STAV PREDSJEDNIKA IDS-A

Miletić: Istanbulska konvencija je civilizacijsko pitanje

Boris Miletić
 Goran Sebelic / HANZA MEDIA

Predsjednik IDS-a Boris Miletić rekao je u ponedjeljak kako je Istanbulska konvencija civilizacijsko pitanje, da to ne bi trebalo biti političko pitanje postavljeno na način na koji je postavljeno te je poručio kako ne bi trebalo biti onih koji se protive sprječavanju nasilja nad ženama.

"I neke izrazito katoličke zemlje poput Italije ili Španjolske su ratificirale tu Konvenciju bez ikakvih problema pa držim da i naši vjernici sa samom Konvencijom ne bi trebali imati problema", rekao je Miletić u 'Oporbenom zarezu' Hrvatskog radija.

Kometirajući interpretativnu izjavu koja prati Konvenciju Miletić je rekao kako misli da ona ide u smjeru toga da se razuvjere oni koji su imali određene sumnje i skepse prema njoj.

Na pitanje boji li se nametanja rodne ideologije, odgovorio je kako je to pokušaj ne bi li se Konvecija okrenula u posve drugom smjeru. "To uopće nije tako. U njoj se govori o sprječavanju nasilja kojeg danas ima. Svatko tko želi proučiti sam dokument ima ga na webu pa može vidjeti da to nije tema same Konvencije", poručio je čelnik IDS-a.

Na pitanje o umješanosti crkve po toj temi u odnose unutar vladajućeg HDZ-a Miletić je rekao: "Kad govorimo o utjecaju crkve i rečenicama izrečenim od pojedinaca, iako ni tu ne bih želio generalizirati, mislim da bi bilo puno bolje poslušati što kršćanski nauk uči, a to je da budemo dobri jedni prema drugima, da se poštujemo, da širimo ljubav, a ne nasilje", rekao je.

Papa Franjo se, ističe šef IDS-a, zalaže za približavanje Crkve vjernicima, a takve izjave pojedinaca, smatra Miletić, dovode do "odljeva vjernika".

Drago mu je, kaže, što su upravo IDS i Glas temu Istanbulske konvencije nametnuli na nacionalnu razinu.

Na pitanje kako nije bio toliko glasan kritičar kada Konvenciju nije ratificirala SDP-ova vlada s kojom je IDS sudjelovao u vlasti, Miletić se složio kako "treba biti i samokritičan", no opravdao se kako je njegova stranka u toj vladi "bila zadužena za resor turizma" kojeg su, smatra, dobro odradili.

Nitko ne bi trebao zagovarati prijevremene izbore

Upitan o nagađanjima o prijevremenim parlamentarnim izborima, šef IDS-a je rekao kako je to stvar samog premijera no i dodao kako nikome, posebno u gospodarstvu, ne bi opet 'legla' tema prijevremenih parlamentarnih izbora.

"Nitko ne bi, po meni, trebao zagovarati prijevremene izbore, ali ako većina nije stabilna onda je puno manja šteta i trošak ići u izbore", zaključio je Miletić.

O tome je li njegova stranka spremna za izbore Miletić je uzvratio kako je IDS "stabilna politička stranka te jedna od najstabilinijih, vjerodostojnih i dosljednijih stranaka" koja već više do dva i pol desetljeća ima stabilnu podršku svog biračkog tijela.

Bilo bi korisno da SDP riješi svoje unutarstranačke probleme

O spremnosti oporbe za izbore Miletić je rekao kako "unutar SDP-a postoje očito određeni problemi te bi i za državu i za njih bilo korisno da te probleme riješe i počnu se baviti temema važnim za državu".

Na pitanje o mogućoj velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a te koja bi ih nužda natjerala u takvu koaliciju uzvratio je kako ne zna na koji bi način SDP mogao surađivati s HDZ-om jer je to, kaže, potpuno različiti svjetonazor.

Stranke Glas, Pametno i IDS, kaže Miletić, rade na kvalitetnom programu za Hrvatsku liberalnog svjetonazora.

Oštro je odbacio mogućnost da jedna od te tri stranke "pomogne" HDZ-u u vlasti.

"Mi sa strankama desnice ne koaliramo i naš stav je tu jasan. Upravo vjerodostojnost u politici je jako bitna", zaključio je Miletić.

Nemamo jasne vanjske politike

Miletić je kometirao i hrvatsku vanjsku politiku u ozračju odnosa predsjednice republike Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića.

"Mi nemamo jasnu vanjsku politiku. Ukoliko znamo da premijer ide u jednom, a predsjednica u drugom smjeru, onda bi se prvo oni trebali međusobno dogovoriti i imati zajednički stav prema vani", ustvrdio je Miletić.

O tome je li predsjednica pogriješila pozvavši čelnika Ruske Federacije Vladimira Putina u Hrvatsku Miletić je kazao kako se najprije trebala o toj temi konzultirati s premijerom. "To je trebao biti zajednički stav hrvatske vanjske politike, ne ureda premijera ili ureda predsjednice", poručio je čelnik IDS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:07