PIŠE VLADO VURUŠIĆ

Milanović usputno huška na Grke u Hrvatskoj koji ‘bacaju papiriće‘, ali imamo jedan puno bolji prijedlog za njega

Hrvatski predsjednik definitivno je potvrdio svoj šarlatansko-putinovsko-trampovski karakter

Zoran Milanović

 Tom Dubravec/Cropix
Objavljeno: 23. kolovoz 2023. 15:21

Iz Lokve, naš bajni predsjednik pozvao je u lov na Grke po Hrvatskoj, zbog tretmana u Grčkoj uhićenih BBB-ovih huliganskih navijača, a kako Grka vjerojatno nema puno po Hrvatskoj, ne treba časiti časa nego zasukati rukave i odraditi navijačko-domoljubnu zapovijed vrhovnog komandanta.

- Oni su tamo ratni zarobljenici - huška Milanović usputno. - Onda neka ih tretiraju prema pravilima ratnog prava, pa ćemo zamijeniti ljude, skupit ćemo mi sto Grka zato što su bacali papiriće. Znam da će netko reći, poginuo je čovjek. Da, grozno, ali nisu išli tamo s namjerom da ga ubiju. Niti su imali naoružanje, jer ne bi prošli granicu. To je cijeli niz barijera zdravog razuma koji jasno ukazuje da se radi o političkoj svinjariji - ističe Milanović pozivajući se na "zdrav razum", te mu se treba odati priznanje da se zna našaliti i na vlastiti razum odnosno račun.

Neka se sada bace svi u potragu za Grcima po Hrvatskoj koji "bacaju papiriće", da ih zamijenimo, jer se eto prilikom "bacanja papirića" dogodio taj glupi, sitni propust, za koji su se svi neshvatljivo ulovili ko pijan plota - ubijen je čovjek! A, što ćeš - omaklo se! Tko je mogao očekivati da će se to dogoditi u masovnoj tučnjavi letvama i noževima?!

Milanović bi hvatao Grke, ali imamo još bolji prijedlog, zdravorazumskiji - u povijesti je bilo vođa koji su sebe nudili u zamjenu za svoje zarobljene, pa možda bi Milanoviću bilo solidnije i "državničkije" da to napravi, pa sebe otpravi u grčke kazamate u zamjenu za uzapćene "navijače", pa da tako jednim udarcem riješimo dva problema. Spasimo "djecu" i Hrvatsku.

Davno nismo ratovali, a Srbija je preslaba, pa nas je Milanović eto zaratio s Grčkom, kad već nije iskoristio mogućnost sudjelovanja u Domovinskom ratu, koji mu je bio pod prozorom. Doduše, tko zna mogu li naši prastari MiG-ovi dobaciti do Akropole, ali sada smo barem u Grčku poslai kanader pun jadranskog mora. Hrvatski predsjednik definitivno je potvrdio svoj šarlatansko-putinovsko-trampovski karakter i balkansko-vulinovski tip infantilnog kafanskog kabadahije koji kao da je svu pamet i rječitost pokupio s izlizanog šanka nekadašnje kultne kolodvorske "Gumice".

Donald Trump vinuo je u političku orbitu potpunu neodgovornost za izrečeno, podilazeći talogu društva. Milanović je upravo produkt tog novog trampističkog, neodgovornog i toksičnog političkog stila. Izgovoriti prvo što ti bunovnom padne na "zdravi razum", a onda opušteno popiti rakijicu s Dodikom, pokupiti veš s balkona prije nevremena ili na porciju puževa. Sve se može reći s nepodnošljivom lakoćom postojanja, a naš vrhovni komandant Zoran Milanović potpuno se oteo kontroli. Monty Pythoni su imali lik Gumbyja, čovjeka u gumenim čizmama i s maramicom na glavi, koji se, kao i mnogi njihovi skečevi, utjelovio u političkoj stvarnosti 21. stoljeća. Milanović se već danima obrušava na Grčku kao državu, braneći BBB-ovce koji su u njegovoj interpretaciji ipak mili zločesti dečki, nastradali na pravdi Boga, od zlih Grka, a znamo mi tko su Grci, kako je čak pisala Slobodna Dalmacija - u ona teška vremena Domovinskog rata šurovala je s Miloševićem protiv nas.

I Putin je napao Ukrajinu u "obrambene svrhe" te bahato prijeti svima nuklarnim armagedonom, a silovateljima je uvijek kriva žena jer "se obukla izazovno i glupača se opirala". I naš ministar vanjskih poslova Grlić Radman posjećuje uhićene navijače, kao da se zbilja radi o političkom progonu. HDZ se angažirao da im pomogne. Svakako da država mora voditi brigu o svojim državljanima bez obzira na to što su napravili, ali nekako se u ovom galimatijasu informacija i zapaljivih izjava dostojnih "metastaziranog" Krpe, koji nerazumno progovara kroz Milanovića, zaboravlja jedna bitna stvar, a ona glasi - prešli su tisuću kilometara, unatoč tome što su znali da ne mogu na utakmicu i da su "gostujući navijači zabranjeni", kako bi napravili nered na terenu suparničke navijačke skupine. Od toga treba poći, a ne otvarati "atenski front", i svakako treba za svakoga utvrditi krivicu.

Naravno da svi nisu podjednako krivi i da treba raditi distinkciju. No, ovako unisona državna zaštita za nekog čiji su glavni poklici na stadionima: "Ubij ...!" (upiši koga treba - Srbe, Tovare, Purgere, Riječane) nije viđena kada su u pitanju prava manjina - od nacionalnih do seksualnih, za strane radnike i migrante, zapisničare ili blagajnice. Doduše, griješim - mnogi su tražili za Skeju da na obljetnici Oluje ima pravo vikati "Za dom spremni"!

I poznati ultradomoljubni književnik koji je radio filmove koji su propagirali omladinske radne akcije i tadašnji samoupravni socijalizam (to uvijek treba spominjati jer, bože moj, takva su bila vremena, i tko je mogao 80-ih znati da će komunizam i Jugoslavija propasti) Hrvoje Hitrec pita se bi li se Grci usudili pohapsiti sto Amerikanaca, jer bi ovi, uvjeren je H. H., odmah poslali nosače aviona u egejske uvale, a mi ih, kvragu, nemamo. Jer, ne bi oni s nama tako da ih imamo. No, odgovor je da bi! Uhapsili bi. One koji bi radili kravale i ubijali na atenskim ulicama - bi! Bi, uhapsili bi.

A nekako sumnjam da bi se Blinken zaletio do grčkog zatvora da im uputi riječi utjehe, a Biden im ne bi objavljivao rat. Trump!? Putin!? Trump bi mogao poslati Šestu flotu, a Putin zaprijetiti sa S 400 ili nuklearnim potencijalom smještenim u Bjelorusiji. E, to je već nešto drugo - to je Milanovićev narativ - samodopadnog ignoranta koji lupeta što i kako stigne, kako se ono govorilo - ko Maksim po diviziji. I zamislimo sada da se stvarno nekom Grku koji je došao u Hrvatsku kao turist nešto dogodi samo zato što je Grk! Što će tada reći Krpa Milanović?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:54