INTERVJU ZA FRANCUZE

Milanović za Le Monde: 'Korupcija u Hrvatskoj je stvar percepcije'

Croatian Prime Minister Zoran Milanovic (C) arrives for the European Council meeting at the EU headquarters in Brussels on June 27, 2013. European Commission President Jose Manuel Barroso announced a political deal on the EU's hotly contested 2014-2020 trillion-euro budget, hours before an EU summit mulls how to get millions of jobless youths back into the workplace. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
 AFP

Hrvatski premijer Zoran Milanović u intervjuu za francuski Le Monde naglasio je da Hrvatska nije poput Grčke, da bi trebala težiti skandinavskom modelu, te da korupcija u Hrvatskoj je stvar percepcije.

U intervjuu pod naslovom "Hrvatska je spremna. Znamo na što se obvezujemo", Milanović je odlučno ustvrdio da Hrvatska nije još jedna krizna članica poput Grčke koja mnogo lošije financijski stoji od nas.

Velik dio intervjua posvećen je temi korupcije, a prema Milanovićevom mišljenju tu se više radi o problemu percepcije, a potom navodi da njegova vlada nije mogla promijeniti mnogo toga u godinu dana mandata.

Također, Milanović je iznio ambiciozan plan prema kojem bi Hrvatska trebala težiti skandinavskom modelu.

O pitanju birokracije, Milanović je kazao da ima dojam da se više radi o stereotipima, nego o stvarnoj situaciji.

Na pitanje o žalbama stranih investitora na sporu i neefikasnu administraciju, premijer tvrdi da su zakoni o investicijama i fiskalnosti veoma pogodni za ulagače, navevši dva pozitivna primjera ulaganja u farmaceutsku industriju i u području energetike.

Milanović je kazao da su glavni ciljevi stvaranje dobre investicijske klime i konsolidaciju fiskalnih pravila.

Na kraju, Milanović izlazak Hrvatske iz CEFTA-e nakon ulaska u EU ne vidi kao veliku prijetnju. Kaže da Hrvatska Europi može ponuditi raznoliki ekonomski program i ne mora se oslanjati na velike industrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:40