REAKCIJE NE PRESTAJU

Milanovićev verbalni rat: Kako u oporbi gledaju na bujicu uvreda i prozivki šefa države

Zavjet šutnje na Iblerovom trgu: Vujiću žalosna, a Benčiću nekonstruktivna svađa, za Holy predsjednik se naginje prema desnici
Zoran Milanović
 Matija Djanjesic/CROPIX

Kako na bujicu prozivki, uvreda i teških optužbi predsjednika Republike Zorana Milanovića na račun premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, HDZ-ova veterana Vladimira Šeksa, predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i brojnih drugih javnih osoba, a sve u povodu (ne)izbora dr. Zlate Đurđević, predstojnice Katedre za kazneno procesno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu za predsjednicu Vrhovnog suda, gledaju u oporbi, posebno u SDP-u? Komunicira li Milanović prave stvari na pravi način i hoće li se to, i kako, odraziti na rejting oporbe?

Na dva vrlo jednostavna pitanja u SDP-u, stranci koja je poznata po tome što se njezini članovi ne ustručavaju iznositi svoje mišljenje, bilo je vrlo teško dobiti odgovore. Još se nije dogodilo da toliko SDP-ovaca, i to pripadnika različitih struja, odbije dati bilo kakav komentar.

Otvara važna pitanja

Oglasio se predsjednik stranke, Peđa Grbin, koji se ograđuje od Milanovićeva stila i rječnika, ali brani sadržaj.

- Ako govorimo o sadržaju ogoljenom od osebujnog stila, ne vidim ništa sporno u tome da predsjednik Republike govori o pojavama i radu bilo kojeg političara u Hrvatskoj. Dapače - kaže Grbin. Na pitanje nameće li Milanović prave teme, odgovara da "ako politička stranka prvostupanjski osuđena za korupciju kojoj se predmet nalazi na Vrhovnom sudu opstruira izbor predsjednice Vrhovnog suda, onda je to prvorazredna politička tema".

Grbin se osvrnuo i na poziv premijera Plenkovića da komentira Milanovićev nastup i pitao je li njegovo stajalište o Milanovićevim izjavama važnije od činjenice da je sustav cijepljenja u kolapsu, da 22 bolnice imaju ograničenje u nabavi lijekova.

Predsjednika SDP-a pitali smo što misli o pokretanju Milanovićeva opoziva.

- Ako netko smatra da postoje razlozi za to, a politički je akter, neka ih formulira pa ćemo razgovarati o njima. Dotad je to samo birtijaško naklapanje. A predsjednik Vlade nije na čelu Norveške da se brine o tome što ja govorim ili mislim, nego je na čelu Hrvatske prepune problema u gospodarstvu, zdravstvu, pravosuđu, pa bi bio red da se nekima od njih počne i baviti - poručio je Grbin koji smatra da Milanović otvara određena važna pitanja.

- Bio bih, doduše, sretniji kad bi se malo više koncentrirao, a ne osvrtao baš na svakog. Ali opet, to je stvar njegova stila, da ne kažem i karaktera. Nama u SDP-u to ne predstavlja problem - kaže predsjednik SDP-a. Slično govori i SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, Joško Klisović.

- Predsjednik Republike vodi državnu politiku, on nije član SDP-a i to nema što koristiti ili štetiti SDP-u. Peđa, ja i drugi saborski zastupnici potezali smo u Saboru pitanja pravosuđa, njegove reforme, i nikad to nije izazvalo takav interes javnosti i medija kao što je sad kad je to potegnuo predsjednik - rekao je Klisović dodajući da svatko odabire svoj stil, način na koji će prenijeti poruku, a njegov način je znatno drukčiji od Milanovićeva.

- Njegova stara boljka. On je u biti u pravu kad govorimo o tome da bi na poziciju čelne osobe Vrhovnog suda trebala doći osoba koja nije umrežena s različitim klijentelističkim interesima. Zlata Đurđević je dobar odabir, ali njegov način provedbe politike i način komunikacije doveo je u veliko pitanje njegove pozitivne namjere vezane za pravosuđe. Ne znam zašto to radi i što mu se u zadnje vrijeme događa i kakve možda ima pozadinske informacije - kaže bivša SDP-ovka i bivša ministrica u Milanovićevoj Vladi, Mirela Holy. Dodaje da Milanović u posljednje vrijeme sve više pokazuje intenciju da inklinira populističkom i desnom biračkom tijelu koje mu aplaudira, ali kod dijela lijevih birača nailazi na neodobravanje.

