REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Milanović: ‘Sjećate li se šatoraškog divljanja? Sad ćete vidjeti kad se digne oluja...‘

To je ovo što bi Turudić ukinuo, i Plenković ustvari. To bi Plenković ukinuo, a Turudić je njegov papagaj, rekao je Milanović
 Damir Krajac/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je u povodu istrage koju policija po nalogu europskih istražitelja provodi u Ministarstvu kulture i medija rekao da će se istina utvrditi te da ulazak policije u institucije uvijek izaziva nelagodu jer slabi državu.

Istražitelji su tamo s nekim razlogom, rekao je u izjavi novinarima u Sibinju te dodao da se nikada ne veseli tome kad policija ulazi u državna tijela.

"To uvijek izaziva nelagodu jer slabi hrvatsku državu. Naprosto, nije dobro, ali vidjet ćemo tko govori istinu", rekao je komentirajući istragu te izjavu resorne ministrice Nine Obuljen Koržinek.

Hrvatska policija danas je ušla u Ministarstvo kulture i medija po nalogu europskog javnog tužitelja (EPPO), što je Milanović prokomentirao referirajući se na izjavu novoizabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića koji je rekao da nije siguran da je Hrvatska trebala osnovati to tijelo (EPPO).

"To je ovo što bi Turudić ukinuo, i Plenković ustvari. To bi Plenković ukinuo, a Turudić je njegov papagaj", rekao je Milanović.

Događanja vezana uz imenovanje novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, predsjednik je opisao kao "sluđivanje" građana, drsko manipuliranje i gaženje ljudskog dostojanstva.

Ocijenio je da će se uskoro vidjeti kako prolaze oni koji to rade, a spomenuo se i nekadašnjeg šatora za dostojanstvo branitelja rekavši da se sada formira "veliki šator".

Cijelu je situaciju oko Turudića opisao kroz fabulu filma "Gaslight" Georga Cukora, u kojem svo vrijeme "šišti i svijetli jedna plinska svjetiljka", a lik u filmu uvjerava Ingrid Bergman da ne vidi ono što vidi.

Turudić je u sukobu interesa koji duboko ulazi u prostor kaznenog djela

"To je to, sluđivanje, gaslighting s plinskom svjetiljkom. Cinično, bezobrazno. To ako te jednom proba uhvatiti netko, cimnut na neku foru, ajde, ali ako te cijelo vrijeme tako drsko manipulira, to je udar na dostojanstvo. Dakle, formira se veliki šator, veći od Hasanaginog", rekao je, među ostalim, predsjednik Republike.

Zadnjih dana nagledali smo se "sluđivanja, ustvari gaženja ljudskog dostojanstva", dodao je te podsjetio na, kako je rekao, šatoraško divljanje u zaštiti dostojanstva branitelja, dok je obnašao funkciju premijera.

"Kao, mi smo gazili dostojanstvo branitelja - naravno nismo. A sad ćeš vidjet kad se digne oluja, kako prolaziš kad gaziš po dostojanstvu hrvatskih ljudi. Ovo je pljuvanje u lice svim Hrvatima koji imaju dvije vijuge između dva uha", ocijenio je.

Sjetite se dostojanstva branitelja, ponovio je. "Sad ste se uhvatili u koštac s hrvatskim ljudima. Njih ima puno i jako su mirni, ali kad im dirneš u dostojanstvo postanu bijesni, postanu ljuti", dodao je.

Prokomentirao je i to što su Turudića, koji do imenovanja za glavnog državnog odvjetnika obnaša dužnost suca Visokog kaznenog suda (VKS), njegovi nadređeni prijavili zbog povrede Kodeksa sudačke etike, rekavši da je to "samo jedan kraj potrebnog postupanja" jer se "radilo ustvari o kaznenom djelu".

"To je za istragu. On se nalazi u tijeku istrage s osobom koja je pod istragom (Zdravko Mamić) u njegovom sudu. I još bezobrazno laže i sluđuje ljude na televiziji da to nema veze jer on ionako njima ne sudi. On je predsjednik suda, ima uvid u stvari koje osumnjičeniku itekako mogu biti korisne i on je u kolosalnom sukobu interesa koji već duboku ulazi u prostor kaznenog djela. Po meni, i svakome tko ima autoškolu, a ne pravni fakultet. To je tako jasno", ustvrdio je.

To što se još ne zna datum izbora je "totalni privatluk"

U kontekstu pitanja novinara za komentar oporbenog prikupljanja potpisa za raspuštanje Hrvatskoga sabora, Milanović je prozvao premijera Andreja Plenkovića zbog toga što se još ne zna datum parlamentarnih izbora rekavši da je i to "još jedan oblik sadističkog manipuliranja nad ljudima" i "divljački nasrtaj na dostojanstvo građana".

"Pa reci kad su izbori", dodao je uz napomenu da je on kao premijer to i napravio i rekao na početku godine da će na njezinom kraju biti izbori.

"Ne, neću vam reći, to je moja privatna stvar, to mi je ćaćino. Ja ću odlučiti kad će biti izbori, kad meni odgovara, kad se poklope neke moje prljave mutne zvijezde, kad se bude odlučivalo o sastavu Europske komisije. Dakle, totalni privatluk", prokomentirao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 00:59