UTRKA ZA PREDSJEDNIČKU POZICIJU

MILANOVIĆEVE IZJAVE NISU NAJBOLJE SJELE DRUŠTVU U VLADI 'Jednostavno - jadno'

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

- Imamo predsjednicu bez karaktera, predsjednicu bez identiteta, predsjednicu koja nas sramoti - kazao je u intervjuu tjedna N1 televiziji SDP-ov kandidat za predsjednika države Zoran Milanović, koji je u sat i pol razgovora s novinarkom Natašom Božić govorio o tome zašto želi postati predsjednik države, iznio niz kritika na Vladu Andreja Plenkovića te zaključio kako je Plenković osobno odgovoran za odgodu ulaska Hrvatske u Schengen.

Kazao je i da HDZ u ovome trenutku drži sve poluge vlasti, “a kad god je HDZ držao sve poluge u državi, Hrvatskoj nije bilo dobro”.

- Ponovno serija Milanovićevih laži i besramnih podmetanja koja vrvi gubitničkim kompleksom, neznanjem i glumatanjem o europskim zbivanjima te jalom i ljubomorom na snažan današnji međunarodni položaj Hrvatske - uslijedila je reakcija je iz Vlade na Milanovićeve zaključke kako se premijer zamjerio moćnim europskim državama, što će nam se osvetiti.

‘Očajna SDP-ova vlada’

- Iz iskustva sam vidio što će se dogoditi Hrvatskoj nakon one politike tijekom dijeljenja funkcija u Europskoj komisiji. Neke od tih država neće zaboraviti što smo radili, kako smo rušili njihove kandidate, a naš cilj nije zbrinuti Plenkovića i Šuicu u Bruxellesu, naš cilj je Schengen. Sada ćemo vidjeti kako će nam se to obiti o glavu - rekao je Milanović.

Spomenuo je i da je, dok je bio premijer, znao biti grub u svojim izjavama, pa ustvrdio da je sve to “bečka” ili “konfucijanska” škola u odnosu na ponašanje aktualnog premijera Andreja Plenkovića.

Takve izjave u Vladi objašnjavaju time što je Milanović kao bivši premijer kivan na današnji bolji međunarodni položaj Hrvatske. - Takav položaj nije mogao ni sanjati u vrijeme očajne SDP-ove Vlade koju je vodio. Jednostavno - jadno - kratko su mu poručili s Markova trga.

Glavnina Milanovićevih kritika ipak je išla na adresu aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. - Predsjednik je dioničar jedne vrlo neopipljive, eluzivne kategorije, imaš autoritet i ugled ili ga nemaš. Ovo je za mene degradacija uloge, nazvao bih to cirkusom, kad ne bih imao respekta za cirkus. Ovo je jedna loša reality komedija i to treba dokinuti - kazao je Milanović i zaključio da nas predsjednica sramoti.

Na opasku voditeljice da on ne pjeva u javnosti, Milanović je odgovorio kako je svjestan svojih glasovnih ograničenja i dodao kako “ovo nije ‘Ljubav na selu’, nego nešto ozbiljnije”. Govora je bilo i o imovinskoj kartici HDZ-ove europarlamentarke i kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije Dubravke Šuice.

- Ljudi propituju odakle jednoj profesorici iz dubrovačke gimnazije ogromna imovina - rekao je Milanović, dodavši da Sunčana Glavak, koja ga je u Saboru prozivala da i on objavi imovinsku karticu i zaradu od konzultantskih poslova, zapravo nestrpljivo čeka da Šuica izađe iz Parlamenta, kako bi ona mogla zasjesti na njezino mjesto.

Perković

Pokušao je objasniti zašto on ne objavljuje tko su mu bili klijenti u protekle dvije i pol godine od kada je izašao iz politike i otvorio konzultantsku firmu. - Ja sam izrazito transparentan, ali nemam pravo prekršiti svoju pravnu obvezu prema klijentima. Nisam radio za javni sektor, nisam radio za strane vlade, a i da jesam, kako im mogu vratiti uslugu kao predsjednik države? Nikako. Kao premijer? Na sto milijuna načina - rekao je Milanović te naveo da u slučaju Šuice govorimo o imovini od pet milijuna eura, dok je njegova zarada nekoliko stotina tisuća kuna.

Tijekom intervjua bilo je govora i o vanjskoj politici i ponovo je bio vrlo kritičan prema aktualnoj predsjednici. Inicijativu tri mora, za koju se zalaže, nazvao je glupošću. - Što imamo mi od toga? Mi smo slavenska zemlja koja je imanentno pomorska, ne želim njihove probleme, nije mi Rusija susjed. Ne petljaj se tamo gdje ti nije mjesto i pjevaj pjesme ljubavne, a ne borbene - rekao je Milanović. Upitan je bio i slučaj Josipa Perkovića, koji je u vrijeme mandata njegove Vlade izručen Njemačkoj zbog ubojstva hrvatskog emigranta.

- Ja tog čovjeka nit znam niti mi što znači. Znam mu sina, koji mi je bio kolega. Bestijalno iživljavanje nad čovjekom mi je mizerno. Tako ga olako gurati u ruke tuđeg pravosuđa, zašto? Sudite mu u Hrvatskoj. Perković je splet okolnosti ulaska Hrvatske u EU kad je Hrvatska morala srediti čitav niz zakona. Ispalo je da bi se Perković mogao spasiti od izručenja. Na kraju su izručeni, voljom pojedinih sudaca, protivno hrvatskom zakonu. Dosta sam političke štete pretrpio zbog toga, zbog čovjeka kojega ne poznajem - kazao je Milanović.

Iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nisu željeli reagirati na Milanovićeve izjave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:53