ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Milanović zloupotrebljava Hrvate u BiH za svoje proruske stavove. Perfidno laže da smo generale nazvali udbašima‘

"Milanović već mjesecima zastupa proruske stavove, to je bilo jasno dok još Švedska i Finska nisu izrazili stavove da žele u sigurnost Saveza"

Andrej Plenković

 Davor Pongracic/Cropix

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se u ponedjeljak novinarima nakon sastanka vrha stranke, Predsjedništva i Nacionalnog Vijeća.

- Razgovarali smo i o obljetnici smrti Gojka Suška, izaslanstvo će položiti cvijeće i svijeće. Govorili smo i o nizu strateških odluka. HDZ je u poziciji organizirati veće skupove koji su važni za stranku, članove i simpatizere. 4. svibnja je 100. obljetnica rođenja Franje Tuđmana, kroz tri događanja. Politički skup imat ćemo u dvorani Lisinski, izložba u Klovićevim dvorima, idemo i u Velike Trgovišće. Posjetit će nas Manfred Webber, pripremamo se za Sabor stranke 11. lipnja, okupit ćemo se nakon četiri godine, dovršiti izborne procese, usvojit ćemo programsku deklaraciju, a čeka nas i 33. obljetnica HDZ-a. Govorili smo o kriterijima koji su pred nama za uvođenje eura. Schengen je u planu, ispunili smo sve kriterije, očekujemo završne odluke na razini EU, na temu uvođenja eura. Kreću završne pripreme, dvostruko isticanje cijena, sve što smo govorili - rekao je Plenković.

Najavio je i rast cijena goriva.

- Izvijestili smo i o aktivnostima koje se tiču cijena naftnih derivata. Od sutra, zbog svih ovih poremećaja, Eurosuper95 s 12,37 na 12,63 kuna, Eurodizel s 13,04 na 13,28 i plavi dizel s 9,15 na 9,39 kuna”, rekao je.

- Otvorili smo most između Karlovca i Ozlja uspostavili teretni promet prema Sloveniji. Izmjena Zakona o obrani bila je predviđena. Ministar Banožić će predložiti najbolja rješenja, ako postoje neke nelogičnosti, a sigurno će ih biti, raspravit ćemo ih. Ovaj zakon je mijenjan 2013. kada je Milanović bio premijer, sad valjda ima SDP neku drugu logiku. Važno je da se zna tko što radi, Ministarstvo ima svoje zadaće i odgovornosti. Sve što nas dovodi do eliminiranja ministra, to ćemo odbaciti - kazao je.

Premijer se osvrnuo i na istupe predsjednika Zorana Milanovića s kojim dulje vrijeme nije u dobrim odnosima.

- Već duže ne gledam na TV-u što govori. Moram se osvrnuti na nekoliko teza, ponavlja laži, tvrdi da smo ja ili netko iz Vlade proglasili generale udbašima, to stalno ponavlja, valjda ide logikom da će tisuću puta ponovljena laž postati istina. To odbacujem s indignacijom. Ako je netko od vas to zabilježio, volio bih vidjeti. Nitko tako nešto nije rekao ni mislio. On kao patološki lažov ili izrazito perfidna osoba to stalno ponavlja. Što se tiče njegove ideje da se blokiraju Švedska i Finska u ulasku u NATO-u, to zahtijeva širu elaboraciju. Milanović već mjesecima zastupa proruske stavove, to je više nego jasno, dok još Švedska i Finska nisu izrazili stavove da žele u članstvo NATO saveza, gledajući što se događa s Ukrajinom. Vodile su neutralnu politiku, a u promijenjenim okolnostima žele biti sigurniji. Hrvatska je članica NATO-a. Nisam siguran da bi se nama devedesete dogodile da smo bili u NATO-u. Oni kreiraju političku atmosferu, njihove stranke donose odluke i to je njihov put. Nisam primijetio da je osim Milanovića itko u Paktu protiv članstva i širenja NATO-a. To je specifičnost. Takav stav protiv proširenja je proruski stav, a to je očito on jedini izgovorio, to je za javnost važno, a da o kritikama i ucjenama Ukrajini ne govorim. To je za nas štetno u vanjskopolitičkom sustavu - rekao je premijer.

Komentirao je i odnos predsjednika prema Hrvatima u BiH.

