RADNI POSJET

Milanović u državi Mississippi: ‘Dođite na Brač, zavoljet ćete zemlju svojih predaka‘

U Biloxiju, u Mississippiju, posjetio je hrvatsku zajednicu i sastao se s gradonačelnikom Andrewom Gilichem koji je i sam porijeklom Hrvat

Predsjednik Republike Zoran Milanović u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama

 Ured Predsjednika/

Radni posjet Sjedinjenim Državama hrvatski predsjednik Zoran Milanović nastavio je u petak u Biloxiju, u saveznoj državi Mississippi, gdje je posjetio hrvatsku zajednicu i sastao se s gradonačelnikom Biloxija Andrewom Gilichem koji je i sam porijeklom Hrvat, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Na svečanosti u gradskoj vijećnici Biloxija, a u povodu posjeta predsjednika Milanovića, gradonačelnik Gilich je 22. rujna proglasio Danom hrvatske baštine u gradu Biloxiju, a isto je učinio i guverner Mississippija Tate Reeves za područje cijele savezne države Mississippi, navodi se u priopćenju.

image

Predsjednik Republike Zoran Milanović u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama

Ured Predsjednika/

Milanović je na svečanosti rekao kako je ugodno iznenađen organiziranošću i povezanošću Hrvata koji žive u toj saveznoj američkoj državi s Hrvatskom. Riječ je o zajednici iseljenika uglavnom iz Dalmacije koja je pronašla svoj dom na obali Biloxija. „Ova zajednica iseljenika s dalmatinskih otoka, odakle je većina svih hrvatskih iseljenika – posebice s Brača i Hvara – i nekih dijelova dalmatinskog zaleđa, odakle je gradonačelnik Biloxija, iznenađenje je”, rekao je predsjednik Milanović koji je prvi hrvatski predsjednik, ali ujedno i prvi hrvatski državni dužnosnik, koji je posjetio Hrvate u Biloxiju.

Milanović je istaknuo važnost pomorskog nasljeđa hrvatskog naroda te njegovu dugogodišnju povezanost s morem: „Hrvati su jedini slavenski narod koji su pomorci. Živimo od mora, uz more i s morem stoljećima i sve se bazira na tome, od inovacija do prihoda.“

image

Predsjednik Republike Zoran Milanović u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama

Ured Predsjednika/

Govoreći o povijesti iseljavanja Hrvata u Mississippi, kazao je kako iz razgovora s njima vidi da mnogi znaju za otok s kojeg su došli – otok Brač. „Dođite na Brač, uvjerite se sami, ali siguran sam da će vam se svidjeti i da ćete zavoljeti zemlju svojih predaka“, poručio je Milanović članovima hrvatske zajednice.

Hrvati su u Biloxi, u Mississipi, počeli dolaziti početkom 20. stoljeća, najviše s otoka Brača. Bavili su se uglavnom škamparanjem, čime se bave i dalje, ali novi naraštaji se bave i drugim profesijama.

Uz gradonačelnika Biloxija i guvernera Mississippija, na svečanosti su bili i američki senatori Roger Wicker i Cindy Hyde-Smith, te kongresmen Mike Ezell.

Milanović će u subotu posjetiti hrvatsku zajednicu u New Orleansu, gdje će sudjelovati na svečanosti otvaranja novog Hrvatskog doma, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2023 23:56