NOĆ ODLUKE

MILANOVIĆ U STOŽERU KOALICIJE 'HRVATSKA RASTE': 'Sami ne možemo, trebamo partnere. Ne postavljamo uvjete, želimo razgovarati...'

 Dragan Matić / CROPIX

U izbornom stožeru koalicije 'Hrvatska raste' večeras se nalaze reporteri Jutarnjeg lista Goran Penić i Ivanka Toma.

NOVO 00:17 - Jedna stvar je jasna - Hrvatska je odlučila da nema povratka na staro. U kojem pravcu, odlučit ćemo u sljedećim danima, možda i sutra. U ove četiri godine smo pokazali da smo ljudi, da smo stvorili organiziranu državu, koja štiti svoje građane. Sami ne možemo, trebamo partnere. Pozivam sve one koji žele reforme da nam se pridruže. Ne postavljamo uvjete, želimo razgovarati.... Sada vidimo da se pojavio MOST koja želi reforme, pozivam ih da to napravimo zajedno!, rekao je čelnik koalicije Hrvatske raste Zoran Milanović u obraćanju simpatizerima u stožeru stranke.

--------------------

NOVO 22:45 - Osjećam se dobro. Kampanja je završena i to na visokim demokratskim standardima i odgovornosti. Izbori su pokazali da građani nisu dali ni jednoj političkoj opciji potupno povjerenje - rekao je Josip Leko, SDP-ov predsjednik zadnjeg saziva Sabora i to nakon što su objavljeni prvi DIP-ovi rezultati koji pokazuju veliki prednost HDZ-ove koalicije. Prema Lekinim riječima, građani na ovim izborima nisu glasali protiv, nego su dali raspored jer su dvije grupacije dobile značajnu potporu, ali i poruku s izborom treće opcije. - Kampanja je gotova i sad treba sjesti i tražiti rješanja, pa i konsenzus za najažnija pitanja. Čeka nas ozbiljna politika i posao. Nema slavlja, čeka nas odgovornost - poručio je Leko.

--------------------

22:32 - I Vesna Pusić (HNS) je priznala da je ključno tko će dobiti podršku MOST-a te da s proširenom koalicijom vladajuća stranka nema problem.

- Mislim da nije trenutak za bahatost ni za euforiju. Birači su poručili da nikome tko želi sastaviti vladu neće biti lako. Mora se koalirati s trećom najjačom opcijom, zaključila je Pusić. Po ovome što MOST tvrdi, oni su zainteresirani za konkretne probleme i nisam tu vidjela ništa neprihvatljivo, dodala je.

--------------------

NOVO 22:18 - Ovo je mali uzorak, i obrađena su manja biračka mjesta, pa mi je logično da po njima HDZ ima prednost. Treba pričekati veći uzorak i prave rezultate, rekao je Peđa Grbin.

Atmosfera u stožeru SDP-a nakon objave prvih izbornih rezultata DIP-a, po kojima HDZ-ova koalicija ima veliku prednost, nije se promijenila. SDP-ovci i dalje ne gube nadu, ali su ujedno i poprilično suzdržani pri davanju izjava. Jedino što ponavljaju je da će biti duga i neizvjesna noć.

- Treba stvari gledati realno. Rezultati nisu nikome dali apsolutno povjerenje, svi će morati tražiti partnera. U sadašnjoj situaciji bitno je da završimo razgovore o budućnosti, projektima i problemima. Imamo pravo očekivati da će druge stranke prepoznati kako smo vodili u prijašnje četiri godine Hrvatsku, izjavio je Josip Leko, predsjednik prošlog saziva Sabora.

Znači li ovakav rezultat da će se vladajuća koalicija prema MOST-u postaviti drukčije, rekao je kako se mora razgovarati o cjelini Hrvatske.

- Prvi puta u Hrvatskoj građani nisu glasali protiv. Iako nismo dobili relativnu većinu, dobili smo dobro povjerenje građana. Pozicija je dosad dobivala znakovitu potporu građana, sada nije tako. Moglo se bolje i napravit ćemo bolje. Moramo vidjeti gdje smo od građana dobili povjerenje, a gdje ga nismo ostvarili, komentirao je.

Priznao je i da nije zadovoljan izlaznošću na izbore.

- Šteta, lijep je dan.

No, i dio kampanje koji je na neki način bio na razini retorike a ne projekata i politike, rezultirao je time da građani nisu izašli više na izbore, konstatirao je Leko.

- Treba pokazati veću odgovornost u ponudi rješenja, zaključio je.

--------------------

21.52 - Ivan Vrdoljak je za N1 bez kočnica najavio da u SDP-u već razmišljao o koaliciju s MOST-om.

