KRIZA U IDS-u

Miletić o prebrojavanju nevažećih listića: ‘To je pritisak na izborna tijela, čista manipulacija‘

- Shvatili smo poruku građana, moramo i hoćemo se mijenjati i napravit ćemo temeljitu analizu izbora, rekao je Boris Miletić
Boris Miletić
 Mirko Ferlin/Cropix

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kazao je danas kako je prebrojavanje nevažećih listića sa strane SDP-a i njegova protukandidata na lokalnim izborima Danijela Ferića u zadnja dva dana pritisak na izborna tijela i da će zato IDS podnijeti prigovor. Također, u svom je današnjem obraćanju ponovio da IDS nije zadovoljan izbornim rezultatima i da je njegov mandat na raspolaganju, ali da će o svemu stranka odlučivati nakon što se završi izborni proces.

- IDS je osvojio županiju sa stabilnom većinom u županijskoj skupštini. Osvojili smo 5 gradova i 13 općina te smo pobijedili u utrci za istarskog župana. I u susjednoj Primorsko-goranskoj županiji pobijedili smo u koaliciji s SDP-om, PGS-om, HSU-i HSS-om. IDS uoči svakih izbora pred sebe stavlja visoke ciljeve i činjenica je da su ovi rezultati ispod naših očekivanja i mogućnosti. Vremena se mijenjaju i na nama je da se prilagodimo. Shvatili smo poruku građana, moramo i hoćemo se mijenjati i napravit ćemo temeljitu analizu izbora. Provest ćemo temeljitu raspravu na svim tijelima naše stranke, od predsjedništva do savjeta i donijet ćemo potrebne zaključke. Ali sam siguran da ćemo iz svega izaći još jači. Nastavno na temu koju potencira moj protukandidat Danijel Ferić. Radi se o pritisku na izborna tijela. Njegova argumentacija temeljena na broju nevažećih listića je čista manipulacija, kazao je Miletić.

Dodao je da je nevažećih listića bilo u svim općinama i gradovima i županijama, a u nekima u većem postotku nego u Istri kao primjerice u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Varaždinskoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji.

- IDS nema ništa protiv da se glasovi prebroje, pa čak i ako treba 100 puta, međutim Ferić oko tog prebrojavanja vrši očiti pritisak na izborna tijela što je nedopustivo i postaje opasno jer se utječe na državna tijela. I IDS će uputiti prigovori kako bi se zaštitila volja birača. Jer ako ste spremni dovesti u pitanje regularnost izbora kao temeljni institut demokracije, onda se time dodatno srozava ugled svih institucija ove države, kazao je Miletić. Dodao je da su na biračkim mjestima bili promatrači svih stranaka i da nije bilo nikakvih prigovora.

- Znam da taj koji gubi ima se pravo ljutiti, ali vrijeme je da krenemo dalje i da izborne podjele ostavimo iza nas, kazao je. Ponovio je da je mandat na raspolaganje.

- Ja iza svojih riječi stojim. Držim da IDS ima više snage i mogućnosti nego je to pokazao izborni rezultat. Moralno je od mene kao predsjednika stranke da stavim mandat na raspolaganje. Hajdemo pričekati da se okonča ovaj proces izbora. O tome, hoću li ostati predsjednik IDS-a neka odlučuju tijela stranke, ona imaju više članova i svatko ima sove pravo donijeti svoju odluku i presuditi. Nemojmo unaprijed govoriti što će i kao će biti, kazao je Miletić. Na pitanje ima li i dalje volje i želje biti predsjednik stranke, kazao je da to u ovom trenu nije bitno.

Komentirao je i činjenicu da je između dva izborna kruga „izgubio” čak 12 tisuća glasova.

- U drugim krugu se javio značajna broj protestnih glasova. Jako malo glasova mi je nedostajalo da prođem u prvom krugu. U onim sredinama gdje smo u prvo krugu gdje smo pobijedili, poput Labina, Poreča, Rovinja i Novigrada i Buja, bilo je puno teže motivirati građane da se odazovu izborima. Građani prije svega gledaju na lokalnim izborima izabrati gradonačelnike i načelnike, a kao je to bilo završeno, bilo je teško motivirati građane na odaziv. Odaziv puno govori, zaključio je Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:33