MARIO KAPULICA

‘Milanović svoju politiku naziva ‘ćerat ćemo se do kraja‘, svoju ulogu često obavlja na način koji je ruban‘

Saborski zastupnik HDZ-a komentirao je sukob predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića i ministra Banožića
Mario Kapulica
 Bruno Konjevic/Cropix

Mario Kapulica, saborski zastupnik HDZ-a i potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, gostovao je u Dnevniku N1 gdje je komentirao odnos premijera i predsjednika države.

Komentirajući sukob predsjednika države Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te ministra obrane Marija Banožića, Mario Kapulica je rekao:

“Rekao bih da su stvari jednako ozbiljne, bile su ozbiljne i kad je bio u pitanju izbor predsjednika Vrhovnog suda. Kad bih mogao birati da budem najpopularnija osoba u disfunkcionalnoj državi, pogotovo ako je sam činim takvom, ili najnepopularniji u funkcionirajućem društvu, izabrao bih ovo drugo. To je ono što radi i Vlada. Borimo se za funkcionirajući sustav, sve o čemu odlučujemo radimo zakonito i protivimo se svakom djelovanju koji ide u suprotnom smjeru. Ovo nema veze sa sukobom predsjednika Vlade i države. Predsjednik države je najčešće u sukobu sa samim sobom – poslušajte izjave njegovog ministra obrane u njegovoj Vladi koji je rekao gotovo identično što zakon govori”, kaže Kapulica.

Na pitanje što će se dalje događati s obzirom na činjenicu da bi sustav mogao stati, stoje umirovljenja, promaknuća…

“Nažalost, brigadir Burčul i drugi, kad su se odlučili za taj poziv, nisu se odlučili za njega da budu medijske zvijezde. Imamo predsjednika države koji je najavio i provodi svoju politiku koju je nazvao “ćerat ćemo se do kraja” i on to radi. Pokušao je to raditi kod imenovanja predsjednika Vrhovnog suda, pokušava to kod imenovanja veleposlanika, u oružanim snagama, to je zabrinjavajuće ponašanje, posebno jer je do jučer govorio nešto drugo. Kad je bio pitan oko veleposlanika, koliko Kolinda Grabar-Kitarović utječe na taj izbor, rekao je nikako, ona može nešto sugerirati, ali o tome odlučuje Vlada. A onda kaže pola-pola i u njegovom izboru nema karijernih diplomata. Ne možemo ne reagirati”, rekao je Kapulica.

Ističe da Zoran Milanović obavlja ulogu predsjednika države “na način koji je u mnogim situacijama ruban”.

Govoreći o najavljenom sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je: “Nadam se da će se predsjednik primiriti, sjednica je sazvana od ranije. Mislim da nije dobro da ljutnja upravlja i bude jedan od ključnih čimbenika pri donošenju odluka. To si ozbiljan državnik ne može priuštiti.”

Komentirao je i vrijeđanja na osobnoj razini:

“Imamo dva procesa. Prvo je da se javnost navikava, da se pomaknu od uobičajene granice tolerancije nastupa u javnom prostoru, i te granice su se zahvaljujući ovakvom djelovanju predsjednika Republike pomaknule daleko od onoga prije njegovog preuzimanja dužnosti. Sad se nastoje pomaknuti granice tolerancije izvršne vlasti prema uspješnom balansiranju na rubu zakona i Ustava. Ozbiljna si vlada ne može dopustiti da se granice njezine tolerancije u takvom pitanju pomiču, to nećemo dopustiti", rekao je Kapulica za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 07:10