POVRATAK VUKA

Milanovića će čuvati Račanov bodyguard kojeg je Karamarko degradirao i prebacio u postaju na Trnju

ZAGREB - Novog hrvatskog premijera Zorana Milanovića čuvat će Goran Vuković Vuk koji je bio i šef osiguranja bivšeg premijera Ivice Račana, doznali smo iz pouzdanih izvora bliskih novom šefu Vlade.

Josipovićev pokušaj

Odluka da upravo Goran Vuković Vuk postane šef Milanovićevog osiguranja donesena je na sastanku u srijedu, kada je Vuković i formalno promijenio radno mjesto.

Vuković je do sada radio u policijskoj postaji Črnomerec, a od srijede je opet djelatnik MUP-ovog Odjela za neposrednu zaštitu koji se bavi osiguranjem štićenih osoba.

Milanovićev poziv da mu bude šef osiguranja za Vuka će velika profesionalna i osobna satisfakcija jer ga je HDZ-ov ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarka degradirao i ponizio. I dok ministar Karamarko sada pakira kofere i odlazi iz MUP-a, Vuk se vraća na staro radno mjesto.

Vuković je zapravo dva puta degradiran. Prvi je put to bilo početkom 2010. godine kada ga je novi predsjednik države Ivo Josipović bezuspješno želio angažirati kao šefa svog osiguranja.

No, ministar Karamarko to nije dopustio tvrdeći kako je Vuk nestručan za posao osiguranja šefa države. Iz MUP-a su tada poručili Josipoviću kako je Vuk u službu došao 2000. po političkim kriterijima, te da zbog toga ne može biti šef njegova osiguranja.

Josipović u startu nije želio popustiti ministru Karamarku tvrdeći kako ima pravo odabrati tko će ga čuvati. Zbog toga Josipović prvih dana svog mandata uopće nije imao službenu zaštitu.

MUP bez komentara

Šef države, međutim, poslije je popustio i dogovorio se s MUP-om, a Vuk je izvisio. Vrlo brzo nakon toga, u svibnju 2010., zajedno s još dvojicom kolega Vuk je prebačen u najnižu policijsku organizacijsku jedinicu, u postaju na Trnju.

Bila je to očigledna degradacija čovjeka koji je od 2000. do 2003. čuvao premijera, a i godinama kasnije radio na poslovima zaštite stranih državnika.

MUP tada nije želio objašnjavati razloge Vukove smjene već su poručili kako “neće komentirati kretanje policijskih službenika po resoru”.

Vuk je u međuvremenu prebačen s Trnja u policijsku postaju Črnomerec, gdje je dočekao poziv novog hrvatskog premijera da mu bude šef osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:49