29,55 POSTO

MILANOVIĆ U DRUGI KRUG ULAZI KAO POBJEDNIK, ALI NE I KAO FAVORIT U iduća dva tjedna morat će paziti kako se obraća Škorinim biračima kojih je 400.000

 
 Boris Kovacev / CROPIX

Zoran Milanović, predsjednički kandidat SDP-a i 12 lijevo-centrističkih stranaka, ulazi u drugi krug predsjedničkih izbora kao pobjednik prvog kruga, u kojem je ispred Kolinde Grabar-Kitarović osvojio 29,55 posto glasova.

Milanović u drugi krug ulazi kao pobjednik, ali ne i kao favorit. Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro, kandidati desnog centra i desnice, naime, osvojili su više od 50 posto glasova, dok je ljevica s Milanovićem i ostalim manjim kandidatima, poput Juričana, Dalije Orešković i Katarine Peović, zajedno osvojila manje od 40 posto glasova.

Ipak, drugi krug je, kako to znaju reći političari, ponovno miješanje karata i sve je moguće, pa i to da se više mobiliziraju birači ljevice i centra, ali i to da će neki Škorini birači, odmetnuti HDZ-ovci koji ne podnose premijera Andreja Plenkovića, glasati radije za Milanovića nego za kandidatkinju vladajuće stranke. Time, naime, pomažu desnoj struji u HDZ-u da skine Plenkovića na idućim unutarstranačkim izborima, u koje bi, u tom slučaju, ušao s porazom predsjedničkih izbora i s podbačajem na europskim izborima. U svakom slučaju, Milanović, iako nije favorit za Pantovčak, sa psihološkom prednošću ulazi u drugi krug i morat će dobro paziti kako će se obraćati i onim biračima koji nisu za njega glasali. Posebno se to odnosi na Škorine birače, kojih je, pokazali su jučerašnji izbori, čak više od 400.000 i malo mu je nedostajalo da se nađe u drugom krugu.

Računajući na činjenicu da će u drugi krug s Grabar-Kitarović, a da će Škoro osvojiti značajan broj glasova, u Milanovićevu stožeru kažu da je njihov kandidat već poručivao da "oni koji ne glasuju za njega nisu nenormalni" (jer mu je slogan "Normalno"), te da će biti predsjednik svih građana u Hrvatskoj.

I sam Milanović jučer se u zagrebačkoj Tvornici u završnom govoru obratio i biračima koji nisu za njega glasali.

- Hvala onima koji su glasali za mene i onima koji nisu glasali. Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi, idemo u civiliziranu, građansku utakmicu u kojoj neka pobijedi bolji, vjerujem da sam taj bolji ja. Hrvatska je dovoljno podijeljena uglavnom oko nebitnih stvari oko kojih se možemo složiti samo ako razgovaramo - poručio je Milanović koji se na pozornicu, malo poslije 22 sata, popeo sa suprugom Sanjom Musić Milanović, uz taktove Svadbasove pjesme "Treblebass".

Pobjednik prvog kruga izbora rekao je i kako će se u ova dva tjedna do drugog kruga boriti da na izbore nagovori svakog onog kojem je hrvatski interes u prvom planu, "da budemo solidarna zajednica građana svih ljudi koji žive u Hrvatskoj, svih onih koji su možda različiti, ali su jednaki".

- Želim zemlju jednakih. Vjerujem u pobjedu, nikakve gorčine ni straha u meni nema, prema nikome s mržnjom, prema svima s dobrom vjerom, svjestan da me neće svi birati. Moj zadatak je da se obratim i onima koji me neće podržati i ovima 'drugima'. U Hrvatskoj nitko ne smije biti drugi i zapostavljen. Neću zagovarati prazno zajedništvo jer imam puno rezervi prema onima koji ga zagovaraju, ali ću probati prema svakome pristupati kao prema čovjeku - istaknuo je Milanović.

Zagreb, 221219. 
Tvornica Kulture, Subiceva 1.
Pracenje izbornih rezultata za predsjednika Republike Hrvatske u stozeru predsjednickog kandidata Zorana Milanovica. 
Na fotografiji: simpatizeri za vrijeme obracanja javnosti Zorana Milanovica nakon objave rezultata prvog kruga izbora.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Dodao je i kako svatko ima pravo na sreću i miran život te da se nitko u Hrvatskoj u kojoj će on biti predsjednik neće osjećati kao građanin drugog reda.

