SEDAM MEDALJA I ČIN

Milanović vratio sva ratna odlikovanja Glavašu, on oduševljen: ‘Hvala Bogu, imamo predsjednika koji poštuje Ustav‘

Glavašu se tako vraća niz najvećih državnih odlikovanja Republike Hrvatske
Branimir Glavaš nakon davanja potpisa podrške kandidaturi Zorana Milanovića za predsjednika Republike
 Ivan Peric/Cropix

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja i čin general-bojnika Branimiru Glavašu, koje mu je još 2010. godine zbog, kako je tada navedeno u službenoj odluci, 'postupanja protivno pravnom poretku i moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj', oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke osvanula je u petak u Narodnim novinama, a navodi se da je donesena 21. svibnja na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na temelju dviju sudskih odluka koje predstavljaju preokret u slučajevima 'selotejp' i 'garaža', u kojima se Glavaša tereti za počinjenje ratnih zločina.

Riječ je o odluci Ustavnog suda od 12. siječnja 2015. godine kojom je ukinuta pravomoćna presuda Glavašu i ostalim okrivljenicima te o odluci Vrhovnog suda od 7. lipnja 2016. kojom je ukinuta prvostupanjska presuda u istom slučaju te je postupak vraćen na početak.

Glavašu se tako vraćaju sljedeća ratna odličja: Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti.

Glavaš, nekadašnji osječko-baranjski župan, osnivač HDZ-a i ratni čelnik sekretarijata za obranu, od početka odbacuje optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkih Srba za koja ga tužiteljstvo tereti.

Novo suđenje u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' zakazano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnja prošle godine ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud, a Vrhovni nakon toga vratio postupak na početak. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Inače, Glavaš je u predsjedničkoj kampanji podržao Milanovića kao kandidata za šefa države, no Milanović se tada od te podrške ogradio, tvrdeći da 'to nije njegovo društvo'.

U prvoj reakciji na odluku o vraćanju odlikovanja, Glavaš je na svojem profilu na Facebooku napisao: - Hvala Bogu da imamo predsjednika koji poštuje Ustav, zakone RH i i sudske prakse, a ne kao ona "kokoš" koja je, nakon što je izgubila predsjedničke izbore, pokazala srednji "prst" cijeloj naciji.

Glavašev sin i odvjetnik Filip Glavaš pozdravio je Milanovićevu odluku kao jedino razumno i logično rješenje u situaciji kada njegov otac više nema status osuđenika. Istaknuo je da se u ovoj situaciji Branimir Glavaš ne nalazi u statusu osuđenika nego optuženika te da više ne egzistiraju nikakve presude koje bi opravdavale oduzimanje čina i odličja.

- Mi smo još 2019. podnijeli zahtjev za povratom odličja za vrijeme dok je predsjednica bila Kolinda Grabar-Kitarović no ona se oglušila na taj zahtjev i nije postupala po njemu, izjavio je Filip Glavaš.

- Nedavno, prije mjesec dana uputili smo ponovno zahtjev predsjedniku Zoranu Milanoviću da postupi po tom ranijem zahtjevu, što je on učinio i donio jedinu razumnu i logičnu odluku s obzirom da su te odluke bile donesene temeljem ranije presude Vrhovnog suda kojom su bile potvrđene osuđujuće presude. To je kasnije ukinuo Ustavni sud, a potom i Vrhovni, objasnio je u izjavi Hini odvjetnik Filip Glavaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:00