- Nisam sigurna da to škodi SDP-u, ali će dugoročno škoditi njemu - kaže Holy.

- Žalosno je kako razgovaraju glavni predstavnici vlasti u Hrvatskoj. Ništa više od toga neću reći - rekao je Antun Vujić.

Ne štete mu

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš koja je više puta izlazila na izbore sa SDP-om i surađivala s Milanovićem, o njegovu istupu govori slično kao i SDP-ovci koji su komentirali predsjednikove istupe.

- Milanović oduvijek, još otkad je bio premijer, ima specifičan stil komunikacije. Mislim da je to pretjerano i da predsjednik države ne treba na taj način razgovarati s predsjednikom Sabora. To nije primjerno za javni prostor - kaže Mrak Taritaš i ukazuje na istraživanja javnog mijenja koja pokazuju da takvi istupi ne štete Milanoviću, a misli da ne štete ni oporbi.

- Nije dobro da se na ovakav način govori o predsjedniku Vrhovnog suda. HDZ ne želi Zlatu Đurđević i mogli su to jasno reći, ali za to nisu imali snage i volje, nego su se skrivali iza zakona - kaže Mrak Taritaš.

Sandra Benčić iz platforme Možemo! kaže da se između Milanovića i predsjednika Sabora Jandrokovića vodi borba koja nije konstruktivna i oni u tome ne žele sudjelovati.

- Ne vidimo da će razriješiti ključne probleme, a mi želimo rješenja za unapređenje pravosuđa. No svjesni smo da toga neće biti dok je HDZ na vlasti - zaključila je Benčić.

Rekli su

Nikola Grmoja (Most): Plenković je upravo sve vas koji se ne slažete s inicijativom udbaškog suradnika i štetočine Vladimira Šeksa za opoziv PRH nazvao talogom društvenih mreža! Most nije podržao Milanovića niti je bio naš izbor, ali sigurno nećemo smjenjivati predsjednika jer je prozvao Plenkovićeva vjernog koalicijskog partnera Milorada, posebno ne na inicijativu Šeksa, Bačića i Šeparovića, klike koja je okupirala naše pravosuđe.

Stjepo Bartulica (DP): Plenkovićevu izjavu o mogućem opozivu predsjednika treba staviti na svoje mjesto. Prvo, stalno ističe stabilnost kao glavno postignuće, a sad, u vrijeme teške krize, ide na rušenje izabranog predsjednika. Drugo, HDZ sustavno uništava hrvatske institucije i glavni je generator korupcije i siromaštva u Hrvatskoj, a sad glume zgražanje zbog obračuna Milanovića s Pupovcem. Treće, žalosno je da je jedan Šeks i dalje čimbenik u našoj politici.

Hrvoje Zekanović (Suverenisti): Od početka se ne slažemo s politikom koju Milanović provodi kao predsjednik i koju je provodio kao premijer, no mora mu se priznati da je na pravi način ”oprao” Pupovca. Ali nemojmo zaboraviti njegov stav prema HOS-u, Istanbulskoj konvenciji ili Zakonu o životnom partnerstvu kojim je izigrao volju građana iskazanu na referendumu.

Vladimir Šeks: 'Opoziv je moj osobni stav, a ne stav stranke'

Andrej Plenković i Gordan Jandroković u ponedjeljak su komentirali i izjave Vladimira Šeksa koji je u nedjelju izjavio kako su se, što se tiče predsjednika Zorana Milanovića, stekli uvjeti za njegov opoziv, a da bi prvo pokrenuo postupak njegove privremene spriječenosti. Obojica su ustvrdili da se radio o Šeksovu osobnom stavu. Plenković je tako na upit novinara što misli o postupku privremene spriječenosti uzvratio:

- Ništa ne mislim. Gospodin Šeks je govorio u svoje ime. Jandroković je rekao da se o tome u stranci nije razgovaralo.

- To je stav Vladimira Šeksa koji je on iznio očito iziritiran onime što je Milanović o njemu govorio - rekao je Jandroković.

I Vladimir Šeks nam je u ponedjeljak na naš upit o tome rekao da je to njegov osobni stav, a ne stav stranke te da je to ponovio u više navrata. (Rozita Vuković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:54