NA TURNEJI

Milanovićev Tour de Croatia 2015.: U 150 dana 49 putovanja

Zoran Milanović priznaje kampanju, ali tvrdi da za razliku od HDZ-a u 2009. godine barem ne fingira rezanje vrpci
Zagreb, 220415.Naplatne kucice Lekenik.Premijer Zoran Milanovic i Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Sinisa Hajdas Doncic prisustvovali su jutros pustanju u promet dionice autoceste A11 Zagreb-Sisak izmedju Busevca i Lekenika.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Krajac Damir / CROPIX

Sva putovanja predsjednika Vlade imaju određenu svrhu, bilo gospodarsku, bilo političku. Ono što je sigurno, ne planiramo ih zbog predizborne kampanje, a to što ih je ove godine mnogo više nego prijašnjih, rezultat je bolje ekonomske klime u Hrvatskoj, odnosno, sve većeg broja investicijskih projekata koji se otvaraju širom zemlje. U većini slučajeva radi se o projektima koje pomaže Vlada i logično je da premijer Zoran Milanović prisustvuje otvaranju višemilijunskih investicija.

Branitelji pa u Baranju

Danas bi Zoran Milanović trebao biti u Baranji, u obilasku kanala Kneževi Vinogradi - Zmajevac, koji je pred dovršetkom. Čim završi prijepodnevni sastanak s pobunjenim braniteljima, predsjednik Vlade kreće na istok države, što pokazuje koliko je važno sudjelovanje na baranjskom događaju. “To je važna investicija za tamošnje ljude”, reći će sugovornik iz Vlade, i dodati: “A ako nam to malo podigne rejting, zašto bismo se bunili”.

Izbori će dati konačan odgovor, ali analiza premijerovih ovogodišnjih aktivnosti pokazuje da je Milanović već duboko na svojevrsnom Touru de Croatia. Kneževi vinogradi su 42. lokacija koju je obišao u malo manje od 150 dana.

Statistika Vlade

Prema podacima iz Vlade, Milanović je u 2015. godini posjetio čak 41 grad i mjesto u Hrvatskoj, plus još osam službenih putova u inozemstvo. A to je samo državnički dio njegovog angažmana u koji ne ulaze stranačke aktivnosti, koje su također vrlo česte.

U političko-marketinškom smislu, kudikamo su važniji Milanovićevi sve češći susreti s građanima, što bi za političara trebao biti redoviti posao, ali šef Vlade prema svojem psihološkom profilu, baš i nije druželjubiva osoba. Sada se to stubokom mijenja.

Može se reći da je vrijeme Milanovićevih domaćih putovanja počelo teći od 23. siječnja u Puli prilikom otvaranja radova na izgradnji tamošnje nove Opće bolnice.

Prije lokalnih izbora 2013. Milanović je priznao “kako treba biti pošten i reći da je ovo sada dio kampanje, makar ni u približnoj mjeri kao što je to bilo 2009., kada su ministri bivše HDZ-ove Vlade dolazili i na “fingirana rezanja vrpce”.

Ali kada je 22. travnja 2015. prilikom obilaska dionice autoceste Buševac - Lekenik, suočen s novinarskim pitanjem kako to da se predomislio u odnosu na prijašnje najave da neće “rezati vrpce”, Milanović je kazao kako je riječ “o realnom otvaranju bez poziranja”.

Manje u inozemstvo

Milanović je u 2014. često odlazio u inozemstvo i u medijima se otvaralo pitanje svrhovitosti. Tako je zbog sastanaka Europskog vijeća u Bruxelles putovao osam puta, zbog čega je Belgija bila država u koju je najviše dolazio. Prošle godine je čak tri puta posjetio Bosnu i Hercegovinu, a od ostalih država u široj regiji išao je u Sloveniju, Makedoniju, Italiju, Austriju i Albaniju. Usto je posjetio SAD, Brazil, Novi Zeland, Australiju, Veliku Britaniju, Njemačku, Češku i Turkmenistan. U dosadašnjem dijelu 2015. premijerov inozemni angažman prilično se prorijedio. Osim tri boravka u Bruxellesu, još je išao u Sloveniju, Estoniju, Austriju, Latviju i Kazahstan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:35