PREMIJER SA STUDENTIMA

Milanović: Većina izabranih u EU parlament govori manje-više dobro engleski

- Nemamo više izgovora za neuspjehe - rekao je jučer premijer Zoran Milanović studentima zagrebačkog Pravnog fakulteta.

- Više nema izgovora za neuspjehe, i to je naša krivnja, a bude li uspjeha, to je naša zasluga i nitko nam je ne može uzeti - dodao je Milanović u sveučilišnoj dvorani ispunjenoj studentima. Predsjednik Vlade je oko sat i petnaest minuta raspravljao sa više od 300 studenata o aktualnim političkim pitanjima, potezima svoje Vlade, društvenim fenomenima i svojim studentskim danima.

Odnos s Crkvom

Istaknuo je kako želi da u Hrvatskoj za deset godina svatko živi od svog rada, da “prosječno u brodogradilištima ne prolazi, da prolazi samo kvaliteta”, a Europsku Uniju prozvao je najboljom “naddržavnom kreacijom”, boljom i od SAD-a.

- Humanija je i socijalnija, a u birokratsko-administrativnom smislu dovedena je do savršenstva - rekao je.

Na pitanja o Crkvi i njezinu financiranju odgovorio je da se s njom mora graditi korektan odnos, ali je napomenuo da se ugovori mogu mijenjati.

- Često se kao izgovor koristi ‘ali takve su europske regulative’. Mi nismo objekt, nego subjekt. Za one odredbe i direktive koje su loše reći ćemo da su loše, a one koje su dobre, njih ćemo usvajati - rekao je.

Političari i engleski

Nakon opaske jedne studentice da mnogi hrvatski političari ne znaju engleski jezik te da bi trebao promijeniti sastav promatrača koji su upravo izabrani za Europski parlament, Milanović je kazao da ne treba vjerovati videoisječcima te da se točno zna što se od koga očekuje i u kojim zadacima treba baratati kojim stupnjem jezika. - Većina izabranih govori manje-više dobro engleski i svatko zna dovoljno da bi s kolegama u Parlamentu mogao čavrljati na hodnicima. Za razliku od njih, diplomati moraju izvrsno vladati engleskim jezikom, i to će nam biti zahtjev za sve buduće diplomate - rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 01:32