PRIPREMAO SE SPEKTAKL

Milanović ukrao show Plenkoviću: HDZ će zbog datuma izbora ostati bez jednog od glavnih aduta!

Doček sigurno neće biti upriličen s istim žarom i ushitom

Andrej Plenković 

 Lucija Ocko/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović jednim je potezom HDZ-u "ubio" jedan od najvažniji predizbornih aduta za predstojeće izbore.

Naime, šest borbenih aviona Rafale u Zagreb će sletjeti nakon izbora i HDZ ih neće moći koristiti u svojoj predizbornoj kampanji, što su sigurno planirali. Ministar obrane Ivan Anušić prije nekoliko je dana objavio da će avioni iz Francuske u Zagreb sletjeti u vremenskom razdoblju između 20. travnja. i 1. svibnja. Ako bi se sada nešto mijenjalo u planiranom dolasku aviona i manjem broju aviona koji bi stigao prije 17. travnja to bi bio jasan znak da HDZ to čini samo zbog svojih uskostranačkih interesa.

Hrvatska je do sada preuzela šest borbenih aviona, dva dvosjeda i četiri jednosjeda i oni su njeno vlasništvo i službeni im je naziv CRORafale. No, to ne znači da su piloti spremni za prelet i svakodnevno korištenje u Hrvatskoj.

Ne treba ni sumnjati da se za dolazak Rafalea pripremao veliki spektakl. No, od toga neće biti ništa. Najvjerojatnije će ih na Plesu dočekati tehnički premijer Andrej Plenković i njegovi ministri ali to sigurno neće biti s onim istim žarom i ushitom kao da dolaze u jeku predizborne kampanje.

Predsjednik Milanović nikad nije krio da mu se ne sviđa izdvajanje ogromnih sredstava za nabavku eskadrile borbenih aviona.

I prije nekoliko dana je govorio kako nije siguran da je bilo pametno da se milijarda eura investira u samo jednu granu Oružanih snaga dok nedostaje materijalnih sredstava u Mornarici i Kopnenoj vojsci. Predsjednik je prije godinu dana dodatno pokazao animozitet prema nabavi aviona kada je tadašnjem načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga admiralu Robertu Hranju izdao zapovijed kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj te da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje građana Zagreba.

Naime, tog 15. ožujka 2022. iznad Zagreba je u niskom letu preletjelo je nekoliko francuskih Rafalea u okviru zajedničke vojne vježbe pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i francuskih pilota aviona Rafalea s nosača zrakoplova “Charles de Gaulle” što je Predsjednika iznimno iznerviralo.

Ovo je već drugi veliki predizborni adut kojeg je HDZ izgubio. Osim s Rafalima, HDZ se tijekom kampanje neće moći hvaliti završetkom autoceste Zagreb – Sisak na dionici od Lekenika do Siska.

Premijer Plenković krajem prošle godine najavljivao je da će autocesta biti završena do Uskrsa, da bi potpredsjednik Vlade Tomo Medved nešto kasnije precizirao da će autocesta biti gotova 15. travnja. No, od toga neće biti ništa. Prema dostupnim informacijama i autocesta i spojna cesta od autoceste do Siska bit će završeni za otprilike četiri mjeseca. Doduše, nedavno je započelo asfaltiranje dijela dionice od Lekenika do Siska pa se može dogoditi da HDZ to iskoristi u kampanji kao dokaz da autocesta samo što nije gotova. No, od predizbornog rezanja vrpce neće biti ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 17:44