- Velika koalicija je Hrvatska raste i MOST. Idemo napraviti tu koaliciju i provesti reforme i napraviti bolju Hrvatsku. Predsjednik vlade će to komunicirati na toj razini, a ja sam još tijekom kampanje imao s kolegama kontakte da vidimo što je dobro napraviti za Hrvatsku. Neslužbeno, a sad ćemo krenuti u službene razgovore.

--------------------

NOVO 21:39 - U SDP-ov stožer počeli su pristizati i rezultati s pojedinih biračkih mjesta koji su, kako nam kažu neki ministri, približno jednaki i izlaznim anketama. Od pojedinih dužnosnika stranke mogu se čuti razmišljanja da bi se Mostu moglo ponuditi mjesto predsjednika Sabora, te tri ministarstva. No, to su veoma neslužbena razmišljanja pojedinih ministara, ne i stav stranke. Također, u SDP-u vjeruju da pojedini članovi Mosta, poput Drage Prgometa, sigurno neće moći surađivati s Karamarkom. Čak se nagađa da bi Prgomet zbog dobrog rezultata u Zagrebu mogao biti i idući kandidat za gradonačelnika. Općeniti stav vodstva stranke je da je ovo veliki poraz Tomislava Karamarka, dobar rezultat za SDP, a predobar za Most.

- Mi smo se digli iz mrtvih. Da je ostao isti zakon i da postoje nositelji lista, između Karamarka i Milanovića, većina bi izabrala našeg predsjednika i mi bismo dobili izbore – kaže jedan član Predsjedništva SDP-a.

SDP-ovci su posebno zadovoljni s rezultatom u Zagrebu, a neki smatraju da su podbacili u Dalmaciji, gdje su prema anketama dobili samo četiri mandata.

- Trebali smo ipak ići s Lalovcem dolje. Sigurno bi osvojili taj peti mandat – kaže jedan visokopozicionirani SDP-ovac.

U stranci vjeruju da će im u sastavljanju Vlade pomoći IDS, te manjinski zastupnici. Kako doznajemo od jednog dobro obaviještenog člana stranke, SDSS je potpisao aneks originalnog koalicijskog sporazuma u kojem zapravo stoji da nema koaliranja s HDZ-om. No, sve to i nije toliko bitno. Bitno će biti pridobiti Most za suradnju i toga su u SDP-u itekako svjesni. Jedan član stranke rekao nam je da se čuo s jednim istaknutim Mostovcem koji mu je samo poručio:

- Vidjet ćemo...

--------------------

21:19 - 'Ne znam čemu se mogu veseliti nakon ove sramote koju su doživjeli obećavajući dvotrećinsku većinu. Nakon ovoga očekujem da Karamarko podnese ostavku, to bi bilo u najmanju ruku moralno. Ne samo zbog SDP-a i MOST-a, narod je odlučio da ne želi takav HDZ. Imali su ogromnu prednost, a dogodilo im se prava sramota. Ovaj pokušaj zabave koji tamo glume, sačekat ćemo krajnji rezultat, ali mislim da im nije nimalo lako', rekao je Ranko Ostojić za Novu TV o HDZ-u.

--------------------

20:46 - U 20:40 u SDP-ov stožer je došao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Stigao je ravno iz Slavonije iz izbjegličkog kampa, s Motorolom oko pasa.

Ostojić je rekao da će se zadržati maksimalno sat vremena, s obzirom da je danas u hrvatsku pristiglo 6.000 izbjeglica, a tijekom noći ih se očekuje još toliko. Ipak, naglasio je da je za sad sve pod kontrolom.

--------------------

20:40 - Arsen Bauk za Dnevnik Nove TV prokomentirao je rezultate anketa, ali i progovorio o mogućim postizbornim koalicijama.

- Najprije sačekat ćemo rezultate, ovo je večer da se podvuče crta, ako ovako ostane onda je vrlo izvjesno da nitko bez MOST-a neće moći formirati parlamentarnu većinu. Ja mislim da je suparnička strana očekivala puno više, okupili su osam raznorodnih stranaka, govorili su o 2/3 većini, pa natpolovičnoj, a sada ne nadaju da će s 9., 10., 11., ili 12. strankom moći sklopiti koaliciju. Očekujem da će nam se priključti dosadašnji partner IDS i da ćemo dobiti potporu većeg broja zastupnika nacionalnih manjina', rekao je Bauk i dodao kako je rezultat ovih izbora da nema povratka na staro.

--------------------

NOVO 19:50 - Fotoreporter Jutarnjeg lista Boris Kovačev uhvatio je američkog PR stručnjaka Alexa Brauna u stožeru SDP-a. Radi se o prvom putu da je 'čarobnjak' političke komunikacije uhvaćen objektivom nekog fotografa u Hrvatskoj.