- Nemam instrumente da to ostvarim, morat ćete mi vjerovati na riječ. Imam velike šanse i pozivam sve hrvatske ljude da dobro razmisle, da gledaju i daju mi taj mali komad vjere bez kojeg ne postojim - zaključio je svoj govor.

U njegovu stožeru već je razrađena taktika za drugi krug izbora. Osnovno je, kažu, da Milanović neće dijeliti birače.

- Nitko nema svoje birače. Milanović izlazi na izbore kao kandidat za predsjednika svih građana. Oni birači koji u njemu prepoznaju osobu koja bi ih mogla zastupati, s kojom bi imali normalnu Hrvatsku, dat će mu glas - kaže osoba iz njegova stožera.

Ipak otkriva koje će biti glavne poruke u drugome krugu. Među prvima je da korupcija nije normalna i da se za korupciju ide u zatvor. Nadalje, sudski postupci moraju završavati u normalnom roku i ne smiju završiti u zastari.

- Osnovna je poruka da su ratovi gotovi, da se odaje priznanje svima koji su zaslužni za slobodnu Hrvatsku, ali više ne možemo ratovati - kaže naš sugovornik i navodi da će se i dalje isticati ljudska prava te da Milanović kao predsjednik države želi biti svojevrsni pravobranitelj, predsjednik koji će ih zastupati pred institucijama i velikim sustavima.

Naš sugovornik otkriva da je već u prvome krugu Milanović želio otvoriti temu ekologije, ali se nije "primila" pa će to pokušati u drugome krugu.

Taktika za drugi krug podrazumijeva i seciranje petogodišnjeg mandata Kolinde Grabar-Kitarović.

- Ako se analizira Zoranov mandat dok je bio premijer, onda se sigurno treba i njezin na dužnosti predsjednice države - kaže naš sugovornik.

Već u ponedjeljak Milanović nastavlja kampanju, i to motivacijskim skupom u Samoboru. Tih manjih skupova bit će po cijeloj Hrvatskoj, ali ipak manje nego u prvom krugu zbog blagdana, dok bi završni skup trebao imati u Zagrebu.

I u SDP-u kreću odmah s mobilizacijom članstva. Svjesni su, naime, da bi eventualna Milanovićeva pobjeda donijela veliku korist i stranci za parlamentarne izbore. U prvom krugu su pokazali koliko je bitna stranačka infrastruktura i jedinstvo.

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas već danas ima sastanak s predsjednicima svih izbornih stožera, kako bi se krenulo s pripremama za drugi krug.

- U ovih 15 dana koji slijede članstvo mora biti maksimalno mobilizirano. Na izborima 5. siječnja bit će pokriveno svako biračko mjesto u zemlji - rekao je Vukas. Već će se danas sastati i Predsjedništvo SDP-a.

Josipović nije došao u Tvornicu, doček uz pekarske proizvode

Doček izbornih rezultata Milanović je organizirao u zagrebačkoj Tvornici, koja se napunila do kraja tek malo prije 22 sata, kada je bilo jasno da je SDP-ov kandidat pobjednik prvog kruga. U Tvornici su, uz SDP-ovce, bili i predsjednici ostalih stranaka koje ga podržavaju.

Bivši predsjednik Ivo Josipović nije bio tamo. Sve do 22 sata atmosfera u Tvornici je bila suzdržana. Nije bilo euforije, a iz zvučnika je stalno treštala klupska glazba, i to poprilično glasno, pa je dojam bio da se nalazimo na nekom partiju, što zapravo i nije bilo loše.

Milanovićev stožer nije bio rastrošan u kampanji, a shodno tome je organiziran i doček rezultata - uz pekarske proizvode. Milanovićev govor dočekan je uz pljesak i mahanje hrvatskim zastavicama, a u finalu su pušteni i crveno-bijelo-plavi baloni. U Milanovićevu stožeru kažu da slave u Tvornici, da se ne ide nigdje poslije, a odmah ujutro nastavljaju kampanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:14