IZNIO PRIJEDLOGE

Milanovićev savjetnik pisao Ćoriću: ‘Moguće je brzo pokrenuti val investicija u male sunčane elektrane‘

Energetska neovisnost i razvoj društva na čistoj i održivoj energiji neprijeporan je nacionalni interes Republike Hrvatske, kaže

Tomislav Ćorić i Julije Domac

 Goran Mehkek/CROPIX

Ravnatelj REGEA-e i savjetnik predsjednika RH Julije Domac u otvorenom pismu ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću iznio je prijedloge za mobiliziranje investicija građana u veće korištenje obnovljivih izvora energije, čija bi provedba mogla pokrenuti val investicija u male sunčane elektrane.

"U okolnostima u kojima se nalazimo, usred energetske krize, velikog povećanja cijene energenata te namjere za žurnim smanjenjem uvoza fosilnih goriva, ali i klimatske krize na koju kao dio globalne zajednice moramo odgovoriti, namjera ovog pisma je ukazati na potrebu i mogućnosti građanske energetike kao bitne sastavnice ukupne energetske transformacije Republike Hrvatske", napisao je Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i posebni savjetnik predsjednika RH za energiju i klimu.

Više nego ikad, poručio je Domac, ovo je trenutak za potpunu i zajedničku suradnju struke i politike, kao i svih političkih opcija zajedno s obzirom da je energetska neovisnost i razvoj društva na čistoj i održivoj energiji neprijeporan nacionalni interes Republike Hrvatske.

Domac je rekao da podržava svaki napor koje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Vlada poduzimaju u tom smjeru, a za ubrzanje razvoja tržišta i "otvaranje vrata" većem sudjelovanju građana u projektima malih sunčanih elektrana na vlastitim krovovima, iznio je i više konkretnih prijedloga, usmjerenih na financijske olakšice i pojednostavljenje procedura.

Oslobađanje od plaćanja PDV-a za sunčane elektrane, trajno otvoreni natječaji za sufinanciranje...

Domac se tako zalaže za oslobađanje ulaganja u građanske sunčane elektrane do 50 kilovata (kW) od plaćanja PDV-a. "Time bi se na jednostavan način omogućio poticaj od 20 posto te pokrenuo val investicija. Ovu mjeru trebalo bi primjenjivati uz istovremeno pojednostavljenje svih procedura za građane", napisao je.

Nadalje, zagovara trajno otvorene natječaje za sufinanciranje građana s jedinstvenom stopom sufinanciranja investicije u sunčane elektrane do 25 posto, umjesto dosadašnjih natječaja, "koji se povremeno i neredovito otvaraju, a prijave vrednuju po kriteriju najbrži prst".

"Predložena jedinstvena stopa sufinanciranja u kombinaciji s prethodnom mjerom bila bi dovoljna za sve kategorije građana", ocijenio je Domac.

Zalaže se i za uspostavljanje dediciranog financijskog mehanizma za investiranje u sunčane elektrane koji bi bio dostupan građanima u obliku povoljnih kredita s niskom kamatnom stopom, (npr. 1-2 posto).

"Time bi se, uz već navedeno oslobađanje od PDV-a te sufinanciranje, omogućilo zatvaranje financijske konstrukcije investicije u vlastitu sunčanu elektranu za veliku većinu građana/kućanstava", napisao je Domac.

Napomenuo je da HBOR putem takvih financijskih mehanizama već godinama podupire energetsku obnovu zgrada javnog sektora, a da bi sad takav mehanizam trebalo uspostaviti u suradnji s poslovnim bankama.

Također, naveo je i potrebu razrade sustava postepene deregulacije cijene električne energije za građane, u primjerenom roku od tri godine ili slično, kojim će se izjednačiti cijena električne energije za sve kategorije potrošača.

Naime, Domac smatra da sadašnji sustav, u kojem građani imaju bitno jeftiniju cijenu energije, ruši isplativost većine ulaganja u sustave obnovljivih izvora energije, kao što su sunčane elektrane, dizalice topline i sl., ali i zahvate povećanja energetske učinkovitosti.

"Promjenu sustava trebala bi pratiti jaka obrazovna i promotivna kampanja, financijski poticaji kao prije navedeni i slični kako bi se građanima pružila prilika da vlastitim ulaganjima smanje izloženost povećanim cijenama energije, ali i dodatni razvoj sustava zaštite socijalno osjetljivih kategorija građana", napisao je Domac.

Smatra da je navedene prijedloge, uz podršku Ministarstva i Vlade, moguće provesti u roku od tri mjeseca. "To bi omogućilo da se u kratkom vremenu pokrene val investicija u male sunčane elektrane i tako osiguraju značajne količine zelene energije na području Hrvatske, na dobrobit svih naših građana", zaključio je Domac, dodajući da je na raspolaganju za svaku suradnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:27