VRIJEDNO BORBE

MILANOVIĆ U KUTINI 'Država treba pomoći Petrokemiji'

"Država je 80 postotni vlasnik Petrokemije i da je politički zadatak Vlade pomoći Petrokemiji da prebrodi turbulentno financijsko razdoblje", rekao je premijer Milanović u Kutini
 Marko Todorov / CROPIX

KUTINA - Petrokemiju treba održati, a Vladin je zadatak pomoći da i dalje proizvodi i zapošljava, istaknuo je u ponedjeljak premijer Zoran Milanović nakon sastanka s upravom kutinske tvrtke i obilaska njezinih pogona.

"Ovo je veliki industrijski kompleks sa znanjima i proizvodima kojih nema u okolici i ovo treba zadržati", rekao je Milanović.

Dodao je kako je država 80 postotni vlasnik Petrokemije i da je politički zadatak Vlade pomoći Petrokemiji da prebrodi turbulentno financijsko razdoblje i sklopi povoljan ugovor o opskrbi plinom.

Moguće je da Petrokemija nastavi raditi i zarađivati i za nju se vrijedi boriti, kaže premijer.

Upitan zašto Petrokemija plaća plin skuplje od konkurencije, rekao je da je to pitanje za prethodnu upravu te kako vjeruje kako će ubuduće ta cijena biti bolje ugovorena.

Zaključio je kako šanse za uspjeh Petrokemije postoje i da je "čvrsto uvjeren u taj projekt." Dodao je da u 2015. godini trebaju biti poznati odgovori na najvažnija pitanja za Petrokemiju pa i na ono tko će biti njezin strateški partner. Potencijalne ulagače pozvao je na ozbiljnost, kazavši kako ta osobina ne krasi sve koji su se pojavili u Petrokemiji. Takvima, koje, kako je rekao, zapravo zanimaju samo financijski i poslovni podaci o Petrokemiji, poručio je da ne troše uzalud svoje i vladino vrijeme.

Upitan je li danas bilo riječi o mogućem ulasku Ine i Prvog plinarskog društva (PPD) u Petrokemiju, premijer je odgovorio da o tome nije bilo riječi.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izvijestio je da je premijer upoznat s tijekom restrukturiranja i planovima za budućnost, a u vezi mogućeg ulaska Ine i PPD-a rekao je da treba razgovarati o tome što se očekuje od strateških partnera i kako održati proizvodnju.

Predsjednik Uprave Petrokemije Nenad Zečević pak upozorava da trošak plina u rashodima tvrtke sudjeluje sa 70 posto. Kaže da Uprava konstantno radi na smanjenju cijene plina i da je trenutni ugovor na snazi do 1. listopada, ali da to ne znači da se do tada ne može ništa napraviti.

Zečević tvrdi da nema službenih informacija o interesu Ine i PPD-a za ulazak u Petrokemiju.

U vezi prigovora sindikata na daljnje smanjenje broja zaposlenih kojih je sada 1.600, kaže da bi optimum bio njih 1.350 i da se to može riješiti prirodnim odljevom, s obzirom na dobnu strukturu radnika.

Istaknuo je da sindikati nisu protiv privatizacije "na ispravan način".

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić kazao je da su se na sastanku mogle čuti ohrabrujuće informacije u pogledu očuvanja proizvodnje i radnih mjesta u kutinskoj tvornici mineralnih gnojiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:57