‘NEMA DALJE...‘

Milanović: ‘Tko god kaže da je upisao pravo kako bi pomagao ljudima - laže!‘

Konferenciji po nazivom "Umijeće, znanost, etika i estetika socijalnog rada‘" svrha je upozoriti na sve snage socijalnog rada

Zoran Milanović

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

U Termama Tuhelj do srijede se održava Konferencija socijalnih radnika, a na otvorenju u ponedjeljek predsjednik Zoran Milanović izrazio je nadu da će problemi, nepravde i nejasnoće s kojima se susreću socijalni radnici biti ispravljeni i da će biti vrednovana posebnost i požrtvovnost tog posla.

Konferenciji po nazivom "Umijeće, znanost, etika i estetika socijalnog rada‘" svrha je upozoriti na sve snage socijalnog rada i njegove temeljne dimenzije.

"Karakter ovog posla je jedan od onih poslova u kojima od početka biraš obrazovanje koje će te neizbježno i nezaustavljivo, bez ikakvih alteracija, voditi prema jednom poslu gdje pomažeš nekome nad kojim ili nad kojom ni u jednom času ne ostvaruješ nikakvu stvarnu moć ili dominaciju, a to je za mene važno”, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom govoru.

Dodao je da je takvih profesija malo, spomenuvši učitelje, medicinske sestre, socijalne pedagoge, defektologe, logopede, socijalne radnike.

image

Zoran Milanović i Štefica Karačić

Željko Hajdinjak/Cropix

„I tu je u principu rezervoar iscrpljen, nema dalje. Tko god vam kaže da je upisao pravo da se time bavi da bi pomagao ljudima, laže. Čak je i liječnički posao koji je predivan i zahtjevan ipak posao koji statusno i kontekstualno dovodi do jedne dominacije nad drugima, a psihološki također. Psiholozi mogu pomagati djeci ili odraslima u poteškoćama, ali isto tako mogu biti beskrupulozni i nijansirani manipulatori prvog reda i mnogi to rade za novac”, ocijenio je Milanović.

image

Zoran Milanović, Štefica Karačić i Antun Ilijas

Željko Hajdinjak/Cropix

Iskazao je nadu da će problemi, nepravde i nejasnoće s kojima se susreću socijalni radnici biti ispravljeni i da će biti vrednovana posebnost i požrtvovnost tog posla "jer tu nema novaca". Predsjednik je također naglasio da je nekad tolerancija prema nasilju bila puno veća, a danas je jako niska. pri čemu je podsjetio na nedavni tragični slučaj u beogradskoj osnovnoj školi.

image

Zoran Milanović

Željko Hajdinjak/Cropix

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić rekla je kako je " jasno da probleme treba rješavati, odnosno da ih treba spriječiti, a prevencija socijalnih problema godinama je samo poželjni pojam u nacionalnim strategijama i zakonima”.

Da bi socijalni radnici djelovali preventivno, dodala je, trebali bi raditi u dječjim vrtićima, školama, dispanzerima za metalno zdravlje te u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

image

Zoran Milanović i Štefica Karačić

Željko Hajdinjak/Cropix

Državna tajnica Pletikosa: Utvrđeni prioriteti razvoja socijalnih usluga

Na otvorenju Konferencije bila je i državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa koja je istaknula da je posao socijalnog radnika, iako izazovan, jedan od najzahvalnijih poziva koji pruža priliku da se život pojedinca promijeni nabolje.

Pletikosa je rekla da se cjelovita reforma sustava socijalne skrbi dugo čekala te da se Ministarstvo zauzima za realne i dostižne promjene.

image

Zoran Milanović i Štefica Karačić

Željko Hajdinjak/Cropix

„Vodeći se činjenicom da su socijalne usluge pravo svih građana, izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi dodatno će se regulirati status roditelja njegovatelja kroz dizanje naknada i produljenje statusa, a ukinut će i institut zabilježbe na nekretninu”, rekla je Pletikosa dodajući da su utvrđeni prioriteti razvoja socijalnih usluga.

image

Socijalni radnici

Željko Hajdinjak/Cropix

Nakon otvorenja slijedila su plenarna predavanja i radionice. Program u utorak počinje plenarnom- panel raspravom "Zašto šutimo?", a tema plenarnog predavanja u srijedu bit će ‘"Tko je kriv, a tko je prav? Ili: Tko je prvi počeo?". Za srijedu je najavljen i okrugli stol pod nazivom "Smještaj beskućnika: jesmo li učinili dovoljno?"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2023 20:40