POSLAO PISMO

Milanović zaprijetio Plenkoviću i Banožiću ‘odredbom stavka 5. članka 144. Ustava‘: Evo što to znači

U pismu premijeru ističe da Banožić odlazi na sastanke u NATO i EU bez da ga obavijesti i dobije suglasnost

Mario Banožić i Zoran Milanović

 Danijel Soldo/Cropix

Ne riješi li s premijerom Andrejem Plenkovićem sve što smatra spornim u (ne)suradnji s ministrom obrane Marijem Banožićem, predsjednik Republike Zoran Milanović mogao bi početi osobno odlaziti na sastanke Vijeća i Europskog vijeća, ili na neki drugi način spriječiti ministra Banožića da u tijelima EU zastupa obrambenu politiku Hrvatske.

Takav zaključak, naime, proizlazi iz dijela Milanovićevog pisma premijeru u kojemu Plenkovića upozorava da ministar obrane odlazi na sastanke u NATO i EU bez da ga, kao Predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika, o tome obavijesti i dobije njegovu suglasnost za stavove koje tamo iznosi u ime Republike Hrvatske.

- Ukoliko Vaša Vlada nastavi s ovakvim postupanjem, odnosno ako Vaš ministar ustraje politizaciji Oružanih snaga, po potrebi ću koristiti i odredbu stavka 5. članka 144. Ustava RH u segmentu obrane, a u svrhu zaštite interesa Republike Hrvatske - navodi se u Milanovićevu pismu.

Članak 144. Ustava koji spominje govori o načinu na koji su hrvatski građani zastupljeni u Europskom parlamentu, kako Sabor sudjeluje u europskom zakonodavnom postupku, dužnosti Vlade vezane za djelovanje u EU i obaveze koje u vezi s tim ima u Saboru, te kako se uređuje nadzor Sabora nad Vladom u institucijama EU.

Stavak 5. toga članka Ustava na koji se poziva Milanović kaže da "Republiku Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i Predsjednik Republike Hrvatske".

Kao razloge zbog kojih bi posegnuo za člankom 144. stavkom 5. Ustava Milanović u pismu premijeru ističe da Banožić odlazi na sastanke u NATO i EU bez da ga obavijesti i dobije suglasnost za stavove koje će zastupati.

- Tako izneseni stavovi koji nisu dogovoreni, mogu biti samo stavovi Vaše Vlade, naravno ako mu Vi za to dajete suglasnost, ali ne i stavovi Republike Hrvatske budući da ja kao Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OSRH nisam za njih dao suglasnost. Svaka obveza koju na taj način preuzme Vaš ministar, a tiče se ustavnih ovlasti Predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika OSRH, potencijalno je neprovediva. Ovakvo postupanje može, zahvaljujući Vašem ministru, nanijeti i štetu međunarodnom ugledu zemlje. Isto tako, gospodine predsjedniče Vlade, ukoliko Vaša Vlada nastavi s ovakvim postupanjem, odnosno ako Vaš ministar ustraje politizaciji Oružanih snaga, po potrebi ću koristiti i odredbu stavka 5. članka 144. Ustava RH u segmentu obrane, a u svrhu zaštite interesa Republike Hrvatske - napisao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:30