JOSIPOVIĆ DAJE MANDAT ZA SASTAVLJANJE VLADE

Milanović sutra u 11 sati dobiva mandat od Josipovića. Novu Vladu imat ćemo 21. prosinca!

Nova Vlada imati će četiri ministarstva više nego dosadašnja, a ukidaju se i državni tajnici te uvode zamjenici ministara
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - U srijedu će čelnik Kukuriku koalicije Zoran Milanović od predsjednika države Ive Josipovića dobiti mandat za sastavljanje Vlade.

Premda je još 4. prosinca bilo jasno da je lijeva koalicija SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a sa 81 osvojenim saborskim mandatom pobjednik parlamentarnih izbora i da će Milanović postati 10. hrvatski premijer, morali su proći svi zakonski rokovi odnosno čak deset dana prije nego mu šef države povjeri mandat za sastavljanje Vlade.

Sve je to moglo biti riješeno još prošlog tjedna budući da nije bilo nepravilnosti te da izbore nisu trebali biti ponovljeni niti na jednom biračkom mjestu. Ali je sve zakomplicirala procedura prema kojoj predsjednik Državnog izbornog povjerenstva konačne službene rezultate izbora može objaviti tek nakon što isteknu svi rokovi za prigovore te za žalbe.

DIP-u je stiglo osam prigovora, svi su odbačeni, ali se sve odužilo samo zbog jednog. Nositeljici liste u 12. izbornoj jedinici za nacionalne manjine Ermini Lekaj Prljaskaj, tek je u ponedjeljak poštom uručeno rješenje DIP-a. Budući da je ona imala 48 sati da protiv rješenja podnese žalbu Ustavnom sudu sve se otegnulo.

Nakon što je u utorak poslijepodne Ustavni sud odbio njezinu žalbu ispunjeni su svi preduvjeti da predsjednik DIP-a Branko Hrvatin donese konačne rezultate izbora. Stoga ih je odmah večeras Hrvatin odnio predsjedniku Josipoviću koji je nakon toga na konzultacije pozvao Milanovića.

S Milanovićem na Pantovčak stižu i predsjednici ostalih stranaka koalicije Radimir Čačić, Ivan Jakovčić i Silvano Hrelja. Međutim konzultacije Predsjednika sa Kukuriku čelnicima su samo formalnost budući da je njihova koalicija odavno dogovorena i potpisana.

Nakon što dobije mandat Milanović je prema Ustavu u roku od mjesec dana dužan program Vlade i Vladu predstaviti Saboru i dobiti njegovo povjerenje. Međutim on će to, prema najavama, učiniti već za sedam dana. Kadrovsku križaljaka svoje Vlade budući premijer dokraja je ispunio još krajem prošlog tjedna, a program za iduće četiri godine vlasti partneri Kukuriku koalicije predstavili su još prije 3 mjeseca.

Novu Vladu trebali bismo dobiti uoči Božića, 21. prosinca. Naime, konstituirajuća sjednica Sabora trebala bi se održati 20. prosinca. Nakon što prisegnu zastupnici 7. saziva, istog dana biti će sazvama izvanredna sjednica Sabora kako bi se izmjenio Zakon o Vladu - nova Vlada imati će četiri ministarstva više nego dosadašnja, a ukidaju se i državni tajnici te uvode zamjenici ministara. Idući dan Sabor bi trebao dati povjerenje 12. Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:23