Alex Braun (Foto: Boris Kovačev / CROPIX)

--------------------

19:42 - Mislim da možemo biti zadovoljni jer smo pokazali da možemo, mi smo izjednačeni u odnosu na glavne političke protivnike Domoljubnu koaliciju, rekla je SDP-ova Gordana Sobol.

- MOST je sada na 18 mandata, vidjelo se zadnjih dva-tri tjedna da rastu, a o tome koliko su jaka politička opcija to se tek treba vidjeti, jer oni su mlada stranka i vidjet ćemo kako će to sve skupa izgledati.

---------------

19:39 - Reakcije iz vrha SDP-a na prve rezultate izlaznih anketa su relativno optimistične, premda je, ako se potvrde i u službenim rezultatima izbora, jasno da će Most odrediti tko će sastaviti novu vladu. - Među kandidatima Mosta koji bi, prema izlaznoj anketi osvojili saborske mandate, ima svega: od čiste ljevice, lijevog centra do desnog centra. Mi nećemo pecati ljude u izbornoj noći, ali smo s dijelom njih već ranije razgovarali - kaže visoki dužnosnik SDP-a napominjući kako, za razliku od HDZ-a, nemaju razloga za nezadovoljstvo. Prvi ljudi SDP-a ipak se suzdržavaju od pretjerano optimističnih izjava svjesni da je pred njima duga noć.

---------------

19:31 - U stožeru SDP-a je i američki PR čarobnjak Alex Braun, koji se zadržao nekoliko minuta u razgovoru s ministrom Hajdašem Dončićem, i rekao da su na dobrom putu.

---------------

19:19 - Potpredsjednik SDP-a Gordan Maras, nakon objave anketa koje su pokazale potpunu izjednačenost SDP-ove i HDZ-ove koalicije koje osvajaju 56 mandata, rekao je kako će ovo očito biti najneizvjesnija utrka ikad, a očekuje da će rezultati tijekom večeri u nekim izbornim jedinicama biti bolji za koaliciju Hrvatska raste.

- Očekujem da će naša koalicija dobiti 60 mandata. Primjerice, u X. Izbornoj jedinici nije realno da dobijemo samo četiri mandata – rekao je Maras.

Komentirajući izvrstan rezultat Mosta, koji im prema anketama daje 18 mandata, Maras je rekao kako većina njihovih birača više želi Milanovića nego Karamarka za premijera.

- Vidjet ćemo još. Ovo će biti duga noć.

Mirando Mrsić, član Predsjedništva SDP-a, zadovoljan je s izlaznim anketama.

- Ankete su dobre i drago mi je da su građani u velikom broju izašli na izbore. Ipak pričekajmo pravu anketu, a to su rezultati izbora – rekao je Mrsić.

---------------

19:15 - Na pitanje reportera RTL Televizije Arsen Bauk je na pitanje 'jeste li iznenađeni rezultatima' odgovorio sljedeće: - U odnosu na broj mandata koji su osvojile pojedine stranke nisam iznenađen. Do sada su ove ankete pogađale. Bio je trend u zadnjim istraživanjima u smjeru rasta MOST-a. Na razini države teško da će se nešto mijenjati više od plus, minus dva.

---------------

19:00 - Siniša Hajdaš Dončić ponudio je prvi komentar rezultata izlaznih anketa: 'Hvala svima koji su glasali za našu koalicijuu! Sutra je novi dan!'

---------------

18:40 - Atmosfera u zagrebačkoj Tvornici, gdje je stožer SDP-ove koalicije Hrvatska raste, u znaku je iščekivanja prvih rezultata izlaznih anketa.

U stožeru su ministri Mirando Mrsić, Arsen Bauk, Siniša Hajdaš Dončić, glavni tajnik stranke Igor Dragovan i nekolicina drugih članova stranke. Premijer Zoran Milanović, kako smo doznali, čekat će rezultate izlaznih anketa doma u krugu obitelji, a u Tvornici ga se ne očekuje prije 22 sata.

U stožeru svira uglavnom strana pop glazba, za sada je više novinara nego članova koalicije. Dužnosnici stranke su u Malom pogonu Tvornice, odijeljeni od novinara. Na video zidu na pozornici vrte se spotovi SDP-a i njihove kolicije. Na licima SDP-ovaca koji su pristigli vidi se napetost, što je i logično jer prema svim istraživanjima ovo su najneizvjesniji izbori dosad. U neformalnim razgovorima suzdržavaju se od bilo kakvih procjena. Govore da im je kampanja bila dobra, da su zadnjih godinu dana bitno podigli rejting stranke i svi se nadaju pobjedi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 15:35