- On je odlazio kao čelnik SDP-a u kampanje Komšiću, držao grlate govore u Sarajevu, koji je onemogućio Hrvatima izbornim inženjeringom da glasaju za svog predstavnika. Da je Komšić dobio više od Džaferovića, Komšić kao Hrvat dobije više članova, to je nemoguće, nema te statistike. On je dobio glasove ljudi koji nisu Hrvati, po postojećem sustavu koji je loš, godinama se zalažemo da se promijeni, loš je za funkcioniranje. Razgovaramo s Bošnjacima, s partnerima u međunarodnoj zajednici argumentirano, održavamo rasprave na Europskom vijeću, zovemo da se EU aktivira, ali vidimo opstrukciju od strane bošnjačkih stranaka. Mi smo nezadovoljni više nego njegovi jataci iz Mosta. Da bi se Zakon promijenio mora proći kroz Parlament BiH, ne možemo ga mi u Hrvatskoj donijeti. Milanović se povezuje s Mostom i Troskotom koji, kada se javio zastupnik HDZ-a Barbarić, onda oni traže povredu poslovnika, smetaju raspravu i Mostovac u Saboru kaže "tko su ti ljudi". Netko tko navodno želi pomoći. To je licemjerstvo koje nam pokazuje da je jedini cilj raditi štetu Vladi i Hrvatima u BiH, siguran sam da će javnost razumjeti kako je to perfidno orkestrirano. Garantiram da sve što izgovara, da to govorimo mi ne bismo imali ovakvu reakciju - rekao je premijer.

Objasnio je što misli kada kaže "perfidnost" prozivajući predsjednika Milanovića.

- Rekao je da će prozvati saborske zastupnike kao izdajnike, to je perfidno. Imali smo situacije kad su države blokirale zemlju, Slovenija neko vrijeme nas, nije bila jedina. Grčka je blokirala Makedoniju... Ovo je pokušaj da se ne blokira BiH, nego treba Finsku i Švedsku da bi se što? Nagnalo Amerikance, Nijemce, Engleze da to poprave? Ova metoda stavlja Hrvatsku u kut, a mi koristimo dijalog i razumijevanje. Problematika Hrvata u BiH traje više od dva desetljeća. Mi smo angažiraniji za prava Hrvata u BiH, a on se sad sjetio... Ovo je neviđeno i nema nikakve veze s ulogom predsjednika u Ustavu, cilj je destabilizacija Hrvatske. Ovo je zloupotreba Hrvata u BiH. Možda ima želju da ni Hrvatska ne ostvari svoje interese - oštro je poručio premijer.

Osvrnuo se i na tijek procesa obnove potresom pogođenih područja.

- Dobili smo puno novca, produljili smo rokove koliko smo mogli, sad svi resori moraju ubrzati proces obnove, to moramo napraviti u još kompliciranijim uvjetima. Ova brutalna agresija je dovela do smrti, raseljenja, rastu cijene energenata, građevinskog materijala, inflacije... Mi smo u ovih pet i pol godina puno napravili. Svi smo htjeli nešto napraviti. Nismo planirali potrese, propala jamstva u brodogradnji, propast Agrokora, susreli smo se s najvećom pandemijom, padom BDP-a... Nabavili smo dovoljno cjepiva, zaštitnu opremu, osigurali jak povratak ekonomije, postali čvrsti i stabilni, donijeli Nacionalnu razvojnu strategiju, završili Pelješki most, kupili borbene avione za koje sam čuo da je to bez veze... A Rafalei lete s američkim i engleskim zrakoplovima na borbenim linijama, sigurno da je to "bez veze". Borimo se protiv korupcije, pomažemo građanima, poljoprivrednicima, ribarima. Sigurno nije dovoljno, ali trudit ćemo se - rekao je.

Potvrdio je da je ministar branitelja Tomo Medved imao rotavirus zbog kojeg je patio od visoke temperature, no uskoro će, kaže, biti dobro.

Ponovio je svoje kritike prema Milanovićevoj politici prema Hrvatima u BiH.

- Žao mi je da zlorabi Hrvate u BiH radi proruskih stavova. Zlorabi ovlasti koje ima sukladno Ustavu, privatizira Hrvatsku vojsku. To je zabrinjavajuće kad netko tko je vrhovni zapovjednik kreira kaos i probleme. Umjesto da bude konstruktivan, uveo je konfuziju, a sad radi sve suprotno od onog kad je bio premijer - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 12:48