PROBLEMATIČNE IZJAVE

Milanović: ‘Tko je odgovoran za ovoliko smrti u Ukrajini? Ukrajinci ili oni koji su ih huškali na to?‘

Dodao je da sve to govori kao prijatelj jer neće "bogami kao budala pljeskat Ukrajincima nakon dva mjeseca"

Predsjednik RH Zoran Milanović

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović danas se ponovno obrušio na premijera Andreja Plenkovića, HDZ i Vladu, a na tiskovnoj konferenciji sarkastično je odgovorio na optužbe da je "proruski nastrojen" rekavši da je on "Putinov čovjek".

Dodao je kako je osobno odbio primiti predsjednika Gazproma u Zagrebu te ga je poslao na kolodvor.

- “Netko će morati sutra položiti račune, jer od Rusa ne očekujemo ništa. Tko je odgovoran za ovoliko smrti u Ukrajini i za to što Rusija razara Ukrajinu? Tko je za to kriv? Ukrajinci ili oni koji su ih huškali na to? Protiv smrtnog i opasnog neprijatelja. Ovo govori ‘Putinov čovjek’. Ovo govori čovjek kojem je u interesu Hrvatska i bit će totalni interes, ali i to da Europa ne zaglibi u nečemu iz čega neće moći izaći”, rekao je Milanović.

Zatim je napomenuo kako je Kina danas testirala hipersonične rakete. “To su one koje navodno potapaju nosače aviona. Ako je to istina, Amerikanci će ih morati napadati s Havaja. Geometrija se mijenja, sve se mijenja. Amerikanci imaju posla s opasnim neprijateljima i zato se ne usude direktno s njima boriti”, rekao je predsjednik.

Dodao je da sve to govori kao prijatelj jer neće "bogami kao budala pljeskat Ukrajincima nakon dva mjeseca".

- Što bi se još trebalo dogoditi? Da bi mene proglasili ruskim čovjekom ili samo čovjekom u zabludi. Ja i Rusija? Helouuu”, poručio je Milanović.

Milanovića je jučer Plenković optužio da je “proruski nastrojen” i da “ne zna je li njihov agent ili ne”.

“Bojkotirat ćemo ga u svakom smislu”, poručio je Plenković istaknuvši kako niti jedan ministar neće ići s predsjednikom na put ili organizirati zajedničke sastanke “dok je ove Vlade”.

Ranije je na presici Milanović kazao i da napad Rusije na Ukrajinu nije bio razlog za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je želio Plenković.

"Ukrajina nije članica NATO-a, to nije razlog za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Zanimljivo da već četiri mjeseca u toj opasnoj situaciji Hrvatska nema vojnog predstavnika u NATO-u. To je bio kontraadmiral Predrag Mihanović, ona ništarija od Baneta ga nije htjela nigdje smjestiti. Četiri mjeseca Hrvatsku tamo nitko ne predstavlja. Ministar ne želi potpisati imenovanje novog predstavnika. Ja predstavljam vojsku, ne HDZ", rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:02