RASPRAVA U SABORU

Miletić o sankcijama Rusiji: ‘Nije mi jasno nad kime su tu uvedene restrikcije i tko je tu ‘fasovao‘‘

U slobodnim govorima danas se u Saboru, između ostalog, raspravljalo o autocestama, sucima, lokalnim temama...

Marin Miletić

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnicu u ponedjeljak su se u slobodnim govorima na početku sjednice dotaknuli raznih tema, od lokalnih do nacionalnih, kritizirajući vlast za propuste.

Natalija Martinčević (Klub zastupnika HSLS-a i Reformista) prigovorila je zbog radova na autocestama usred turističke sezone, kao i zbog gužvi na naplatnim kućicama jer još uvijek nije uveden elektronički sustav naplate.

Za uvođenje elektroničkog sustava Hrvatska je dobila europska sredstva i trebao je biti u funkciji do kraja prošle godine, kazala je Martinčević i pozvala nadležno ministarstvo da ga odmah uvede.

Nezavisnoj zastupnici Karolini Vidović Krišto zasmetala je "klevetnička kampanja pojedinih medija" protiv predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića nakon što je razriješio suce Damira Kosa i Marina Mrčelu njihovih funkcija unutar Vrhovnog suda.

„Da su suci Mrčela i Kos opće suci jest poraz za pravdu i uvreda svim temeljnim vrijednostima Europske unije”, ocijenila je Vidović Krišto navodeći da je riječ o osobama koje su karijere sudaca započele kao „perspektivni komunistički izvršitelji”.

„Ti ljudi nemaju profesionalne etičnosti – oni su jednostavno izvršitelji moćnika, neovisno kako se ti moćnici zvali”, kazala je.

Pulski Muzil propada

Istovremeno, dodala je, na stup srama pribija se sudac Dobronić koji je sucem postao 1996. godine, koji nije imao „komunističku socijalizaciju”, te je presudom u slučaju Franak dokazao da za njega ne postoje moćnici, već zakoni.

Zastupnik IDS-a Marin Lerotić ukazao je na propadanje državne imovine, konkretno pulskog poluotoka Muzila, koji se prostire na 180 hektara. Istaknuo je da je prošlo 15 godina otkad je to područje napustila vojska, a od 2007.godine ta površina zjapi prazna i propada.

„Riječ je o području koje može upiti preko milijardu kuna investicija, nova radna mjesta, turističke i kulturne sadržaje od kojih bi svi imali koristi, od stanovnika preko gradske uprave do države”, kazao je Lerotić prozvavši državu da nije ništa učinila kako bi to područje stavila u funkciju.

„Iz svega je jasna poruka države Puležankama i Puležanima - od Muzila nema ništa, barem ne u sljedećih deset do petnaest godina”, kaže Lerotić.

Marina Miletića (Klub zastupnika Mosta) muči što su se restrikcije uvedene Rusiji prelile na hrvatske građane kroz inflaciju.

„Nije mi jasno nad kime su tu uvedene restrikcije i tko je tu ‘fasovao‘”, rekao je Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:22