NOVA PRAVILA NA HRT-U

Milanović: 'Vlada nema političke motive i nema namjeru uređivati informativni program HRT-a'

Između ostalog, prema prijedlogu, Sabor bira i sva upravna tijela HRT-a i to kvalificiranom, odnosno većinom svih zastupnika u Saboru.
Zagreb, 200612.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Konačnim prijedlogom izmjena Zakona o Hrvatskoj radio televiziji (HRT) , koji je Vlada uputila Hrvatskome saboru, predlaže se da se vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a imenuje u roku od osam dana od donošenja zakona, a premijer Zoran Milanović naglasio je da Vlada u predlaganju izmjena nema nikakve političke motive i nema namjeru uređivati informativni program već ju zanima budućnost tog medija.

Prema prijedlogu, Sabor bira i sva upravna tijela HRT-a (glavni ravnatelj, Ravnateljstvo, Programsko vijeća i Nadzorni odbor) i to kvalificiranom, odnosno većinom svih zastupnika u Saboru. Time je, kaže ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, ispunjena ideja o transparentnom i reprezentativnom biranju.

Rok za predlaganje imenovanja privremenog glavnog ravnatelja HRT-a od strane saborskog odbora za informiranje smanjen je s 30 na osam dana, a rok trajanja imenovanja je šest mjeseci. Rok za raspisivanje natječaja za glavnog ravnatelja produljen je na 90 dana.

Glavni urednici pojedinih programa birali bi se temeljem javnog natječaja, čime se osigurava transparentan način izbora, dodala je ministrica.

Prema prijedlogu, NO i Programsko vijeće HRT-a mogu biti konstituirati kad je imenovana većina članova tih tijela i time se osigurava nesmetano djelovanje tih tijela ako dođe do zastoja u postupku imenovanja ili promijeni dijela članova, kazala je.

Milanović je kazao kako izmjene zakona o HRT-u u javnosti izazivaju nerazmjerno puno više interesa no što je njegov značaj, pa se, rekao je, izboru glavnog ravnatelja HRT-a pridaje puno veći značaj nego izboru guvernera Hrvatske narodne banke koji je ustavna kategorija.

Zakon mijenjamo jer želimo uvesti red u tu instituciju i nemamo nikakve političke motive i nemamo namjeru uređivati informativni program, to je besmisleno. "Naglašavam, svim kritičarima, nemamo nikakve uređivačke namjere u informativnom programu. Ne petljamo se i ne interveniramo, ali nas zanima budućnost kuće", rekao je.

Vlada ispravnim ocjenjuje da se glavni ravnatelj bira u Saboru. "Nakon rasprave, pred kamerama, s programom, neka cijela Hrvatska vidi tko su kandidati – to je transparentno", naglasio je premijer.

Osvrnuo se i na odredbu da se glavna tijela HRT-a biraju u Saboru kvalificiranom većinom te pozvao Ured za zakonodavstvo da pogleda još jednom je li ta odredba u skladu s Ustavom.

Ustav izričito kaže da se zakoni donose običnom većinom, a kvalificiranom većinom tamo gdje je izričito propisano, odnosno organski zakoni, kazao je Milanović koji smatra da zakon o HRT- to nije.

"Moramo paziti kada pišemo zakone i transponiramo dobronamjerne sugestije iz Europske komisije da ne kršimo vlastiti Ustav. Idemo onda promijeniti Ustav i donijeti odredbu da se kvalificiranom većinom donose i neki drugi zakoni u protivnom ponašamo se neodgovorno", rekao je.

Kvalificirana većina u Saboru će prilikom donošenja zakona biti i mi ćemo se potruditi da bude dovoljno zastupnika u Saboru, ali "idemo vidjeti da li zakone imamo čisto uređene", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:12