POSJET PREDSJEDNIKA

Milanović u Viškovu pozvao Hrvate u juriš po europske fondove: ‘Tu ne treba štedjeti vremena i energije‘

Ocijenio je i da je Hrvatska danas skladnija nego što je ikada bila: ‘Radikalnih razlika u pogledu na najvažnije stvari nema‘
 Franko Colori/Cropix

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je sudjelovao na obilježavanju Dana općine Viškovo te poručio da EU fondove treba što više iskoristiti i da pri tome ne treba štedjeti ni vremena niti energije za educiranje i pripremu projekata.

"Lijepo je biti u ovom kraju koji pulsira, stvari se ovdje događaju, živo je", poručio je Milanović na sjednici Općinskog vijeća općine Viškovo dodavši kako, nažalost, nije tako u cijeloj našoj domovini.

Milanović je rekao da s istim žarom i istim očekivanjem i naklonošću pristupa svima, ali i dodao kako se Hrvatska ne razvija ravnomjerno.

Znam, dodao je, da to nije posao od danas do sutra, da to ne može riješiti niti jedna vlada u jednom mandatu.

Govoreći o današnjoj Europi, kazao je kako u njoj ne razmišljaju svi isto.

"Ne treba biti naivan i misliti da je cijela Europa sazdana na identičnim vrijednostima. Nisu sve vrijednosti za sve, ne prihvaća ih svatko. Dakle, nametati drugima svoje vrijednosti nije pametan put. Europa prečesto ovih godina vodi takvu politiku u kojoj nema previše senzibiliteta", rekao je i naglasio: "Ja sam hrvatski predsjednik, odgovaram hrvatskim građanima i hrvatskom narodu, svima u Hrvatskoj i moj zadatak je da budem orijentiran vrlo usko na sebe, pod sebe mislim na nas, da budem sebičan, konstruktivan, lojalan saveznik".

Hrvatska je skladnija danas više nego ikada

Ocijenio je i da je Hrvatska danas skladnija nego što je ikada bila.

“Radikalnih razlika u pogledu na najvažnije stvari nema, a kada svi budu mislili isto, onda će jedan misliti za sve - a to nije dobro“, dodao je.

Ponovio je da su europski fondovi tu da se iskoriste, jer, kako je kazao, mi smo Europskoj uniji dali dosta svojih izvornih sloboda i prava koja su za jednu državu, za jednu nacionalnu zajednicu bit svega.

Na tako velikom tržištu, dodao je, ne možemo biti konkurentni osim u turizmu, nekim segmentima znanja, brodogradnje.

„I zato - juriš po europske fondove! To zahtjeva određeno znanje, pripremu projekata i to ne može svatko. Tu ne treba štedjeti vremena i energije u educiranju, obučavanju ljudi, pripremi“, istaknuo je Milanović.

Ustvrdio je i kako je Hrvatska izgubila cijeli niz godina, "ne svojom krivnjom".

"Hrvatska je danas mogla, da nije bilo rata, a onda vjerojatno ne bi bilo niti ovakve samostalne Hrvatske, biti među bogatijim državama. To je dug koji imamo prema onima koji su se žrtvovali da bi Hrvatska bila to što je danas. Naš je zadatak da Hrvatsku učinimo jednom čvrstom, tvrdom, a opet ugodnom i simpatičnom državom koja će imati čvrste financije, koja će sama financirati svoje potrebe, koja neće nigdje ići po milostinju, koja će biti uključiva, civilizirana i tolerantna“, zaključio je.

Dan općine Viškovo su u prigodnim govorima čestitali i predsjednik Općinskog vijeća Viškova Bojan Kurelić, načelnica Sanja Udović i župan Zlatko Komadina te su dodijeljene nagrade i javna priznanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:01