Penava o Milanoviću i migrantima

Rekao je da je nakon objave podataka o popisu stanovništva pozvao vladu Andreja Plenkovića da okupi političke snage i demografe te da oformi vladu nacionalnog spasa, ali da je "dobio odbijenicu" zato što, kako je rekao, Milorad Pupovac i Plenković kažu da taj problem ne postoji.

- I sada se čudimo kad ove teme danas komunicira Zoran Milanović. Smatram da se svatko normalan tko je u politici, i kome je stalo do hrvatskih nacionalnih interesa, ne može oglušiti na temu gubitka 413.056 naših stanovnika u deset godina. Prema tome, to nije ničija privatna tema, to je tema svih nas i svatko onaj tko je komunicira za mene je potencijalni saveznik, netko tko treba sjediti za stolom i s kim se treba razgovarati i dogovarati, rekao je Penava, dodajući da je Plenković imao tu mogućnost, ali da ju je odbio.

Podsjetimo, Milanović je u srijedu na svom Facebooku napisao da današnji migranti nisu kao 2015. jer danas dolaze s računicom želeći uzeti samo socijalnu pomoć te je pritom poručio da je hrvatska granica sveta i da se za nju u ratu ginulo.

Penava je među ostalim rekao da je prije oko pola godine sreo Milanovića u Dubrovniku i da je predsjednik pritom nosio značku sa simbolom Vukovara, kakvu je Penava danas nosio u emisiji, podsjetivši na njihove sukobe oko ćiriličnih natpisa u Vukovaru za vrijeme Milanovićevog premijerskog mandata.

- Hvala dragom Bogu da smo došli danas u fazu da možemo razgovarati o smuđevima, rekao je Penava.

- Cijenim svakog onog tko uvažava sugovornika i tko, unatoč nekakvim svojim stavovima, uvažava i drugu stranu i tko poglavito s vremenom uči i nauči neke stvari, dodao je.

Puljak je rekao da je tema migranata važna za hrvatsko društvo, da nam strani radnici trebaju i da ih treba integrirati u naše društvo. Istaknuo je da je i sam potomak migranata - otac mu je radio u Njemačkoj šezdesetih godina - a poručio je i da prema migrantima treba postupati s dignitetom.

O Ustavnom sudu

Osvrćući se na Milanovićevu poruku da ne priznaje odluke Ustavnog suda vezano za njegov politički angažman, Puljak je rekao da se Hrvatska 30 godina sustavno pljačka od strane HDZ-a, a da to Ustavnom sudu nije bio problem.

- Koliko sam ja vidio, i predsjednik je rekao da će tu odluku US-a provesti, da se neće kandidirati na izborima, i mi kao stranke koje sudjelujemo u koaliciji isto tako tu odluku suda - možemo je diskutirati, možemo se s njom ne složiti, ali ćemo je poštivati, rekao je Puljak.

Penava je rekao da je njegov stav dvojak - odluke Ustavnog suda načelno se moraju poštivati, ali...

- Znamo kako se tamo kadrovira, po kojoj liniji, znači HDZ ima svoje ustavne suce, SDP ima svoje, rekao je.

Što se tiče Milanovićevog načina komunikacije, Penava je rekao da trebamo njegovati kulturu dijaloga, koja je jako narušena u posljednjih nekoliko godina, a Puljak je rekao da u političkoj borbi svatko bira način na koji komunicira svoje ideje.


Plenković u Bruxellesu

Premijer Andrej Plenković je na prvom globalnom Summitu o nuklearnoj energiji, koji se održava u Bruxellesu. Tamo će se videopozivom javiti i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Očekuje se i da će čelnici pristati na otvaranje pregovora o članstvu u EU s Bosnom i Hercegovinom, nakon preporuke Komisije od 12. ožujka.


Grbin sazvao presicu

08:40 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin će u 10:30 sati dati izjavu za medije.


Milanović u Puli

08:30 Predsjednik Zoran Milanović sudjelovat će na otvorenju manifestacije "Dani arhitekata 8.0" u Puli, koju organizira Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata. Nakon toga bi mogao davati izjave za medije.


SDP- u raste rejting

08:00 Ako je za vjerovati najnovijem HRejtingu, koji je proveden od 16. do 19. ožujka na uzorku od 1000 ispitanika, raste popularnost SDP-a, prenosi HRT.

Na prvom mjestu je HDZ s 27,7% glasova ispitanih, a drugi SDP s 21,6% glasova. Na trećem mjestu je Možemo! s točno 9% posto glasova ispitanih. Prag prelaze još samo dvije stranke i to s desnog političkog spektra. Na četvrtom mjestu je Domovinski pokret s 7,7 %, a na petom je Most sa 7,1 %.

Ostale stranke, mahom dosad parlamentarne, osvajaju ukupno 12,3 posto glasova, donosi HRT rezultate ankete. Više možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:10