ODGOVOR PLENKOVIĆA

‘Milanovićeva tirada nastala je pod utjecajem juga, optužbe su besprizorne. Ako kani ići u velike sukobe...‘

‘U zadnjih godinu i pol dana nisam sudjelovao u bilo kojem napredovanju, razrješenju ili bilo kojem drugom segmentu koji se tiče časnika vojske‘
Andrej Plenković
 Olivier HOSLET/POOL/AFP

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je današnji istup predsjednika Republike u vezi s umirovljenjem zapovjednika Počasno zaštitne bojne bio pod “utjecajem juga”.

“Ova tirada kojoj smo danas svjedočili vjerojatno je zbog juga, očito je veliki utjecaj juga, tu nema nikakve dileme, ta jedna nakupina teških optužbi i insinuacija jednostavno je besprizorna, neprimjerena, netočna. Ako on kani ponovno ići u nekakve velike sukobe, neke prijetnje, to ćemo otresti s revera kao prije neki dan tako, da se tu ne sekiram”, rekao je Plenković.

“Stari Dubrovčani kažu da kada je jugo, južina, šiloko, nije dobro donositi neke odluke niti nešto puno vijećati”, dodao je Plenković.

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u četvrtak premijeru Andreju Plenkoviću da "obuzda svog jarana", pritom misleći na ministra obrane Marija Banožića zbog njegove odluke o umirovljenju zapovjednika Počasno zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula.

Milanović je u Baćinu ustvrdio da je premijer Plenković ministrov "politički skrbnik" i da zbog prijevremenog umirovljenja Burčula nema sukob s Banožićem, ali i poručio kako vojsci garantira da će biti zaštićena od "zuluma i šikaniranja".

Plenković to odbacuje i kaže da se u pitanja promicanja, umirovljenja ili odlikovanja časnika HV-a nije nikad miješao niti će se miješati te uputio predsjednika Milanovića da razgovora s ministrom obrane Mario Banožićem.

Rekao je da je Milanović mogao u svakom trenutku nazvati ako postoji neko bitno pitanje koje treba riješiti, ali da takvih kontakata nije bilo.

Što se tiče Milanovićeve najave da će tražiti sastanak vijeća za obranu zbog zabrinjavajućeg materijalnog stanja u oružanim snagama, Plenković je rekao da “može razgovarati o čemu god želi”.

Dodao je da ne dopušta da mu netko docira tko daje više za Hrvatsku vojsku, ističući da je stečevina ove vlade u pogledu onoga što je učinila za oružane snage golema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:26