‘SRITNO!‘

Milanovićev govor na trkalištu Sinjske alke: Predsjednik spominjao Gospu, Kur‘an, Ruse i ‘srpski svet‘

Milanović se posebno zahvalio kolegi Borutu Pahoru što je imao razumijevanje za građenje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Slovenije

Borut Pahor, Zoran Milanović, Miro Bulj

 Duje Klaric/Cropix

Predajem sablju i zlatni prsten tebi Frano Ivkoviću i srebrni prsten i jatagan tvom momku, da ih ponosno pronosite junačkom Cetinskom krajinom i pobjedite i sljedeće godine, kazao je predsjednik Zoran Milanović slavodobitniku Ivkoviću, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Vojvodo, časni sude, narode ponosne cetinske, dalmatinske, hrvatske krajine; Sinju, grade zlatni buzdovane od davnine junački megdane, ti slaviš Alku koja se utkala u genetski kod naroda. Naroda koji ima svoj junački i nježni, marijanski dio, naroda koji slavi Gospu Sinjsku, svoju madonu. Ona je postala čudotvorna ne zato što se na zidinama starog grada ukazala kršćanima ili ako hoćete našima, već upravo suprotno: osmanlijama koji su jurišali na Sinj, a onda je se uplašili i pobjegli. A muslimani štuju Mejremu, jedinu ženu koju spominje Kur‘an, baš kao i kršćani - kazao je Milanović, podsjetivši da je kraj iz kojeg i sam potiče, naseljen iz Rame i Zapadne Hercegovine, "od Livna", ali je tek s Alkom dobio svoj pravi identitet.

image

Rukovanje s premijerom

Ante Cizmic/Cropix
image

Zoran Milanović, Gordan Jandroković, Andrej Plenković

Ante Cizmic/Cropix

- A on je ratnički s jedne, a nježan i sućutan s druge strame - naglasio je Milanović, i dodao da Turci odavno nisu naši neprijatelji i da živimo u sasvim drugim vremenima, ali da ih moli za razumijevanje za status hrvatskog naroda u Bosni.

Milanović se posebno zahvalio kolegi Borutu Pahoru što je imao razumijevanje za građenje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Slovenije i što je doprinuo tome da se između dvije zemlje skloni bodljikava žica koja je bila neugodna za ljude, a pogibeljna za divlje životinje.

image

Borut Pahor i Zoran Milanović

Duje Klaric/Cropix
image

Svečana loža

Ante Cizmic/Cropix
image

Svečana loža

Ante Cizmic/Cropix

- Mi smo za otvorenost među narodima i brisanje nepotrebnih granica između prijateljskih naroda. Dragi prijatelji, mnogi danas spominju svoj svijet. Rusi imaju svoj, a Srbi svoj "svet", a mi ovaj naš: hrvatski i dalmatinski, topao, nasmijan i razdragan. Dobre volje. I možemo biti sretni što je tako stotinama godina. Živjeli, živjela Alka. Sritno! - "zagrmio" je odlično raspoloženi Zoran Milanović.

image

Borut Pahor, Zoran Milanović, Gordan Jandroković

Ante Cizmic/Cropix
image

Gordan Jandroković, Borut Pahor i Zoran Milanović

Duje Klaric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:25