DOGOVORIT ĆE SE MJERE

MILANOVIĆ ZBOG MIGRANTSKE KRIZE SAZIVA VIJEĆE ZA NACIONALNU SIGURNOST 'Nemoguće je da se ponovi ono što je Europa prošla prije pet godina'

Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Republike Zoran Milanović ovih će dana sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost kako bi se na najvišoj razini razgovaralo o novoj migrantskoj krizi i dogovorilo mjere koje bi Hrvatska poduzimala ako bi se veći val migranata iz Turske preko Grčke prelio do naših granica.

- Nitko ne voli vidjeti ispaljen suzavac, ja ga 2015., kad sam bio premijer, nisam koristio. Kako bih postupio danas da sam predsjednik hrvatske Vlade - ne znam, ali radit ću na tome da zaštitim hrvatske interese - komentirao je migrantsku krizu na grčko-turskoj granici Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom u Beču kamo je otišao na prvi službeni sastanak, nakon što je prošli tjedan imao i neformalni susret sa slovenskim šefom države Borutom Pahorom.

Milanović je dodao kako se u kampanji držao dosta suzdržano oko te teme, nije htio odgovoriti konkretno ni na pitanje o mogućem slanju vojske na granice, ali je poručio kako su se neke lekcije naučile od vremena kad je bio premijer i prošao migrantsku krizu 2015.

- Skoro četiri milijuna ljudi je prisutno u Turskoj. Ono što smo kao Europa prošli prije pet godina naprosto je nemoguće da se ponovi taj izbjeglički val. Danas govoriti da se radi o ljudima koji su ugroženi u Turskoj ne odgovara istini, nije odgovaralo ni 2015., ali smo iz drugih stavova i stava Angele Merkel postupali drukčije. Pojam prognanika i pravila non-refoulementa, odnosno zabrane vraćanja natrag onoga tko traži azil i zaštitu, stavlja se u drugi kontekst. Ovo što gledamo je politička borba i manipuliranje ljudima - poručio je Milanović, prognozirajući da će se jako mali broj migranata probiti do Europe te da će se tenzije za nekoliko dana smiriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:23