NOVI SUKOB

Milanovićev uvjet Vladi: ‘Markić neće na čelo SOA-e dok se ne riješi njegova uloga oko Turudića‘

Stav predsjednika je da se prije razgovora o imenu šefa SOA-e mora provesti analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Turudića

Ivan Turudić, Zoran Milanović i Andrej Plenković

 Vesna Veselić/Jutarnji list

Na pomolu je novi žestoki sukob predsjednika Republike i premijera, ovaj put oko imenovanja ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije. Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da Vlada prihvaća prijedlog predsjednika Republike da za načelnika Glavnog stožera bude imenovan general Tihomir Kundid, ali i da u Vladi očekuju da predsjednik Republike prihvati Vladin prijedlog koji će doći u sljedećem razdoblju, o ponovnom imenovanju Daniela Markića za čelnog čovjeka Sigurnosno-obavještajne agencije.

Detaljna analiza

Ubrzo je u obliku priopćenja stigao žestoki odgovor iz Ureda predsjednika.

"Predsjednik Vlade u četvrtak je govorio o navodnom dogovoru oko imenovanja ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije. Obavještavamo javnost kako u ovom trenutku ne postoji dogovor oko imenovanja ravnatelja SOA-e. Stav je Predsjednika Republike kako se prije bilo kakvog razgovora o imenu ravnatelja SOA-e mora provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost Glavnog državnog odvjetnika i prema potrebi provesti promjene kako u unutarnjoj organizaciji SOA-e, tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije. Tek nakon provođenja spomenutog može se razgovarati o imenu ravnatelja SOA-e čiji mandat traje do 6. svibnja 2024. godine. Takav stav Predsjednika Republike ne samo da je već više puta javno izrečen, nego je jasno iznesen i predstavnicima Vlade RH", stoji u priopćenju.

Milanović je time jasno poručio da prije imenovanja ravnatelja želi raščistiti ulogu SOA-e u slučaju sigurnosne provjere Ivana Turudića iz 2019. godine.

image

Daniel Markić

Damir Krajac/Cropix

Naime, SOA je 2015. utvrdila da se Turudić kao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu potajno sastao sa Zdravkom Mamićem, koji je u tom trenutku bio osumnjičenik u postupku zbog izvlačenja novca iz Dinama, zbog čega je danas pravomoćno osuđen. SOA je tad, po nalogu USKOK-a, tajno pratila Mamića te utvrdila da se u tri navrata tajno sastajao s Turudićem. Iako je SOA to utvrdila i o tome sastavila pismeni izvještaj, on nije bio zapreka za pozitivno mišljenje SOA-e u novoj Turudićevoj sigurnosnoj provjeri četiri godine poslije.

Predsjednik je tako u četvrtak jasno poručio da neće pristati na ponovno imenovanje Markića na čelo Agencije dok se ne utvrdi njegova eventualna odgovornost u slučaju Mamić - Turudić.

Plenković je u četvrtak direktno priznao da je prilikom razgovora o novom načelniku Glavnog stožera ministar obrane Ivan Anušić u ime Vlade predstavnicima Ureda predsjednika ponudio rješavanje kadrovskih pitanja u paketu po principu - Vlada prihvaća predsjednikova kandidata za načelnika Glavnog stožera, a predsjednik prihvaća Vladina kandidata za ravnatelja SOA-e. Kako neslužbeno doznajemo, na Pantovčaku su prvo prihvatili taj prijedlog te je još prije približno deset dana usuglašeno imenovanje generala Kundida za načelnika. No nakon nekoliko dana, iz Ureda predsjednika stigle su informacije da ne pristaju na takav dogovor i da ova imenovanja ne žele rješavati u paketu. Prema našim informacijama, dogovor je da će se o tome i dalje razgovarati. No nakon ovog priopćenja, teško da više ima prostora za neke razgovore o "paket-imenovanju".

Sjednica Odbora

Daniel Markić na čelu je SOA-e već gotovo osam godina. Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, ista osoba može neograničeni broj puta biti imenovana na čelo Agencije.

Milanović je u priopćenju pozdravio odluku Vlade da predloži generala Kundida za načelnika Glavnog stožera te je pozvao sve sudionike u procesu biranja načelnika na žurno postupanje budući da je sadašnjem načelniku, admiralu Robertu Hranju, mandat istekao u četvrtak u ponoć, a kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje Oružanih snaga. Iz Vlade je u četvrtak popodne upućen saborskom Odboru za obranu prijedlog za imenovanje Kundida, a sjednica Odbora održat će se u petak s početkom u 10 sati. Nakon što članovi Odbora daju svoje mišljenje, predsjednik Republike potpisuje odluku. General Kundid na mjesto načelnika Glavnog stožera dolazi s mjesta zapovjednika Kopnene vojske, na koje je imenovan prije nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:26