PORUKA S PANTOVČAKA

Milanovićevo pismo Plenkoviću: ‘Postupak Vlade je neprihvatljiv. Ne jamče se prava Hrvata u BiH‘

Predsjednik je uvjeren kako je zaštita konstitutivnosti i prava Hrvata u BiH strateški nacionalni interes Republike Hrvatske

Zoran Milanović i Andrej Plenković

 Tom Dubravec/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je danas pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću zbog propusta Vlade RH u postupku donošenja Zaključaka Vijeća Europske unije o proširenju i Procesu stabilizacije i pridruživanja, a usvojenih jučer u Bruxellesu.

Priopćenje iz Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti.

'Predsjednik Milanović je u pismu izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim Zaključcima Vijeća EU jer se njima ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda. Postupak Vlade RH, koja je dala suglasnost na Zaključke Vijeća EU, neprihvatljiv je predsjedniku Milanoviću, pogotovo zato što je na taj način odstupila i od stavova usuglašenih i prihvaćenih na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Predsjednik Milanović smatra kako Vlada Republike Hrvatske, kao punopravne članice EU, nije smjela podržati Zaključke Vijeća EU koji ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda.

Uvjeren kako je zaštita konstitutivnosti i prava Hrvata u BiH ujedno strateški nacionalni interes Republike Hrvatske, predsjednik Milanović upozorio je predsjednika Vlade RH kako Republika Hrvatska ubuduće ne može podržati ni jedan zajednički dokument organizacija kojih je Republika Hrvatska članica, a koji neće sadržavati temeljne elemente zaštite Hrvata u Bosni i Hercegovini kao što su konstitutivnost i legitimna zastupljenost u tijelima vlasti. Jedino tako može se zaštititi i nacionalni interes Republike Hrvatske', stoji između ostalog u pismu predsjednika Milanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2022 23:44