LUDNICA U ISTRI

Miletić pobijedio Ferića za 54 glasa, SDP će tražiti novo prebrojavanje glasova!

Miletić je nakon izbornog debakla dao svoj mandat na raspolaganje, a o njemu će predsjedništvo IDS-a raspravljati ovaj tjedan
Boris Miletić
 Dusko Marusic/Cropix

Boris Miletić iz IDS-a u fotofinišu je pobijedio protukandidata Danijela Ferića iz SDP-a. Nakon 100 posto obrađenih glasova Miletić je pobijedio sa samo 54 glasove razlike.

Miletić je nakon izbornog debakla dao svoj mandat na raspolaganje, a o njemu će predsjedništvo IDS-a raspravljati ovaj tjedan.

Zanimljivo je da je IDS izgubio Pulu te da je njihova kandidatkinja Elena Puh Belci prema prvim rezultatima izgubila od nezavisnog Filipa Zoričića.

Prema prvim rezultatima, IDS je izgubio i Gračišće, Pazin i Oprtalj te Karojbu. U Pazinu je dugogodišnjeg IDS-pvog gradonačelnika pobijedila Suzana Jašić iz Možemo!. Damir Kajin iz SDP-a pobijedio je u Buzetu, nezavisni Ivan Jeromela u Gračišću je zamijenio dugovječnog Ivana Mijandrušića iz IDS-a, a u Oprtlju je pobijedio nezavisni Leo Bizjan.

Zanimljiv je i obrat u Medulin gdje je nezavisnog Gorana Buića zamijenio nezavisni Ivan Kirac.

Nakon dosta loših rezultata IDS-a u drugom krugu gdje je IDS izgubio čak dva grada – Pulu i Pazin, novinarima se obratio Tulio Demetlika, zamjenik Borisa Miletića na izborima za istarskog župana.

- Novom pulskom gradonačelniku želimo sve najbolje. Najbitniji je grad i njegovi građani i Puli želimo sve najbolje. Već sada znajući da nema većinu u gradskom vijeću i da će morati koalirati s raznim opcijama koje nisu istog svjetonazora, sigurno će mu biti teško. IDS će i dalje raditi na dobrobit, ne samo građana Pule, nego svih i normalno da mi već od sutra krećemo sa svojim aktivnostima, kazao je Demetlika.

Istaknuo je da je gubitak gradonačelnika u Pazinu za njih veliko iznenađenje.

- To nismo nikako očekivali. Pazin je sigurno imao velikih ekonomskim i komunalnih problema, ali Pazin je jedan pod najpozitivnijih gradova sa svim priznanjima koje je dobio od neovisnih institucija. Gradonačelnik Krulčić je sigurno kvalitetno vodio grad, ali se dogodilo ono što se dogodilo i u drugim sredinama, a to je da na scenu stupaju nove političke opcije - poručio je Demetlika. Konferencija za novinare u IDS-u očekuje se u 21 sat.

image
U stožeru nezavisnog Filipa Zoričića u pulskom klubu 'Uljanik' vlada pjesma i veselje
Dusko Marusic/Cropix
image
Filip Zoričić novi je gradonačelnik Pule
Dusko Marusic/Cropix
image
Filip Zoričić sa suprugom
Dusko Marusic/Cropix
image
U stožeru nezavisnog Filipa Zoričića u pulskom klubu 'Uljanik' vlada pjesma i veselje
Dusko Marusic/Cropix

U stožeru nezavisnog Filipa Zoričića u pulskom klubu Uljanik vlada pjesma i veselje.

- Ovo je povijesni trenutak. Dobili smo zaista puno glasova. Potpuno sam ispražnjen, zahvalan sam Bogu, mojoj obitelji te prijateljima. Pula je grad i Pula će biti ono što je bila. Sve ovo što se dogodilo u zadnjih mjesec dana svima opraštam, jer želim biti gradonačelnik svim građanima. Sloboda je temeljna, sloboda pojedinca i sloboda medija. Srušili smo tvrđavu. Ne želimo biti vlast, nego sluge našim građanima - kratko je kazao Zoričić.

SDP će tražiti novo prebrojavanje glasova

Prema neslužbenim informacijama SDP će tražiti da se u Istri ponovo prebroje glasovi. Njihov kandidat za istarskog župana Danijel Ferić izgubio je izbore od predsjednika IDS-a Borisa Miletića s razlikom od svega 54 glasa.

Nakon obrađenih svih biračkih mjesta Miletić je dobio 26.305 glasova, a Ferić 26.251 glas. Tijekom večeri, čak i prije nego što su obrađena sva biračka mjesta, pojavila se informacija o velikom broju nevažećih glasačkih listića, navodno čak njih 2.000.

Nakon prvog kruga izbora, kandidatkinja platforme Možemo! Suzana Jašić koja je u drugom krugu izabrana za gradonačelnicu također je tražila ponovo prebrojavanje glasova jer je bio neuobičajeno veliki broj nevažećih glasačkih listića. No Županijsko izborno povjerenstvo to je odbilo, a isti stav je zauzeo Ustavni sud. (Ivanka Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 20:05