StoryEditor
OPET O PREMIJERU

Milanović: ‘Takve riječi nisam čuo ni od Sanadera, ni od Kosor ni od Karamarka‘

‘Ostaje problem neusklađenosti djelovanja parastožera s ustavnim poretkom Republike Hrvatske‘, dodao je predsjednik
Zoran Milanović
 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je u Krapini komentirao odnos i navodne sukobe s premijerom Plenkovićem te poručio da u takvoj komunikaciji više neće sudjelovati.

"To nije moj sukob. Ja sam govorio o problemu koji ostaje, a gospodin premijer je bio osoban nekakvim svojim smislom za humor, govorio je u dosadi i mislim da je sad vrijeme da se to zaustavi što se mene tiče”, rekao je Milanović te dodao da u takvoj komunikaciji više neće sudjelovati.

Na taj je način Milanović komentirao Plenkovićevu izjavu da je „predsjedniku države Zoranu Milanoviću malo dosadno”. Plenković se pritom osvrnuo na Milanovićevu tvrdnju da je Nacionalni stožer civilne zaštite neustavan.

"Lažeš, haluciniraš - to je očito netko negdje naučio u nekoj školi jer to nisam slušao ni od Sanadera ni od Kosor ni od Karamarka. Znaš, ne možeš baš svakom reći u facu kad si loše volje, kad ustaneš na lijevu nogu - lažeš", rekao je Milanović.

Dodao je da komunikaciju nije svodio na osobnu razinu, nego je upozorio na problem.

"Ostaje problem neusklađenosti djelovanja parastožera s hrvatskim ustavnopravnim poretkom. To je moje duboko uvjerenje, znanje, to je činjenica i neće se to promijeniti tako da se od problema naprosto okreće glava. Neće. Dakle, imamo problem, moramo ga riješiti i nastaviti funkcionirati kao uređena država", rekao je Milanović.

Dodao je kako kada upozorava na nešto, što mu je ustavna dužnost i obaveza, nema nikakva očekivanja od premijera, ali bi bilo dobro, kako je rekao, da se ne služi pošalicama.

"Očekujem od Vlade, odnosno od vladajućih, da ovo pitanje stave pred Sabor i da dobiju odgovarajuću većinu koju Ustav zahtijeva. Ukoliko Sabor ne da tu većinu, ja ću biti iznenađen, ali ću istog trena reći Vladi - OK, probali ste. Budimo odgovorni prema Ustavu. Demokracija obično ne završi ubojstvom, nego samoubojstvom, sama sebe uništi", rekao je hrvatski predsjednik odgovarajući na pitanja novinara nakon što je svečano otvorio Poslovno-tehnološki inkubator u Krapini.

Milanović: Odlikovat ću postrojbe HVO-a, a ne pojedince

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u četvrtak u Krapini da na godišnjicu akcije „Oluje” neće odlikovati zapovjednike, to jest pojedince, nego postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Milanović je u Krapini nakon otvorenja Poslovno-tehnološkog inkubatora rekao, odgovarajući na novinarsko pitanje, kako će odlikovati četiri gardijske brigade i vojnu policiju.

„Oni su u vrijeme 'Oluje' temeljem Splitskog sporazuma, pod zapovjedništvom našeg generala, bili sastavni dio naše udarne snage, dakle, naša vojska u tom razdoblju, ne prije toga”, istaknuo je.

 Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović prošli je tjedan najavio da će u Kninu, u sklopu obilježavanja 25. obljetnice VRO "Oluja", Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, odlikovati 9 ratnih vojnih zapovjednika te promaknuti 6 aktivnih časnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2020 14:52