PREDSJEDNIKOV IZBOR

Milanović sugerirao od koje bismo države trebali uzeti avione: ‘Ja to mogu javno reći‘

Predsjednik je istaknuo da neće opstruirati rad Povjerenstva za nabavu borbenih aviona
Zoran Milanović
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović danas je pred novinarima u zagrebačkom hotelu Westin, gdje je nazočio predstavljanju knjige "Branko Roglić - autobiografija", govorio o nizu tema, među ostalim i nabavci borbenih aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Odmah je jasno naglasio da neće opstruirati rad Povjerenstva za nabavu borbenih zrakoplova, iako nitko iz njegovog ureda neće sudjelovati u radu Povjerenstva.

- Ne moram donijeti odluku o tome. Znate da nikad ne bježim od odgovornosti. Da sam premijer vjerojatno bih bio na čelu Povjerenstva za nabavu borbenih zrakoplova. Da budemo načisto, predsjednika se pita za mišljenje. Ta će tema doći pred VNS i donijet će se odluka. A da dajem mišljenje o svojoj odluci - to je sukob interesa. To vrijedi i za neke ljude koji su u povjerenstvo imenovani odlukom Vlade - izjavio je predsjednik Milanović koji dvojbenim smatra imenovanje u povjerenstvo ravnatelja SOA-e i voditelja Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Dodao je kako Hrvatska ne smije biti "slučajna država". Naglasio je kako je ta njegova izjava više puta zloupotrebljavana i da su avioni Hrvatskoj zaista potrebni.

image
Zoran Milanović
Ranko Suvar/Cropix

Prvi izbor - američki avioni

- Načelno, obzirom da se ne radi o gumenim bombonima nego o jako skupim sustavima - prvi bi izbor trebali biti američki avioni. To potpuno otvoreno govorim. Za to je niz razloga - darovali su nam puno opreme, daruju to i dalje. Ja to mogu javno reći jer ne sudjelujem u nabavi - izjavio je Milanović.

- Međutim, bitno je i pitanje cijene i što se za tu cijenu dobije - dodao je

Na kraju je još jednom naglasio:

- Ako smo odlučili nabaviti 12 borbenih zrakoplova onda ih hajmo nabaviti. Onda trebamo nabaviti 12 novih zrakoplova ili minimalno rabljenih, a ne korištenih, na primjer, u Siriji - rekao je Milanović.

image
Ivo Josipović, Stipe Mesić i Zoran Milanović
Ranko Suvar/Cropix

Upitan o tome da li se trebao rukovati s ljudima, uključujući i premijerom Plenkovićem, rekao je:

- Opet ide taj ping-pong bez mrežice. Sada skoro nitko nema masku. Kada kažem da je korona kao karijes, to je utemeljena prosudba, ona nije bez razloga. Treba se paziti, ali ne smijemo izluđivati ljude. Djecu treba učiti prati ruke, učiti higijeni i ne sluđivati ljude - rekao je.

Upitan o performansnu s lubenicama koji je na Markovom trgu izveo Ivan Vilibor Sinčić, Milanović je odgovorio da bi to mogao biti "komunalni prekršaj".

O podjeli na regije

O dijeljenju hrvatske na regije, Milanović je rekao da to ne bi radio.

- Lokalne samouprave bez novaca nema. Ali bez intervencije centralne države nema ni istog standarda. Za vrstu decentralizacije u kojoj će svatko ubirati svoje poreze, to znači da će Dalmatinska zagora i Slavonija trebati nalaziti izvore financiranja izvana. A to znači da djeca u različitim dijelovima Hrvatske neće imati isti standard - kazao je Milanović.

image
Zoran Milanović
Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik je napomenuo da jedna Austrija ima 900 jedinica lokalne samouprave pa je istaknuo i da Hrvatska ima već 27 godina s ovim sustavom lokalne i regionalne samouprave.

- Danas bi to mogli riješiti samo referendumom, a 1993. za tim nije bilo potrebe. Nije rješenje ukinuti općinu u siromašnoj Slavoniji, nego u tome da im država pomogne. Da, ja mogu shvatiti da netko kaže da sam ja glasnogovornik HDZ-a zato što su ovo stvari o kojima bi trebao govoriti netko iz Vlade. Ali ja nisam ni za HDZ, ni SDP, ni IDS - ovo je jako važna tema, o kojoj se treba pričati. A ne o rukovanju - rekao je Milanović.

Upitan o zaštiti premijera, budući da je Sinčić danas demonstrirao kako je lako doći na Markov trg i istovariti bilo što, Milanović je rekao da premijerski ured ima vrlo jaku antiterorističku zaštitu. No, ipak je otkrio "slabu točku" Banskih dvora.

- Do ureda se može doći iz Ćirilometodske ulice. Dok god je ona otvorena promet, svako vozilo se može zabiti u kućicu, ili tamo istovariti ugljen ili stajsko gnojivo. Stig'o ćumur, ne - rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. veljača 2024 06:07