REAKCIJA SDP-a

'Milanović u Costabelli nije naručivao catering, njegova je obitelj sama kuhala'

 Ranko Šuvar / EPH

U SDP-u su u utorak odlučno odbacili insinuacije da je predsjednik stranke i bivši premijer Zoran Milanović s obitelji koristio usluge cateringa u državnoj vili Costabella te poručili kako su takve usluge plaćane isključivo za službene sastanke.

SDP je tako reagirao na objavu Ministarstva unutarnjih poslova po kojoj su troškovi reprezentacije i cateringa u toj vili bili daleko najviši u vrijeme Milanovićeve vlade, a u četiri godine iznosili su ukupno 742 tisuća kuna.

U SDP-u tvrde kako se Costabella do 2012. uopće nije vodila kao mjesto troška, odnosno kako se troškovi za nju nisu vodili objedinjeno te kako im nije jasno otkud je MUP došao do podataka po kojima su ti troškovi ranijih godina bili znatno niži.

Kažu kako je od 1995. vilu u privatne svrhe koristilo više HDZ-ovih ministara te kako je jedan od njih tamo za svoje potrebe kupio teretanu, koja je kasnije završila kod specijalne policije.

Zoran Milanović kao predsjednik Vlade usluge cateringa nije koristio u privatne svrhe i troškovi iz tog razdoblja nisu usporedivi sa slučajem premijera u ostavci Tihomira Oreškovića, čija je obitelj ovoga ljeta tamo boravila mjesec dana na ljetovanju i koristila usluge cateringa, tumače u SDP-u.

Tvrde kako je Milanović s obitelji lani tamo boravio u dva navrata i kako su sami kupovali i pripremali hranu te kako ni ostali ministri iz njegove vlade tamo nisu boravili neslužbeno.

MUP-u zamjeraju što je isprva tvrdio kako ne može objaviti troškove Oreškovićeva boravka u vili jer je riječ o štićenoj osobi, da bi potom javnosti ponudili sve račune. Uvjereni su da je to učinjeno u namjeri da se opravdaju Oreškovićevi troškovi.

Tvrde i kako Orešković ne može ispuniti obećanje da će sam platiti sve troškove jer za to nema zakonskog osnova.

Ističu kako boravak gostiju u vili odobrava ministar unutarnjih poslova te kako su tijekom prošle godine tamo boravili brojni strani ministri i državnici, čiji su posjeti nekad javni, a nekada i tajni, ako to zatraže.

U SDP-u upozoravaju kako je nedavno smijenjena uprava Agencije za komercijalu djelatnost (AKD), koja brine o Costabelli, kako je smijenjena direktorica vraćena na nižu plaći i koeficijent, a u AKD-u imenovan prokurist s namjerom da radi poslove uprave, što je, tvrde, protuzakonito.

Kažu kako je u "AKD zaštiti", tvrtci-kćeri AKD-a za osobu koja treba izvršiti restrukturiranje tvrtke imenovan Tomislav Filipović, koji u vlasništvu ima sedam tvrtki koje se bave istim poslovima kao i AKD zaštita. Tumače kako je to uvod u privatizaciju te tvrtke AKD zaštite.

Mediji su ovih dana pisali i o kaznenoj prijavi koju je protiv Milanovića podigao vlasnik PR agencije Madison, tvrdeći da je nastavak suradnje SDP-a s tom agencijom Milanović uvjetovao sklapanjem ugovora na temelju kojih su plaćane fiktivne usluge tvrtci Milanovićeva prijatelja.

SDP te napise naziva "izmišljenom aferom" i ponavljaju kako je DORH odbacio tu kaznenu prijavu, a izjave političara koji traže dodatnu istragu smatraju pritiskom na neovisno pravosudno tijelo. Takve su izjave, kažu, posebno opasne kada dolaze od predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, koji pretendira postati novi hrvatski premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:19